Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az asztal körül gyűlik össze a család az ünnepek alatt

Közeleg az év legmeghittebb ünnepe. A családi összejövetelek ilyenkor leginkább a terített asztal köré rendeződnek, hiszen itt lehet a legkellemesebben megbeszélni az elmúlt év történéseit, miközben jobbnál jobb fogások kerülnek a tányérokra, és tűnnek el onnan rövid időn belül. Nincs meddőbb küzdelem, mint a házimunka, még sincs kifizetődőbb. A jól sikerült ételekre, amikkel annyit vesződünk, és amik percek alatt a családtagok bendőjében végzik, még sokáig szívesen emlékszik vissza mindenki.

Tárkonyos garnéla citrusos vajban

Ízletes előétel lehet ez a citrusos mártással nyakon öntött rákféle. Ha jót akarunk magunknak, ne az előfőzött, rózsaszín garnélákkal dolgozzunk! Amennyiben frissen vesszük, jobb, ha fej, farok és belek nélküli, tisztított rákokat választunk, különben igencsak macerás lesz előkészíteni főzésre.

 

Hozzávalók

12 garnéla
1 evőkanál olívaolaj
1 marék friss tárkony
7 cl fehérbor
1 lime
35 gramm vaj
só, bors

 

Metéljük finomra a tárkonyt! Tisztítsuk meg a rákokat, majd süssük meg őket az olajban. Sózzuk, borsozzuk, öntsük fel a fehérborral, és adjuk hozzá a finomra metélt tárkonyt is. Főzzük 10 percig. Közben melegítsünk három evőkanál vizet, majd adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és verjük habverővel, amíg krémes mártást kapunk. Ekkor adjuk hozzá a lime levét, majd locsoljuk meg a mártással a rákot.Az_asztal_korul_gyulik_ossze_a_csalad_az_unnepek_alatt3

 

Narancsos lazacleves

A karácsonyi vacsora fénypontja lehet ez a forró lazacleves. Selymesen krémes állagát a narancsok felüdítik, és a hal ízvilágához igazítják. A mellé tálalt ropogós pirítós pedig tökéletesen kiegészíti.

 

Hozzávalók
3 kápia paprika
3 zöldpaprika
2 friss lazacfilé
2 kezeletlen narancs
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 l zöldségalaplé
2 ek porított koriander
1 ek porított paprika
2 ek apróra vágott petrezselyem a tálaláshoz
2 ek olívaolaj
só és bors, ízlés szerint

 

Hámozzuk meg a hagymát és a fokhagymát, előbbit vágjuk apró kockákra, utóbbit préseljük át fokhagymanyomón. Mossuk meg a paprikákat, csumázzuk ki őket, távolítsunk el gondosan minden magot és a fehér erezetet. Kockázzuk fel őket. A narancsokat vágjuk félbe, és préseljük ki belőlük a levet.
Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, és körülbelül 4 perc alatt pirítsuk meg rajta a hagymákat. Ezután tegyük hozzá a kockára vágott paprikát, pároljuk 5 percig, majd jöhetnek a fűszerek. A koriander és a paprika hozzáadása után öntsük fel a zöldségalaplével és a narancsok levével, forraljuk fel, majd mérsékelt tűzön főzzük 10 percig.
Közben távolítsuk el a bőrt a lazacfilékről, majd kockázzuk fel a hal húsát. A 10 perc elteltével botmixerrel vagy turmixgépben járassuk meg a levest, hogy szép, homogén krémlevest kapjunk. Adjuk hozzá a kockára vágott lazacot, a sót és a borsot, majd fedjük le, és újabb 10 percig főzzük. Osszuk a levest a tálakba, hintsünk minden adag tetejére frissen metélt petrezselymet. Tálaljuk meleg főételként, fűszerezett zöld salátával és pirítóssal.Az_asztal_korul_gyulik_ossze_a_csalad_az_unnepek_alatt5

 

Ünnepi vegetáriánus sült

Ez a diós-mogyorós-zöldséges egyben sült ízletes fogás lehet, nem csak vegetáriánusok számára. Vörösáfonya-szósszal vagy bármilyen más mártással a húsimádók sem tudnak ellenállni neki. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen, salátaágyon vagy a legkülönfélébb sajtok mellett, nem okoz majd csalódást!

