Egyutt_a_mahnyakrak_ellen

Együtt a méhnyakrák ellen

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából önkéntesek egész nap gyöngy karkötőket készítettek a Hegyvidéki Kulturális Szalonban a Magyar Rákellenes Liga és a Budapesti Segítő Szolgálat szervezésében. Közben kötetlenül lehetett beszélgetni a rendszeres nőgyógyászati szűrésről és a HPV (humán papillomavírus) elleni oltásról, a megelőzés két fontos eszközéről. A gyöngyből készült karláncokat a résztvevők érintett betegeknek ajándékozzák majd, ezzel is jelezve szolidaritásukat.
„Magyarországon évente ezerkétszáz-ezerháromszáz nő betegszik meg méhnyakrákban, sajnos négyszázan bele is halnak. Ez nagyon magas szám, ha összevetjük például Finnországgal, ahol »csak« évi tizenöt főnél halálos kimenetelű a betegség – mondta Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. – Nagyon fontos a korai felismerés, valamint a megelőzés! A huszonöt és hatvanöt év közötti nőket háromévente hívják be szűrésre. Jelenleg országosan húsz szűrőbusz beállítása van tervbe véve: tíz busz mammográfiás szűrésre, tíz az egyéb betegségek, köztük a méhnyakrák szűrésére. Azt javasoljuk, hogy a hölgyek gyakrabban, lehetőleg évente keressék fel orvosukat mindkét vizsgálatra!”
A HPV 70 százalékban felelős a méhnyakrák kialakulásáért. A most már ingyenesen kapható humán papillomavírus elleni oltást a 7. osztályos lányoknak javallott beadni, szülői engedéllyel. Vannak államok, ahol a vírust terjesztő fiúkat is beoltják, itthon azonban ez még nincs napirenden. A Magyar Rákellenes Liga szervezetei, önkéntesei mindenesetre szerte az országban ismeretterjesztést végeznek klubokban, bevásárlóközpontokban, áruházakban.
A Budapesti Segítő Szolgálat munkatársával, Antal Magdival és a gyöngyfűzésben részt vevő önkéntesekkel a nemrég meghirdetett Örökmozgó programról is beszélgettünk. Sétálva, kirándulva, kerékpárra pattanva lehet csatlakozni; a szervezők nemcsak magánszemélyeket, hanem közösségeket, cégeket is várnak, akár támogatóként is. A rendszeres testmozgás kiválóan alkalmas számos kór, az ízületi, a keringési és a daganatos betegségek megelőzésére, rehabilitálására.

(B. Anna)