Belso_utazas

Belső utazás

A Galéria 12-ben megnyílt kiállítása címével – Ideje a szemlélődésnek –­ Kádár Katalin képzőművész a prédikátor Salamon könyvére emlékeztet, amely így szól: mindennek rendelt ideje van. „Énnálam a szemlélődésnek jött el az ideje, noha egész életemben szemlélődő típus voltam, most, ahogy idősödöm egyre inkább így élek – vallja. – Azelőtt sokat utaztam, az volt az ihletet adó élmény. Most már inkább belső utazás, amit teszek, figyelem a szobában, ahogy a fény-árnyék játszik a falon, vagy nézem, ahogy nő a fű a kertben, színesednek a levelek, ezek az élmények inspirálnak az alkotásra.”
Kádár Katalin 1973-ban diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Zelenák Crescencia, Barcsay Jenő, Kádár György, Tamássi Zoltán és Kocsis Imre tanították. Alkalmazott grafikusként végzett, és tervezett emblémákat, plakátokat, televíziós és diafilmeket, kiállításgrafikákat, illusztrációkat, gyerekjátékokat, képeslapokat. 1980 óta főként autonóm grafikával foglalkozik, de fest és fotózik is. Ez idáig ötvenhárom alkalommal rendezett egyéni tárlatot.
A mostani kiállítást megnyitó Balázs Sándor művészettörténész szerint „az alkotó ember számára természetes foglalatosság a tárgya feletti higgadt vagy izgatottabb vizsgálódás, figyelme azt keríti körül, aminek jelzésére, kimondására késztetést érez. E tárlaton az időszerűséget hangsúlyozó címjelzés, a szemlélődés önkéntelen folyamatát a szokványostól áthatóbb, mélyebb, az emberi egzisztencia egészét alapjaiban érintő mozzanattá emeli. Noha a földbe gyökerezünk, a szimbolikus értelemben vett ég felé növekszünk, ezt jelzik az alkotások, a Felhőleltár, a Misztérium, a Gondolatok félálomban vagy a Csendes csodák.”
A tárlat hangulatába belesimult a Szikora Borbála által fuvolán előadott Elégia, Szervánszky Endre műve.

Balajthy Anna

 

A kiállítás megtekinthető: január 27-ig, hétfőtől péntekig 14–22, szombaton 16–22 óráig. Cím: Galéria 12 Kávézó és Borbár, XII., Hajnóczy József utca 21.