Utolso_seta_a_lepusztult_Olimpia_szalloban1

Utolsó séta a lepusztult Olimpia szállóban

A Normafa-rehabilitáció keretében park épül a lepusztult Hotel Olimpia helyén. A lapunkban közzétett felhívásra jó néhányan éltek a lehetőséggel, hogy az egykor népszerű szállót a mostani állapotában, még bontás előtt, utolsó alkalommal megnézzék egy csoportos bejárás során. A valamikor szebb napokat megélt épület előtt a hideg, de napfényes időben tucatnyinál is többen, főleg fiatalok hallgatták Balázs Attilát, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria vezetőjét, aki a Normafánál és környékén lévő, hajdan közkedvelt szállodákról, kisebb-nagyobb hotelekről beszélt.
A Svábhegy a 19. század vége óta népszerű volt a turisták, kirándulók körében. A fogaskerekű Svábhegy állomásánál már 1896-ban megépült a főúri, minden kényelemmel berendezett Nagyszálló.
A Svábhegy és Normafa környéki szállodák virágkora a két világháború közötti évtizedekre tehető. A Széchenyi-hegyi Golf Szálló még a második világháború után is működött, Vörös Csillag Szálló néven. Voltak kis családi panziók, a Normafa Síházzal szemben üzemelt a Normafa Panzió, és a Széchenyi-hegy oldala is tele volt úgynevezett társasüdülőkkel, mint a Magyar Szív Szálló, a Lomnic Szálló. Ezek a kommunista hatalomátvétel után bezárásra ítéltettek.
Az 1960-as évek elején fordult újra a figyelem az idegenforgalom felé, először a balatoni térségben. Budapest környékén az évtized végén kezdődött meg egy komolyabb szállodaépítési hullám.Utolso_seta_a_lepusztult_Olimpia_szalloban2Az Olimpia szállót 1969-ben tervezte Farkasdy Zoltán, a kor egyik elismert építésze, aki Dániában tanult, s együtt dolgozott Jorn Utzonnal, a világ egyik legszebb épületének tartott Sydney-i Operaház építőjével. Farkasdy figyelt arra, hogy a hotel a Normafa hangulatába illeszkedjen, alagútzsalus megoldást választott, lehetővé téve az épület tagolását, ily módon a sokosztatú homlokzat jobban belesimult az azt körülvevő ősfás parkba. Így jött létre a háromszárnyas szállodaépület, 180 szobával, úszómedencével, száz főt befogadó bárral. Az alagútzsalus rendszernek köszönhetően a 2,7 méter széles betonba öntött szobák mérete nem változtatható, ezért a hotelt nem lehet a mai kor igényeinek megfelelően átépíteni.
A magyar csapat 1972-ben a szállóban készült a müncheni ötkarikás játékokra, innen a Hotel Olimpia név. Egyéb emlékezetes események is fűződnek a helyhez: itt forgatták a Linda című filmsorozatot, és Bujtor István Ötvös Csöpi szerepében az itteni bárpultnál hajtott fel néhány felest az általa rendezett krimikben.

Balajthy Anna