Keptelenseg_a_Hegyvidek_Galeriaban1

Képtelenség a Hegyvidék Galériában

A Rubik-kockáról eltüntették a színeket, a művészettörténelem-tankönyvből kivágták a fényképeket, az ember legfontosabb vonásait pixelekkel torzították. A Kaposvári Egyetem egykori hallgatói Until Titled című kiállításukkal első látásra képtelennek tűnő kalandokra hívják a vendégeket a Hegyvidék Galériában.

A közepénél felcsapott művészettörténelem-tankönyvben egyetlen kép sincs. A helyükön lyukak tátonganak – érdekes és szokatlan élmény átlátni a lapok között. A mély, betűkből és lapokból épített, rácsos verem alján a kemény kötésű borító kérdőn néz farkasszemet a szemlélődővel.
„Kivágta a lényeget?” – fordultam döbbenten Regős Benedekhez. „Hát, persze! Tudom, radikális megoldás, de így szerettem volna szemléltetni azt, hogy milyen lenne a világ fotók nélkül. A fotográfia médiumának megjelenése végtelenül leegyszerűsítette és bárki számára elérhetővé tette a különböző korok mestermunkáinak megismerését. Ezek közvetítik a kulturális emlékeket” – magyarázta a fiatal fotográfus.Keptelenseg_a_Hegyvidek_Galeriaban2Bíró Dávid fekete-fehér fotókkal hívja fel a figyelmet a színek fontosságára. Mekkora lenne a káosz, ha a közlekedési lámpákat megfosztanánk funkcionális értelmüktől, a nemzeti lobogót és a Rubik-kockát színekből komponált varázsától?
Riga Eszter inkjet nyomataival reagál digitalizált világunkra. Az egyik legnagyobb internetes keresőmotorral emelte ki az árnyalatok fontosságát. „A Google mérnökei egy nem rögzített algoritmust használnak az illúziókeltés érdekében, hogy az emberek lássák a kép betöltését. Ha ennek nem lenne látszata, akkor a felhasználók azt hinnék, valami nem működik, annak ellenére, hogy teljesen jól funkcionál minden, csak éppenséggel lassabban” – fogalmazott az alkotó, aki megfosztotta a képeket a rajtuk lévő lényegi információtól, és csak a pixelek színes masszáját hagyta érvényesülni.
A nyolc kiállító eltérő eszközökkel fejezi ki ugyanazt: színek és fotók nélkül nemcsak világunk lenne kaotikusabb, de a képek alkotta fantáziánk is szegényebb lenne. Az Until Titled című tárlatot a Kaposvári Egyetem fotográfia szakának egykori hallgatói 2015-ben mutatták be a pozsonyi OFF Fesztiválon, miután Interventions elnevezésű projektjükkel megnyerték az előző évi fesztivál fődíját, az ON Awardot. A kiállítást Magyarországon a Hegyvidék Galériában láthatják először a művészetbarátok.
„Ugyanazok a tanárok oktatták, hasonló szemléletmódok formálták őket. Ezek a kölcsönhatások elkerülhetetlenek a közös szellemi körben inspirálódó alkotóknál. Ezért sikerült olyan egységes kiállítási projektet létrehozni, mint az Until Titled” – méltatta a látottakat Barkóczi Flóra művészettörténész, aki azt is kiemelte, hogy a tehetséges művészeknek köszönhetően ma már kaposvári stílus is létezik.

BM.

 

A különleges kiállítást március 1-jéig lehet megtekinteni a Hegyvidék Galériában (XII., Királyhágó tér 10.).