Vilagelso_CT_a_szivklinikan

Világelső CT a szívklinikán

Egy szívdobbanásnyi idő alatt készít teljes körű felvételt a koszorúerekről és a szívről az az új CT, amit most helyeztek üzembe a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A jelenleg elérhető leggyorsabb diagnosztikai eszköznek hatalmas előnye van a bonyolultabb esetek során, például a szívritmuszavarral, vagy a szapora pulzussal élő betegek vizsgálatakor.

„A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájára kerül a legmodernebb szív-CT” – jelentette be az új diagnosztikai eszköz átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón dr. Merkely Béla, a klinika igazgatója. Mint mondta, a berendezéshez ingyen jutottak hozzá, a régió legnagyobb szívgyógyászati központjaként ugyanis részt vesznek egy multinacionális cég, egy spin-off vállalkozás és az egyetem együttműködésében. Ezzel – tette hozzá – a Semmelweis Egyetem hármas funkciója, a gyógyítás, az oktatás és a kutatás kiegészül az egészségipari innovációval.
„Fontos, hogy az egyetemek innovációs tevékenysége ne csak publikációk, hanem hasznos ötletek, termékek formájában is megnyilvánuljon” – kapcsolódott az elhangzottakhoz dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár. Emlékeztetett rá, hogy a Semmelweis Egyetem fejlődését a kormány kiemelten kezeli, a cél az, hogy világviszonylatban minél jobb helyen álljon az egészségügyi intézmény, és ehhez az ilyen projekteken keresztül vezet az út.
Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte a városmajori klinika munkáját. Kiemelte, hogy ebben a szakmai műhelyben nemcsak az ellátás, hanem a munkatársak tudása is világszínvonalú, a bemutatott eszköz pedig újabb előrelépést jelent.
Az MTA–Semmelweis „Lendület” Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport vezetője, dr. Maurovich-Horvat Pál egyetemi docens arról beszélt, hogy a General Electric által forgalmazott és a klinikán üzembe helyezett CT a világon az első, amelyet kifejezetten a szív és a koszorúerek vizsgálatára fejlesztettek ki. Ez a jelenleg elérhető leggyorsabb és legjobb felbontással rendelkező berendezés, amelynek hatalmas előnye van például a szívritmuszavarral, vagy a szapora pulzussal élők, valamint a szívtranszplantáción átesettek vizsgálata során. A Semmelweis Egyetem mellett ezentúl az Egyesült Királyságban, Belfastban használhatják az úgynevezett Cardiographe Computer Tomográfot, hogy részt vegyenek a készülékhez tartozó kiértékelő szoftverek fejlesztésében, mindenekelőtt a szívinfarktus még pontosabb, személyre szabott rizikóbecslése érdekében.
Bár Magyarországon az utóbbi években javult a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők túlélési esélye, még mindig ez a vezető halálok, az emberek 50 százaléka szívbetegségben hal meg itthon. A Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján évente 2700 szív-CT-vizsgálatot végeznek. Ezek egy részénél – leginkább a komplexebb, a korábbi CT-kkel nehezebben vizsgálható esetekben – mostantól az új Cardiographe Computer Tomográfot alkalmazzák majd.

z.

Ötszáz szívtranszplantáció huszonöt év alatt

Végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfi életét mentette meg az ötszázadik hazai szívtranszplantáció a Semmelweis Egyetemen. A világ kardiológiai centrumaiban ötven éve, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján pedig huszonöt éve alkalmazzák ezt az eljárást. A városmajori klinikán 455, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben pedig – ahol a többi között gyermek-szívtranszplantáció is zajlik – összesen 45 ilyen beavatkozást végeztek el a kezdetek óta. Az utóbbi évek eredményeiről szólva dr. Merkely Béla, a városmajori klinika igazgatója elmondta, hogy létrehoztak egy transzplantációs intenzív osztályt, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, és elindult a nemzetközi szintű műszívprogram is. A fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt öt esztendőben annyi szívtranszplantációt végeztek a klinikán, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve. Az egészségügyi intézmény a beavatkozások száma alapján az európai centrumok rangsorában a második helyen áll, és világviszonylatban is benne van az első tízben.