 

Hozzávalók

115 g dió

115 g mogyoró

55 g vaj vagy margarin

2 hagyma

1 hosszú répa

115 g gomba

2 szárzeller

Tabasco szósz

olaj

115 g vörös lencse

2 ek Worchestershire szósz

2 ek ketchup

1 tojás

3 ek finomra metélt petrezselyem

 

Daráljuk finomra a mogyorót és a diót, majd tegyük félre. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, s 5 perc alatt pároljuk üvegesre benne a felkockázott hagymát, a gombát, a nagy lyukú reszelőn lereszelt répát és a felszeletelt zellerszárakat. Locsoljuk meg Tabasco szósszal, és főzzük még 5 percig, aztán húzzuk le a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy őzgerincet, vagy béleljük ki sütőpapírral. Egy nagy tálban dolgozzuk össze a zöldségeket a magvakkal és a lencsével. Ízesítsük a Worchestershire szósszal és a ketchuppel, adjuk hozzá a tojást és a petrezselymet, és sózzuk ízlés szerint. Öntsük a masszát az előkészített formába, és süssük 75 percen át. Távolítsuk el a formát, és szeletelve tálaljuk a sültet. Az_asztal_korul_gyulik_ossze_a_csalad_az_unnepek_alatt1

 

Pastéis de Belém

A híres pastéis de Belém a portugál kolostorok fennkölt hangulatát hozza el az ünnepi asztalra. Ez az ínyencfalat még a 18. század előtti időkből származik, és feltalálása furcsa módon a szerzetesi viseletek keményítésével van összefüggésben.
Ehhez ugyanis annak idején rengeteg tojásfehérjét kellett elhasználni, s hogy a tojások sárgája se vesszen kárba, a konyhán azt is igyekeztek hasznosítani. Ennél jobban nem is tehették volna…. A világ tizenötödik legfinomabb édességeként tisztelt „betlehemi sütemény” ropogós leveles tésztába ágyazott krémes finomság, amely fahéjas, vaníliás fűszerezésével kiválóan illik a karácsonyi menüsorba.

 

Hozzávalók a töltelékhez (12 adaghoz)
6 tojássárgája
½ liter tej
12,5 dkg cukor
6 dkg liszt
1 rúd vanília

1 rúd fahéj

1 citrom reszelt héja
1 csipetnyi só

Hozzávalók a leveles tésztához
290 g liszt
1 csipet só
210 ml víz
240 g puha vaj

 

Először a tésztát készítjük el. Ehhez robotgépben vagy kézzel lágy tésztát gyúrunk a lisztből, a sóból és a vízből. A tésztát fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük, hogy könnyen nyújtható legyen. Ezután alaposan alálisztezünk, és vékony téglalapot nyújtunk belőle.
Vékonyan megkenjük a vaj egyharmadával, majd jobbról-balról háromrét felhajtogatjuk, elforgatjuk, és újra kinyújtjuk. Rákenjük a puha vaj második részét, jobbról-balról hajtogatjuk, és ismét elforgatjuk. Jöhet a harmadik nyújtás és kenés, de most már nem hajtogatjuk, hanem szorosan feltekerjük a tésztát a hosszabbik oldalára merőlegesen. Kettévágjuk, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük egy fél órára.
Míg pihen, elkészítjük a tojásos tölteléket. Ehhez a cukrot felverjük a tojások sárgájával, hozzáadjuk a lisztet is. A tejet tűzálló edénybe tesszük, belekaparjuk a vanília magjait, beledobjuk a héját és a fahéjrudat, majd forrpontig melegítjük. Végül apránként a tojásos keverékhez csorgatjuk, és habverővel simára keverjük az egészet. Jöhet a csipetnyi só, a tölteléket visszaöntjük az edénybe, és sűrűsödésig hevítjük. Félretesszük, hűlni hagyjuk.
A tésztahengereket 12 egyenlő részre szeleteljük, és a tésztacsigákat muffinsütő edénybe helyezzük, majd hideg vízbe mártott ujjakkal óvatosan szétnyomkodjuk a kerek formácskák aljában, olyanformán, hogy kis kosárkákat képezzenek. Ezekbe öntjük a tojásos keveréket. A sütiket 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a tetejükön megjelennek a jellegzetes barnás foltok. Vigyázat, a sütőből frissen kivéve nagyon forró, jobb, ha várunk a fogyasztással, míg egy kissé lehűl! Az_asztal_korul_gyulik_ossze_a_csalad_az_unnepek_alatt4

