Elektronikusan_intezheto_az_ovodai_jelentkezes1

Elektronikusan intézhető az óvodai jelentkezés

Az óvodai jelentkezés a legegyszerűbb módon a Hegyvidéki Önkormányzat elektronikus ügyintézési rendszerén keresztül intézhető – hangzott el az Óvodakóstolgató című programon, amelyen a beiratkozás feltételeiről, gyakorlati tudnivalóiról, továbbá az óvodai érettséggel kapcsolatos szempontokról kaptak tájékoztatást az érdeklődő szülők.

„Folyamatosan fejlesztjük az óvodáinkat, így fel tudjuk venni az életvitelszerűen a kerületben lakó családok gyermekeit, akik augusztus harmincegyedikéig töltik be a harmadik életévüket. Nem biztos azonban, hogy a szülők által kiválasztott intézményben tudunk majd helyet biztosítani” – mondta el a Jókai Klubban megrendezett idei Óvodakóstolgatón Pokorni Zoltán polgármester, aki a szülők megértését kérte amiatt, hogy a XII. kerületi lakcímen történő életvitelszerű tartózkodással kapcsolatban is nyilatkozatot kérnek tőlük. Ennek oka – magyarázta –, hogy más kerületekből és az agglomerációból is sokan járatnák hegyvidéki óvodákba gyermekeiket, ám korlátlan számban nem tud férőhelyeket biztosítani az önkormányzat. Szigorúnak kell tehát lenniük a lakcím vizsgálatakor, hogy az összes gyereket felvehessék, aki ténylegesen a XII. kerületben lakik.
Fonti Krisztina alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy többféleképpen is ellenőrizhetik, életvitelszerűen él-e a család a bejelentett XII. kerületi lakcímen. Amennyiben kétely merülne fel, felszólíthatják a szülőt, hogy mutassa be a területileg illetékes védőnő igazolását, vagy ennek hiányában családlátogatást kezdeményezhetnek.
„A kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól felmentést kérhetnek a családok, ha ezt a körzetes óvoda vezetője és a védőnő is támogatja” – folytatta az alpolgármester. Ha a szülők már a 2018–19-es nevelési évben óvodába íratnák a harmadik életévüket augusztus 31. után betöltő gyermeküket, regisztrációra van lehetőségük. Ez nem jelent az önkormányzat számára felvételi kötelezettséget, ugyanakkor előzetesen tudna számolni azzal, melyik óvodába hányan szeretnének jelentkezni év közben.
Az alpolgármester kiemelte, hogy az önkormányzat sokat tett az elmúlt években az óvodai kapacitások bővítése érdekében. 2009 óta 538 új férőhelyet hozott létre 22 pluszcsoportban, továbbá szerződést kötött a hegyvidéki gyerekek ellátására a Bíró utcai Óvodával, a Zölderdő Óvodával, az ELTE Gyakorló Óvodával és a Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Óvodájával.
Az idén május 7. és 11. között lehet jelentkezni az óvodákba. Fonti Krisztina azt tanácsolta a szülőknek, hogy az óvodai jelentkezéshez vagy regisztrációhoz használják az önkormányzat elektronikus ügyintézési rendszerét, amely nemcsak környezetkímélő a papírmentes kommunikációnak köszönhetően, hanem kényelmes és gyors is, hiszen otthonról minden elintézhető, nem kell sorban állni, tolongani az intézményekben. Az óvodák és az ott dolgozók megismeréséhez a jelentkezést megelőző nyílt napokon való részvételt ajánlotta, amelyek dátumai megtalálhatók az önkormányzat honlapjáról is letölthető, „Óvodások leszünk 2018/2019” című kiadványban.
„Nem számít, hogy a beiratkozási időszak elején vagy végén történik az óvodai jelentkezés, ennek sorrendje semmilyen módon nem befolyásolja a gyerekek felvételét” – tájékoztatta a szülőket Gilicze Zoltán, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője. Hozzátette, hogy a jelentkezéseket az idén már elsősorban online várja az önkormányzat, aki azonban ragaszkodik a személyes ügyintézéshez, ezt az igényét nyomtatványon jelezheti.
A felvétel során mindenekelőtt azt vizsgálják, az óvoda körzetében lakik-e a gyermek. Figyelembe veszik azt is, ha a gyermek nagycsaládban él, egyedülálló szülő neveli, sajátos nevelési igényű, vagy a testvére a kiválasztott intézménybe jár. Az óvodavezetők legkésőbb 2018. június 15-ig értesítik a családokat a felvételi döntésről.
A szülők kérdésére Gilicze Zoltán arról is szólt, hogy az évközi jelentkezéseket a szabad kapacitások függvényében tudják teljesíteni, tavaly szeptember 1-jétől mostanáig 110 gyermeket vettek fel az óvodákba, aki a nevelési év közben töltötte be a harmadik életévét. Az évközi jelentkezőket szakmai okok miatt február végéig tudják felvenni. Amennyiben egy gyermeknek már van óvodai jogviszonya, és egyik intézményből a másikba jelentkezik át, csak akkor tudják fogadni, ha férőhely üresedik meg valamelyik csoportban.
Az anyakönyvi és ügyfélszolgálati iroda vezetője, Gyurkovics László elmondta, hogy az óvodai jelentkezés az önkormányzat eugyintezes.hegyvidek.hu címen elérhető portálján intézhető elektronikusan. A portál használata regisztrációhoz kötött, és egy alkalommal személyes azonosításra van szükség. Ez nemcsak az önkormányzat ügyfélszolgálatán, hanem az óvodák nyílt napjain is megtörténhet, amelyeken az idén is jelen lesznek a polgármesteri hivatal illetékes munkatársai.
Azoknak, akik korábban már használták a hegyvidéki E-ügyintézés portált, nem kell újból regisztrálniuk. Abban az esetben sem szükséges újra megtenni ezt, ha valakinek már van belépési jogosultsága a központi Ügyfélkapu-rendszerben.Elektronikusan_intezheto_az_ovodai_jelentkezes2Az önkormányzati és más fenntartású intézmények vezetőivel folytatott személyes beszélgetések előtt, az Óvodakóstolgató utolsó előadójaként, dr. Vári Zsuzsa, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézményének vezetője osztotta meg gondolatait a hallgatósággal az óvodaérettséggel kapcsolatban. Mint mondta, az óvodába lépéshez szükséges, hogy a gyermek legalább rövid mondatokban ki tudja fejezni magát, valamint legyen igénye a kapcsolatteremtésre a hasonló korúakkal és a felnőttekkel egyaránt. El kell jutnia továbbá az önállóság egy bizonyos szintjére: ha némi segítséggel is, de tudjon egyedül étkezni, öltözni, s nappal már legyen szobatiszta.
„Nehéz lépés az édesanyáról való leválás” – jegyezte meg a pszichológus, aki szerint az óvodakezdés folyamatát segítheti, ha a gyermeknek van egy „átmeneti tárgya” – kedvenc játéka, plüssfigurája –, amely összekötő kapocs lehet az otthon és az óvoda között. Fontos az is – tette hozzá –, hogy a szülők jó szívvel bízzák csemetéjüket az óvodára, mert ha nem így cselekszenek, azt a gyermek is megérzi. Ezzel is magyarázható, ha egy óvodás a legkülönbözőbb okokat találja ki annak érdekében, hogy otthon maradhasson.

z.