15_milliardos_fejlesztes_az_onkologiai_intezetben

15 milliárdos fejlesztés az onkológiai intézetben

Kiemelkedő pontosságú és eredményességű, 1,7 milliárd forintból beszerzett sugárterápiás eszközt kapott az Országos Onkológiai Intézet a rákellenes világnapon. Az átadáson Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elmondta: az idén több mint 5 milliárd, a következő években pedig 10,3 milliárd forint jut az egészségügyi intézmény fejlesztésére.

„Magyarországon a nem fertőző krónikus betegségek – köztük a rák – jelentik a legnagyobb kihívást az egészségügyben, utóbbi évente nyolcvanezernél több megbetegedésért és mintegy harmincháromezer halálozásért felelős. Ez az összes halálok több mint egynegyede” – összegezte a szomorú statisztikai adatokat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azon a programon, amit a rákellenes világnapon rendeztek az Országos Onkológiai Intézetben.
A tárcavezető szerint „uniós összehasonlításban sem állunk túlságosan jól ebben az ügyben”, ezért fontos feladatnak tekintik, hogy emeljék a szűrővizsgálatokon való részvétel arányát. Az emlőszűrésen az érintettek 40-50, a méhnyakrákszűrésen pedig 30 százaléka vesz részt, ugyanakkor a kormányzat célja e mutatók 70 százalékig emelése, „ami nagyon sok életet megmenthet”.
A korábbi évek kormányzati intézkedéseiről szólva a miniszter kiemelte, bevezették a méhnyakrák kialakulásáért felelős vírus (HPV) elleni ingyenes, önkéntes oltást, továbbá a „14 napos szabályt”: daganat gyanúja esetén a közfinanszírozott ellátásban ennyi időn belül kell elvégezni a képalkotó vizsgálatokat. Emellett bevonták a védőnőket a méhnyakrákszűrés szervezésébe, és az előző két évben tizenöt nagy értékű innovatív gyógyszert vettek fel a támogatási listára.
Az Egészséges Budapest Program keretében a következő tíz évben 700 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre – folytatta Balog Zoltán. Ebből az idén több mint 5 milliárd forint, később 10,3 milliárd forint jut az Országos Onkológiai Intézet fejlesztéseire. Ez utóbbi forrásból, két régi épület elbontásával, olyan új onkodiagnosztikai komplexum jöhet létre, ami lehetőséget biztosít majd a daganatos betegek gyors, akár egynapos diagnosztizálására.
A rákellenes világnapon Balog Zoltán egy új berendezést adott át, amely nem csupán Magyarországon, de az egész régióban az első ilyen eszköz állami intézményben. A CyberKnife elnevezésű készülék, azaz a „robotkaros lineáris gyorsító” kiemelkedő pontosságú és eredményességű sugárterápiás kezelést tesz lehetővé.
Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára elmondta, hogy 2012-ig évről évre emelkedett az onkológiai halálozások száma, azóta viszont sikerült megállítani ezt a folyamatot. 2010-hez képest csak ebben az esztendőben már 60 milliárd forinttal többet, 200 milliárd forint feletti összeget költenek onkológiai ellátásra. Az elmúlt hét évben a teljes besugárzó eszközpark túlnyomó részét kicserélték, így a korábbinál sokkal pontosabb, kevesebb mellékhatással, szövődménnyel dolgozó eszközzel gyógyíthatnak a szakemberek.
Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, dr. Kásler Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavalyi adatok szerint Magyarországon az összes halálozás 26%-át a daganatos megbetegedések okozzák. Az Európai Unión belül Szlovénia 32%-os mutatója a legrosszabb, de a magyar szint feletti arányt produkált Hollandia, Írország és Dánia is.
„A CyberKnife készülék sugársebészeti pontossággal képes kezelni a többi között az agyban, gerincben, tüdőben, májban, prosztatában elhelyezkedő kisebb daganatokat. Legnagyobb előnye, hogy a CT-n, MR-en látható daganat körül szinte nem is kell feláldozni az ép szövetekből” – mutatta be lapunknak a most üzembe helyezett berendezést dr. Jánváry Zsolt Levente sugárterápiás onkológus.
A különleges sugárterápiás eszköz egy új, föld alatti létesítményben kapott helyet. Komáromi Gábor, az intézet főmérnöke elmondta, hogy a kezelőhelyiség a lejtős felszín alatt 8-11 méter mélyen helyezkedik el. A háromszáz négyzetméter alapterületű objektum kialakítása érdekében nagy mennyiségű, mintegy hatezer köbméternyi földet kellett megmozgatni. A kivitelezés példás gyorsasággal zajlott, tavaly március közepén kezdődött, és október végére már be is fejeződött.

sz.

 


Segítség a rákellenes világnapon

Harmincmillió forintot meghaladó értékű készítményt adományozott a Béres Alapítvány a daganatos betegek gyógyulásának támogatására a rákellenes küzdelem világnapja alkalmából. Az adományt az Országos Onkológiai Intézetben megrendezett találkozón adta át Béres Klára, az alapítvány elnöke dr. Kásler Miklósnak, a házigazda intézmény főigazgatójának, valamint a daganatos betegeket képviselő szervezetek vezetőinek.