Ovodakba_latogat_Humer_a_troll

Óvodákba látogat Hümér, a troll

Hümér egy kedves, de pazarló kis troll, akinek a gyerekek taníthatják meg, hogyan kell takarékoskodni az energiával. Erről szól a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája és a Budai Rajziskola együttműködésében készült, Hümér kalandjai a Zöld Óvodában című foglalkoztató füzet, amely a közép-európai Together projekt keretében hét ország gyermekeihez jut el magyar, olasz, horvát, lengyel, cseh, szlovák, szlovén és angol nyelven.
Elsőként a Normafa Óvoda nagycsoportosai kapták meg Kovács Lajos alpolgármestertől a www.hegyvidek.hu vagy a www.interreg-central.eu oldalról ingyenesen letölthető füzetet. Az óvodások lelkesen vetették bele magukat a játékos feladatok megoldásába. Egy téli jelenetet ábrázoló képen megkeresték azokat az eszközöket, amikkel energiapazarlás nélkül tehetik melegebbé a szertelen Hümér által kihűtött szobát, míg a következő, nyári képet szemügyre véve azon gondolkodhattak el, miért nem jó ötlet, ha a rosszcsont troll nyitott ablak mellett szeretné maximális fokozatra kapcsolni a légkondicionáló berendezést. Az égve felejtett villany, vagy a fogmosás közben zubogni hagyott víz esete szintén az energiatakarékosság lehetőségeire irányította rá a gyerekek figyelmét.
„A Together projekt részeként elkészült kiadvány a tudatos energiafelhasználásra vezeti rá a gyerekeket. Az egész program arról szól, hogy jelentősebb beruházás nélkül, elsősorban szemléletváltással számottevő energiamegtakarítást lehet elérni a középületekben” – magyarázta az alpolgármester.
A zöld iroda vezetője, Rózsa Zoltán elmondta, hogy a Hegyvidéken kilenc különféle funkciójú önkormányzati tulajdonú épületet, köztük óvodákat vontak be a Together projektbe. Ezekbe „okosmérőket” telepítettek, amik folyamatosan rögzítik a gáz- és villanyfogyasztás változásait. A kinyert adatokat a munkahelyi közösségek „energiakommandói” elemzik ki szakértők segítségével, majd az eredmények alapján lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a felhasználói szokások alakításával csökkentsék az energiafogyasztást. A dolgozók motiválása érdekében játékos versenyt is hirdetnek: jutalomban részesítik azokat a közösségeket, amelyek a legjobban tudnak spórolni az energiával.

d.

 

Szavazzunk a Hegyvidék energiahatékonysági projektjére!

A közösségi energiamegtakarítást megvalósító hegyvidéki Together projekt bekerült az Energy Globe Magyarország döntőjébe, amelyen a leginnovatívabb fenntarthatósági kezdeményezések versenyeznek. Hat kategóriában keresik hazánk kiemelkedően okos, fenntartható megoldásait, a beérkezett pályázatokból szakértő zsűri válogatta ki a legjobb indulókat, a kategóriák győzteseit pedig a közönség választja ki az energy-globe.hu/szavazas oldalon. A szavazók között négy darab Iphone X mobiltelefont sorsolnak ki a szervezők.