Napfényben fürdő kertek és balkonok

A természet örök körforgásának engedve végül csak hátat fordított nekünk a tél! Így végre kinyithatunk ajtót, ablakot, és beengedhetjük a jótékony napfényt, hogy éltető energiával buzdítsa növekedésre fűszerkertünk friss hajtásait. A januárban palántaföldbe nyomkodott citrommagok már harsány, zöld levelekkel ágaskodnak, a kakukkfű lustán nyújtózkodik a hosszú téli álom után, s most pár nap alatt egyszerre minden fa zöldbe borul. Élvezzük az újjáéledést, és merítsünk belőle mi is energiát!

Smoothie – madárlátta szederből

Eljött a tavasz, itt az ideje a nagytakarításnak, és annak is, hogy helyet csináljunk a mélyhűtőben a friss zöldségeknek, gyümölcsöknek! A rendrakás közben nagy örömmel fedeztem fel egy zacskó tavalyi szedret, és nem sokat vacakoltam, beledaráltam ebbe a finom reggeli italba.

 

Hozzávalók

1 nagy, érett banán

½ pohár szeder

¾ csésze kókusztej

½ evőkanál lenmag

1 csipet őrölt fahéj

méz, ízlés szerint

mandula

 

A banánt lefagyasztjuk (a szeder amúgy is fagyott), és a kókusztejet is jól lehűtjük. Minden hozzávalót összeöntünk, majd krémesre turmixoljuk. Az ital tetejére halmozhatunk kókuszforgácsot vagy mandulát, de díszítés nélkül is leguríthatjuk!Napfenyben_furdo_keretek_es_balkonok4

 

Gazpacho

A legjobb friss paradicsommal elkészíteni a spanyolok kedvelt levesét, de ilyentájt megteszi a jó minőségű konzervzöldség is. Aki szeretné, le is fagyaszthatja kisebb adagokban, így elég a fogyasztás előtti este elővenni és a hűtőben kiengedni hagyni.

 

Hozzávalók

3 gerezd fokhagyma

2 hagyma

6 dkg uborka

7,5 dkg paprika (piros)

1 kg paradicsom (konzerves)

1,2 l csirkealaplé

6 ek olívaolaj

2 ek sherryecet

1 ek majonéz

3 dkg fehér kenyér

12 dkg kruton

 

Préseljük meg kissé a fokhagymagerezdeket egy széles kés lapjával, tisztítsuk meg, és vágjuk őket hosszában ketté, majd emeljük ki a közepükből az apró, zöld hajtást. Tegyük egy kis lábos hideg vízbe, majd forraljuk fel a vizet. Amikor forrni kezd, emeljük ki a fokhagymákat, és mártsuk hideg vízbe.
Hámozzuk meg az uborkát, vágjuk nagyobb darabokra, csumázzuk ki a paprikát, és azt is daraboljuk fel. Tegyük ezeket egy nagy lábosba, adjuk hozzájuk a paradicsomot, a darabokra tépkedett kenyeret, és öntsük rájuk az alaplét is. Tegyük hozzájuk a majonézt, az ecetet és az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és botmixerrel pürésítsük. Tálalás előtt jól hűtsük be, olívaolajjal és krutonnal kínáljuk. Napfenyben_furdo_keretek_es_balkonok2

 

Stíriai metélt, kicsit másként

Azt hiszem, mind egyetérthetünk abban: nincs jobb a házi metéltnél! Kenyeret, tésztát készíteni otthon ráadásul valamifajta pluszélményt is ad a háziasszonynak. Van benne egy csipetnyi a teremtés misztériumából. Ez a metélt némi átdolgozással mákimádó kisfiam örömére született, és igencsak nagy sikert aratott. De a recept mák nélkül is bátran használható, igazi klasszikus, jól bevált arányokkal.

 

Hozzávalók a tésztához

50 dkg túró

2 egész tojás

2 ek tejföl

1 ek cukor

liszt, amennyit felvesz

 

Hozzávalók a mártáshoz

7 dkg vaj

1,5 dl tejföl

1,5 ek porcukor

3 tojás

10 dkg darált mák

1 citrom reszelt héja

 

A tésztához a túrót átpasszírozzuk, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy szép, formázható tésztát kapjunk, ami nem ragad többé a kezünkhöz. Jól kinyújtjuk, és pizzaszeletelővel széles metéltekre vágjuk. Nem baj, ha nem egyformák, egyrészt úgysem látszik, másrészt annál finomabb, minél rusztikusabb, hiszen ez is csak arra emlékeztet minket, hogy a saját kezünk munkája, amit a család fogyaszt.
Forrásban lévő vízben körülbelül három perc alatt kifőzzük, majd kihalásszuk és lecsurgatjuk a tésztát. Közben begyújtjuk a sütőt 230 fokra. A mártáshoz a tojások sárgáját felverjük a vajjal és a porcukorral, hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt citromhéjat, végül a mákot is. A fehérjékből kemény habot készítünk, ezt is beleforgatjuk, majd a metéltet egy nagyobb tepsibe tesszük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos mártást. Körülbelül fél óra alatt pirosra sül. Napfenyben_furdo_keretek_es_balkonok3