 

Whiskys mákos-almás pite

A karácsonyi menüben a különlegességek mellett nálunk mindig fontos szerepet kapnak a klasszikus ízek is. A bőséget szimbolizáló mák nem csak a bejgliben tűnik fel, és az alma sem csupán az asztalt körbeülők számával megegyező cikkekre vágva jelenik meg, a családi összetartás jelképeként. A ropogós pitetésztában elterülő rétegek whiskyvel megbolondítva már a szilveszteri mulatságok ígéretét is hordozzák.

 

Hozzávalók a tésztához

30 dkg vaj

30 dkg rétesliszt

30 dkg finomliszt

6 evőkanál cukor

3 tojás sárgája

körülbelül 2,5 dl tejföl

egy csipet só

Hozzávalók a töltelékhez

30 dkg alma

3 evőkanál cukor

őrölt fahéj

5 cl whisky

1 citrom reszelt héja

 

25 dkg darált mák

17 dkg cukor

2 evőkanál sárgabaracklekvár

1 citrom leve

tej, amennyit felvesz


A tésztához gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a hozzávalókat, osszuk egy kisebb és egy nagyobb cipóra, majd légmentesen lezárt dobozban tegyük a hűtőszekrénybe legalább fél órára. Míg pihen, főzzük fel a darált mákot a cukorral, a lekvárral és annyi tejjel, hogy ne legyen túl lágy, de még kenhető legyen. Reszeljük bele a citromhéjat.
A hűtőből vegyük ki a nagyobb tésztacipót, és nyújtsuk kerekre, majd béleljük ki vele a piteformát. Terítsük el az alján a mákos masszát. Hámozzuk meg, gondosan csumázzuk ki, és reszeljük le az almát. Locsoljuk meg citrommal és whiskyvel, jól forgassuk össze, majd terítsük el a mákrétegen. Hintsük meg három evőkanál cukorral, egy kevés fahéjjal, aztán nyújtsuk ki a másik tésztacipót is, és tetszés szerint díszítve fedjük le vele a pitét.
A tetejét kenjük meg tejjel, és szitáljunk rá porcukrot; 190 fokon addig süssük, amíg a teteje (a közepén is) szép aranybarna lesz. Tálaljuk melegen, vaníliafagylalttal!Az_asztal_korul_gyulik_ossze_a_csalad_az_unnepek_alatt2

 

Savanyú káposztás disznótoros

Hűséges olvasónk, Sági Erzsébet küldte be hozzánk az alábbi receptet, amelyet kifejezetten a közelgő ünnepekre elkészítendő fogásként ajánl – egészen pontosan karácsony első napjára, a szenteste elfogyasztott böjti hallakoma másnapjára. Köszönjük levelét és kedves szavait!

 

Hozzávalók

30-40 dkg savanyú káposzta

3-4 evőkanál libazsír

1 szál füstölt mangalicakolbász

3 vékony szelet füstölt sertéscomb

2 evőkanál fűszerpaprika

1 szál sütni való kolbász

1 szál véres hurka

1 szál májas hurka

2 evőkanál olívaolaj

1 pohár tejföl

 

A közepes tepsit bőségesen kikenjük libazsírral. Ezután a savanyú káposztát összekeverjük a fűszerpaprikával, és szépen elterítjük a tepsiben. Következik a mangalicakolbász, amit karikára vágunk, és belenyomkodunk a káposztába. Nem árt néha libazsírral meglocsolni a káposztát, hogy sütés közben oda ne kapjon. Ennek érdekében egy kevés vizet használjunk.
Ezután a füstölt sertéscombszeleteket ráterítjük a káposztára. A tepsi jobb és bal oldalán elhelyezzük a kolbászt, a véres és a májas hurkát, amit villával előzőleg megszurkáltunk. Végül az egészet takaréklángon körülbelül 15-20 perc alatt megsütjük. Valamivel a sütés vége előtt még meglocsoljuk a két evőkanálnyi olívaolajjal. Tányérokba szedjük, és tejföllel kínáljuk.

(Kövesdy)