Kulonleges_inkubatort_kapott_a_Janos_korhaz

Különleges inkubátort kapott a János kórház

Közel kétmillió forint adományt gyűjtött össze az Országos Mosoly Egyesület a Szent János Kórház gyermek-, koraszülött- és csecsemőosztálya számára. A nagylelkű felajánlásokból egy különleges, nyitott, ikreket fogadó inkubátort vásárolt, ami már régóta a kórházi szakemberek kívánságlistáján szerepelt.
Mint az eszköz átadásán elhangzott, az egyesület évek óta támogat egészségügyi és szociális intézményeket, kórházakat, mentőszervezeteket gyógyítást segítő műszerek adományozásával. Két évvel ezelőtt kötött partneri megállapodást a János kórházzal, és először két infúziós pumpával járult hozzá az ott folyó munkához. Ezt követően a gyermekosztály kérésére szerezte be az ikerinkubátort, ami tovább javítja a koraszülött-ellátás színvonalát.
„A mostani az első alkalom, hogy ilyen berendezést adunk át, amelynek az a különlegessége, hogy zselés kialakításával képes imitálni az anyaméhben megtapasztalt állapotokat – mondta Nagy István, az egyesület elnöke. – A zselés párna még nagyobb komfortot nyújt a kicsiknek, akik a speciális kialakításnak köszönhetően közvetlenül egymás mellett lehetnek.”
Az ikerszülések esetében különösen gyakori a koraszülés. „Eddig külön ágyakba kellett fektetnünk az ikreket, ezért is jelent nagy segítséget az új inkubátor, hiszen így együtt maradhatnak – emelte ki dr. Madarasi Anna osztályvezető főorvos. – Számukra ez különösen fontos, egymás közelsége, az anyaméhhez hasonló körülmények felgyorsítják a súlygyarapodásukat, így hamarabb hazamehetnek.”
A Szent János Kórházban 2007 óta III. szintű, perinatális intenzív centrum működik, ahol évente 250-260 koraszülést vezetnek le, ebből 10-12 esetben ikrek jönnek világra. A 600-700 grammal születő gyerekek az intenzív ellátást követően körülbelül egy hónapot töltenek az osztályon, az ikerinkubátorba 1600 grammosan kerülhetnek.

MM.