Alapitvanyi_segitseg_a_Vakok_iskolajanak

Alapítványi segítség a Vakok iskolájának

Monitoros nagyítókkal lepte meg a Bársonyszív Alapítvány a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda és Általános Iskola növendékeit. A mintegy 1,3 millió forintos adomány a fogyatékkal élő és a halmozottan sérült gyerekek oktatását segíti.
Az alapítványt vezető Matyasi Edit elmondta, hogy a civil szervezet tizenegy év alatt mintegy 10 millió forint értékben támogatta a Vakok iskoláját az esélyegyenlőséget növelő különféle eszközökkel. Ezt a célt szolgálják a speciális rajztáblák, a mozgáskoordinációt segítő, több mint egymillió forint értékű fészekhinta, a hatvannégyszeres nagyításra képes számítógépes egerek, továbbá a képernyőolvasó szoftverek és az ezekkel használható tíz számítógép.
„Az eszközcsereprogram részeként, az Unicredit Bank segítségével, két monitoros asztali nagyítót hoztunk. Ezek szinte elengedhetetlenek az olvasáshoz a rosszul látók gyerekek számára. Bárki könnyen használhatja, a tálcájuk mozgatható, színes és fekete-fehér szövegeket is tökéletesen nagyítanak. Korábban már sikerült hasonló berendezéseket beszereznünk, most a meglévő gépparkot fejlesztjük, modernizáljuk” – hangsúlyozta a nagyítók átadásán Matyasi Edit, aki arról is beszélt, hogy az idén tizenöt éves alapítvány elsősorban gyermekegészségügyi intézményeknek nyújt segítséget.
A Vakok Batthyány László iskola mellett a Bársonyszív Alapítvány együtt dolgozik a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikájával, a miskolci gyermekegészségügyi központtal és a mosonmagyaróvári Karolina kórházzal. Ezenkívül rendkívüli pénzbeli segítséget ad nehéz helyzetben lévő családoknak, évente közel 300 gyermeknek biztosít beiskolázási támogatást.
„Nemcsak az olvasás és írás oktatásakor, hanem valamennyi tanórán és a szabadidős foglalkozásokon is jó hasznát veszik a gyerekek a monitoros nagyítóknak. Sokan ugyanis másképp nem tudnák felismerni a nyomtatott ábrákat, képeket” – sorolta az eszköz előnyeit Fehér Anna nővér, a Vakok iskolájának vezetője. A látásnevelésben, a gyengén vagy alig látó gyerekek személyiségének fejlesztésében is fontos az erősebb fény, a színek, tárgyak észlelése, ezek rögzülése, amihez szintén nélkülözhetetlenek a nagyítók.
Anna nővér elmondta még, hogy sajnos egyre több a halmozottan sérült gyermek, akik a mozgásukban is korlátozottak. Nekik szeretne az iskola nagyméretű babzsákokat beszerezni, ezeken elhelyezkedve ugyanis könnyebben kilazulnak a kerekesszékben ülve állandóan megfeszülő, letapadó izmaik, így nagyobb intenzitással tudnak bekapcsolódni a mozgásos programokba. Egyelőre – az Osztrák iskola jóvoltából – egyetlen ilyen eszközzel rendelkezik a Vakok iskolája, de a korcsportok miatt legalább háromra lenne szükség. A vásárláshoz szívesen fogadják adományozók jelentkezését.
A Budapest Fővárosi Önkormányzat hozzájárulásával várhatóan még az idén megújulhat a bútorok egy része az oktatási-nevelési intézményben, és újabbakat is vásárolnak. Az Eximbank jóvoltából pedig hamarosan a kerekesszékes gyerekek szállítására alkalmas mikrobuszt kap az iskola.

(-os)