Fak_es_viragok_kozott1

Fák és virágok között

Hertay Márta ritkán látható rézkarcaival ismerteti meg a művészetbarátokat a polgármesteri hivatal második emeleti folyosógalériájának új kiállítása, a Fák, virágok. A tárlat megnyitóján a Munkácsy-díjas grafikus- és zománcművész munkásságát méltató Kratochwill Mimi művészettörténész mindenekelőtt arra emlékeztetett, hogy Hertay Márta műveivel már találkozhattak a XII. kerületiek: hat évvel ezelőtt, 80. születésnapja alkalmából a Barabás Villában. Akkor többféle műalkotást is megtekinthettek az érdeklődők, ezúttal viszont kifejezetten a tavaszt idéző, a megújuló természetet megörökítő rézkarcaiból válogattak a szervezők.
A munkák több szempontból is különlegesek. Egyrészt azért, mert nemzetközi összehasonlításban is ritkának számítanak az ennyire nagyméretű rézkarcok, másfelől a születésük módja sem nevezhető mindennapinak. A művész ugyanis a középkori és reneszánsz mesterek példáját követi, a lemezt kivési, majd vegyszerekkel kezeli, mielőtt elkészítené a lenyomatot.
Hertay Márta egész életét a képzőművészetnek szentelte. Sohasem mutatott be a nagyközönségnek olyan festményt, grafikát, litográfiát, tűzzománcot, amivel nem volt elégedett. Tökéletesek a polgármesteri hivatalban kiállított művei is, amelyeket elsősorban a Hegyvidékhez közeli otthonának környezete ihletett – fogalmazott Kratochwill Mimi.
Hertay Márta hét évig járt a képzőművészeti főiskolára, a grafikus és a festőművész szakot is elvégezte. Már főiskolásként szívesen megrajzolta az utca emberét, a szegényeket vagy akár a kocsmai közönséget. Ilyen témájú litográfiáit csak éjjel, az iskola pincéjében készíthette el. Pályafutását meghatározták szakrális munkái, Szűz Mária alakja számos művén megjelenik. Több templomi szekkó, bibliai tárgyú litográfia és tűzzománc fűződik a nevéhez, utóbbiak jelentős része a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyhez köthető.Fak_es_viragok_kozott2Bár többször is úgy nyilatkozott, hogy nem tud tökéletesen bánni a színekkel, festészete is jelentős értéket képvisel – mondta Kratochvill Mimi, aki azt is megemlítette, hogy a tervek szerint még ebben az évben újabb nagyszabású Hertay Márta-kiállításnak adhat otthont a Hegyvidék. Addig is érdemes végignézni a polgármesteri hivatalban bemutatott rézkarcokat, amik április 13-ig díszítik a falakat.

(-os)