Kozossegepito_svab_batyus_bal

Közösségépítő sváb batyus bál

Mindenki maga vitte az ételt és az italt, hogy aztán másokat is megvendégeljen a hagyományos sváb batyus bálon. A Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület, a hegyvidéki német nemzetiségi önkormányzat és a Jókai Klub negyedik alkalommal megrendezett, ismét telt házas mulatságán az idén is autentikus zenére táncoltak a vendégek.
A bált megnyitó Kovács Lajos hegyvidéki alpolgármester elmondta, hogy öt évvel ezelőtt merült fel a hagyományőrző egyesület megalapításának gondolata. „Arról beszélgettünk Kövesdiné Martin Nórával, az egyesület későbbi elnökével, hogy szükség van a Svábhegyen a közösségépítésre, akkor is, ha már nem létezik a régi, nyelvében, kultúrájában homogén, német ajkú lakosság. Így alakult meg a tradíciókat ismét élővé tevő Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület, amely továbbviszi az ősök örökségét, az együvé tartozás érzését” – emlékezett vissza a kezdetekre Kovács Lajos, aki szerint mindezt nagyszerűen szolgálja a batyus bál, hiszen alkalmat ad a beszélgetésre, a szórakozásra, arra, hogy összejöjjön a közösség.
Gaál Tímea a hagyományőrző egyesület és a nemzetiségi önkormányzat nevében üdvözölte az egybegyűlteket, majd a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium sváb tánccsoportjának tapsolhattak a bálozók. A diákok iskolai keretek közt tanulják a német néptáncokat, ezúttal egy Buda környéki zeppel polkát és bánáti táncokat adtak elő a solymári Zwickl Polka Party zenéjére. Ezután a Szent László Plébánia 443-as számú cserkészcsapat tagjai mutatták meg, hogyan keringőznek a svábhegyiek.
Mielőtt az állandó vendégnek számító zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport színpadra lépett, Kövesdiné Martin Nóra néhány érdekes farsangi szokást elevenített fel. A batyus bált mindig a „farsang farkához” közeli időpontban szervezik, ami az ünnepi időszak utolsó három napját jelöli, vasárnaptól húshagyókeddig tart. Első napját karikavasárnapnak is nevezik, mert sok helyütt ilyenkor meggyújtottak egy kocsikereket, és végiggörgették a településen, hogy ezzel adjanak új erőt a gyengülő napnak.
Hamvazószerdával indul a negyvennapos böjti időszak, másnap azonban, a torkos csütörtökön meg lehet enni a farsangról megmaradt finomságokat. Ami a hagyományos fánkot illeti, erre valószínűleg a Svábhegyen nem lesz lehetőség, ugyanis a batyus bálon valamennyi elfogyott… Pedig a csemegéből nem volt hiány, hiszen a szokásoknak megfelelően ezúttal is megrendezték a fánkversenyt – azonban a rengeteg zimetkrapfen, bécsi fánk és csörögefánk gyorsan „eltűnt”, a gyerekek hathatós közreműködésével. Az est további részében a mulatozás mellett kisebbeknek szóló vetélkedő, kvíz és más játékok színesítették a negyedik sváb batyus bált.

M.