Ossszel_nyilik_a_Kulturalis_Szalon_uj_otthona1

Ősszel nyílik a Kulturális Szalon új otthona

Már készül a homlokzat téglaburkolata, így kívülről lassan elnyeri végső formáját a Hegyvidéki Kulturális Szalon új otthona a Törpe utca 2.-ben. A klubok, foglalkozások, előadások látogatói várhatóan szeptember közepén vehetik birtokba az eddigiekhez képest sokkal komfortosabb körülményeket biztosító, modern épületet.

„Az irodám ablakából mindennap láthatom a formálódó épületet, de most először járok benne. A Kulturális Szalon látogatóival és dolgozóival együtt én is nagyon várom már az átadást” – mondta el Pokorni Zoltán a művelődési intézmény leendő központjának bejárásán. A polgármester úgy véli, a Lenzsér Péter tervezte ház a szemközti hivatali tömbre rímel majd a vörös tégla burkolatával, továbbá abba a modernista hagyományba illeszkedik, amelyet a Bauhaus stílusú épületek, például Molnár Farkas kiemelkedő alkotásai jelenítenek meg itt, a Hegyvidéken.
Az építkezés jelenlegi fázisában helyezik fel a homlokzatra a klinkertégla burkolatot, miközben bent az elektromos és gépészeti alapszerelések zajlanak – magyarázta Horváth Helga, a kivitelezést végző Archibona Kft. projektvezetője. Ha mindez elkészült, megkezdődhet a helyiségek glettelése, festése, burkolása, végül pedig a bútorozás.
„Kinőttük a régi helyünket, ezért igazán örülünk annak, hogy hamarosan beköltözhetünk az eddiginél jóval tágasabb, új épületbe” – mondta Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője. Mint hozzátette, a nagyteremben az előadásokat és más jelentősebb érdeklődés mellett zajló programjaikat – a Szalon Egyetemet, vagy az Idősek Egészség Iskoláját – tarthatják meg, három kisebb teremben pedig a klubjellegű foglalkozások kaphatnak majd helyet. A földszinten irodalmi kávézó lesz, ahol a látogatók a foglalkozások után is folytathatják a beszélgetést.Ossszel_nyilik_a_Kulturalis_Szalon_uj_otthona2A szalon törzsvendégei is megtekinthették a készülő épületet, ahol a tervek szerint szeptember közepétől indulhat be az élet. A főként idősekből álló csoportnak Menyhárt Éva és Bodnár Gábor, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának munkatársa mutatta be, milyen funkciókkal szeretnék megtölteni az egyes szinteket.
„Világosabb, levegősebb és persze nagyobb lesz a szalon, mint eddig volt” – összegezte benyomásait Halász Előd, aki a csoport többi tagjához hasonlóan évek óta visszatérő látogatója a kulturális programoknak. Hozzáfűzte, hogy a jelenlegi hely sok esetben szűkösnek bizonyult, vele is előfordult, hogy hazament egy-egy előadásról, mert már jó állóhelyet sem talált.
Mások is örülnek annak, hogy végre megszűnhet a kellemetlen zsúfoltság. „Az új épület méltó lesz a Hegyvidéki Kulturális Szalon programjaihoz. Bár »a puding próbája az evés«, ez a ház ideális helyszíne lehet majd a különféle rendezvényeknek” – vélekedett Gábor Zsuzsa, aki a többiekhez hasonlóan alig várja már, hogy élettel teljenek meg a most még üres helyiségek.

z.