 

Sós karamellás csokoládétortácskák

Ez a recept eredetileg hagyományos tortának készült, de rájöttem, ahhoz túl tömény, hogy egy-egy egész szeletnyit kelljen elfogyasztania belőle a vendégeknek, így jött a minitortácskák ötlete. A falatnyi, karamellás-csokoládés csodák viszont osztatlan sikert arattak. Aki idegenkedik a sós karamell gondolatától, bátran készítse el úgy, hogy csak egy csipettel hint bele, de annyi mindenképpen jót tesz az édes, nyúlós karamellnek, hiszen így jön ki igazán az íze.

 

Hozzávalók a tésztához

17 dkg liszt

3,4 dkg mandula

3,4 dkg kakaó

3,4 dkg cukor

11 dkg vaj

1 tojás

kevés víz, hogy a tészta összeálljon

 

Hozzávalók a sós karamellkrémhez

16 dkg cukor

1 dl víz

1,2 dl tejszín

7 dkg vaj

1 rúd vanília kikapart magjai

 

Hozzávalók a csokoládés ganache-hoz

1,2 dl tejszín

12 dkg jó minőségű étcsokoládé

 

Először a tésztát készítjük el. Ehhez a hidegen felkockázott vajat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a többi hozzávalóval, majd vastag tallért formázunk belőle, és légmentesen lezárt dobozban fél órára hűtőbe tesszük.
A karamellkrémhez üres serpenyőbe szórjuk a cukrot a vízzel, a sóval és a vanília kikapart magvaival, majd alágyújtunk, és szép fokozatosan aranyszínűre karamellizáljuk. Ha elnyerte a kívánt színt, felöntjük a hideg tejszínnel, csomómentesre oldjuk benne, majd hozzáadjuk a hideg vajat is, és sűrűre főzzük. Akkor jó, ha már nyúlós. Ezt úgy tudjuk a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy a fakanállal vonalat húzunk a serpenyő aljára. Ha nem folyik rá azonnal két oldalról a karamell, akkor jól dolgoztunk. A karamellkrémet hagyjuk hűlni.
A kis formákba vékonyan belenyomkodjuk a tésztát. A fölösleget egy kés élével levágjuk, hogy a tetejük egyenletes legyen. Ha minden forma megtelt, mehetnek még egy fél órára a hűtőbe! Ezalatt bemelegítjük a sütőt 180 fokra, és elkészítjük az étcsokis ganache-t. Ehhez nem kell mást tennünk, mint felforralni a tejszínt, majd ráönteni a csokipasztillákra, amik könnyedén felolvadnak a hőtől. Ezt is hagyjuk kissé hűlni.
A tortaalapok viszonylag hamar, 10-12 perc alatt készre sülnek. Ha kihűltek, borítsuk ki őket a formákból, és töltsük fel a habzsákba kanalazott karamellkrémmel. Negyed órás hűtős pihenés után jöhet rájuk a csokiganache! Jól behűtve, aranyló, darabokra tört karamellel és sókristályokkal tálaljuk. Napfenyben_furdo_keretek_es_balkonok1

 

Kókuszos flan

Ez az illatos, kókuszos desszertkülönlegesség nagyon egyszerűen elkészíthető, csak egy fontos szempontot érdemes szem előtt tartanunk: legalább egyéjszakás pihenőre van szüksége a hűtőszekrényben, mielőtt feltálaljuk.

 

Hozzávalók a karamellhez

4 tk víz

6 dkg cukor

 

Hozzávalók a flanhoz

4 tojás

5 dl kókusztej

3 dkg kókuszreszelék

5 dkg cukor

 

Tegyük fel egy serpenyőben a cukrot a vízzel, és főzzünk belőle aranyló karamellt. Ezt öntsük át a forma aljára, amelyben sütjük a flant, úgy, hogy vékony réteget képezzen az alján. A tojásokat keverjük habosra. Egy másik tálban keverjük össze a cukrot a kókuszreszelékkel, majd öntsük fel a kókusztejjel. Végül vegyítsük össze a tojásokkal, öntsük a formá(k)ba, és fedjük le alufóliával.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tepsit töltsünk fel forró vízzel úgy, hogy az a beleállított formá(ka)t csak félig lepje el. Így helyezzük be a créme caramelt a sütőbe, és 30 perc alatt süssük készre. (Ha több kisebb formát használunk, a sütési idő értelemszerűen csökken.)
Amint megszilárdult, hűtsük le, tegyük hűtőszekrénybe. Tálalás előtt lazítsuk fel a forma mentén a széleket, hogy könnyedén ki tudjuk borítani a desszertet. Legyünk óvatosak, használjunk mélyebb tálat, mert a karamell egy része folyékony állapotban csorog majd le a flan oldalán!Napfenyben_furdo_keretek_es_balkonok5

(Kövesdy)