Harmadik_Cziffra_Fesztival2

Harmadik Cziffra Fesztivál, világsztárokkal

Február 19-én a MOM Kulturális Központban kezdődik meg Magyarország egyik legnívósabb koncertsorozata, a Cziffra Fesztivál, immár harmadszor. Ezúttal is világsztárok és hazai legendák játszanak majd a zeneszerető közönségnek. A nagyszerű élménynek ígérkező produkciókról, a kezdeményezés sikeréről, valamint a jövőbeni tervekről Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál fiatal művészeti vezetője beszélt lapunknak.

– Három évvel ezelőtt találkoztunk először – akkoriban vette át a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat. Sok minden történt azóta: egyebek mellett életre hívta az egyik legnívósabb magyar zenei fesztivált...

– Nagy példaképem Cziffra György, a zenéjén nőttem fel, valójában miatta lettem klasszikus zenész. Négyéves koromban hallottam először a játékát. Ahogy teltek az évek, egyre inkább erősödött bennem a kérdés, vajon miért nincs olyan hírneve, mint Puskás Ferencnek, vagy Semmelweis Ignácnak, hiszen ő is rendkívül nagy tetteket vitt véghez. Elhatároztam, minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy a mester neve és életműve ismét méltó helyen szerepeljen a köztudatban. A fiataloknak rajzversenyeket és vetélkedőket szerveztünk – kiemelten fontosnak tartom azt, hogy a jövő generációját is integráljuk, tanítsuk. Soha nem szabad megfeledkeznünk róluk! Nagyon boldog vagyok, hiszen az elmúlt két fesztivál nemcsak bebizonyította létjogosultságát, de a szakma és a közönség is nagy szeretettel öleli körül a kezdeményezést. Az első évben csak négy koncert volt, tavaly hat, az idén pedig nyolc lesz.

– Rendre telt házasok az előadások, a fellépők a hazai és a nemzetközi zenei élet legnagyobb alakjai.

– Feleségemmel együtt a legfontosabb célunk az, hogy a mester által kialakított irányvonalat folytassuk. Cziffra György fia nem tudta továbbvinni ezt a modellt, mivel sajnos igen fiatalon elhunyt. Egyebek mellett ezért is érezzük szívügyünknek a kezdeményezést. Tavaly már nemzetközi szinten is elismert művészeket hívhattunk el, a fesztivál híre hamar körbejárta a világot. Még az út elején tartunk, de a fellépők névsora és a közönség rajongása ékes bizonyítéka annak, hogy megérte az a sok munka, amit a MOM Kulturális Központtal vittünk és viszünk véghez. Nagy örömmel tölt el, hogy 2016 decemberében a Cziffra Fesztivál nevében átvehettem a Magyar Örökség-díjat, amellyel a Magyar Örökség és Európa Egyesület bírálóbizottsága posztumusz tüntette ki Cziffra György zongoraművészetét.

Hogyan komponálják meg a fesztivál programját?

– A Cziffra Fesztivál olyan prémium koncertsorozat, ami valódi értékeket közvetít. A programok különlegessége egyebek mellett a műfaji sokszínűségben keresendő. A jazz, a pop, a klasszikus, a kávéházi cigányzene és a szimfonikus zene is helyet kap a repertoárban. A siker nemcsak nekünk, ötletgazdáknak köszönhető, hanem a MOM Kulturális Központ elképesztő logisztikai háttérmunkájának, továbbá a támogatóknak, akik az elejétől kezdve mögénk álltak, és hittek abban, amit elképzeltünk.

– A február 19-én kezdődő Cziffra Fesztivál ezúttal is kihagyhatatlan zenei élménnyel, világsztárokkal, valamint új helyszínekkel várja a muzsikaszerető közönséget. A jegyek pedig rohamosan fogynak…

– A tavalyi sikerre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy a MOM Kulturális Központ és a Zeneakadémia mellett újabb helyszínnel bővítjük a fesztivált – ezúttal a Művészetek Palotája is csatlakozik a sorhoz. A színpadokon a zenei élet ikonikus és legendás művészei lépnek fel: Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő, Arcadi Volodos Grammy-díjas zongoraművész, Pierre-Laurent Aimard Siemens Zenei-díjas zongoraművész, Presser Gábor Kossuth-díjas előadóművész, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, Darko Brlek klarinétművész és Masin Gwendolyn hegedűművész előadása is remélhetőleg katartikus élményt nyújt a közönségnek. A nyitónapon a MOM Kulturális Központban pedig sokak mellett a Cziffra Fesztivál fiatalok alkotta, lendületes kamarazenekara is muzsikál majd.

– A beszélgetésünk elején azt mondta, még csak az út elején járnak. Mik a további terveik a fesztivállal?

– Rendkívül sok ötletem van még. Már kialakult a 2019-es fesztivál fellépőinek névsora is – erről egyelőre nem mondhatok többet. 2021-ben lesz Cziffra György születésének századik évfordulója. A különleges dátum alkalmából világméretű programsorozatot szeretnénk rendezni. A célom az, hogy Amerikától Japánig az összes olyan koncertteremben színpadra vigyük a fesztivált, ahol a mester élete során hangos sikert aratott – a világ legnagyobb művészeivel közösen rójuk le tiszteletünket Cziffra György emléke előtt. Szívből remélem, hogy mindenki megismeri a mester munkásságát, és a neve végére nem kérdőjel, hanem dupla felkiáltójel kerül majd.

B. M.

 

A Cziffra Fesztivál pontos programkínálatát és a fellépők névsorát a www.cziffrafesztival.hu weboldalon lehet végigböngészni.