Mosolyt_varazsoltak_az_arcokra3

Mosolyt varázsoltak az arcokra a hegyvidéki gyerekek

„És mégis, ma is, így is, örökké mennyit ad az élet! Csendesen adja, két kézzel, a reggelt és a délutánt, az alkonyt és a csillagokat, a fák fülledt illatát, a folyó zöld hullámát, egy emberi szempár visszfényét, a magányt és a lármát! [...] Ajándék ez, csodálatos ajándék” – így ír Márai Sándor az életről, amit minden évben a karácsonyi időszakban adománygyűjtésekkel tesznek még boldogabbá a hegyvidéki gyerekek.

A rászorulók támogatása, a szolidaritásra nevelés szerves része a XII. kerületi iskolák nevelési programjainak. Nem véletlen tehát, hogy az ünnepek idején valamennyi intézmény fontosnak tartotta, segítsen a nélkülöző családokon, amelyek számára sokat jelent a gondoskodás, az önzetlen odafigyelés.
A Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola évek óta részt vesz az Igazgyöngy Alapítvány cipősdoboz-akciójában. Ezúttal mintegy száz ajándékcsomag állt össze, játékokkal, ruhákkal, tartós élelmiszerekkel, iskolaszerekkel telerakva. Szintén hagyomány, hogy a tanulók ruhát gyűjtenek egy vidéki kistelepülés diákjainak – így történt ez most is. Az ötzsáknyi, használt, ám kizárólag kifogástalan minőségű ruhanemű még karácsony előtt eljutott a címzettekhez.
A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium 2016 januárjában csatlakozott a Budapest Bike Maffia (BBF) civil kerékpáros futárcsapat „+ 1 szendvics – diákok a rászorulókért” elnevezésű országos projektjéhez. Már akkor felmerült, hogy a hegyvidéki tanintézmény ruhákkal, takarókkal is támogatná a nélkülözőket. Erre egy héttel karácsony előtt nyílt lehetőség, ugyanis akkor hirdetett gyűjtést az utcán élők számára a BBF. Három nap alatt rengeteg meleg ruha gyűlt össze, ezeket a diákok és a pedagógusok közösen vitték el az Astoriánál kialakított átvevőponthoz.Mosolyt_varazsoltak_az_arcokra2A Városmajori Gimnázium 9. e és 8. a osztályos tanulói ismét csatlakoztak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Rákóczi Szövetség és a Szent László Társulat akciójához, könyveket, játékokat és tartós élelmiszereket gyűjtöttek. Az adományokat határon túli magyar óvodák, iskolák és gyermekotthonok kapták. Ezenkívül téli ruhaneműkkel támogatták az Ózdon működő Van Helyed Alapítvány Budapesten tanuló Stúdió pluszos diákjait.Mosolyt_varazsoltak_az_arcokra1A Budai Középiskola, az OTP Bank, az OTP Fáy András Alapítvány, a Humanitas szociális alapítvány és a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium az előző évekhez hasonlóan ismét közösen ajándékozott. A tartós élelmiszerekkel, édességgel és játékokkal megtöltött nagyméretű zsákokat a diákok fel is díszítették, hogy még nagyobb örömet szerezzenek a jászsági, nyírségi és dél-alföldi rászoruló családoknak. A Humanitas jóvoltából ezúttal három óvoda is részesülhetett az adományokból.
A Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium hagyományos Luca-napi vásárán a tanulók, szüleik és a pedagógusok saját készítésű ajándéktárgyait lehetett megvásárolni. A program végére több százezer forint gyűlt össze. Tavaly a Szent Egyed (Sant`Egidio) közösség Béke Iskoláját segítették a bevételből, két éve pedig a közösség adakozásának köszönhetően – a Hospice Gyermek Alapítványon és a Leukémiás Gyermekekért Alapítványon keresztül – tizennyolc beteg gyermek részesült anyagi támogatásban. Az azt megelőző két esztendőben a magyarmecskei óvodások részére új kabátokat, cipőket, az iskolásoknak ajándékcsomagokat vásároltak.
A Németvölgyi Általános Iskola diákjai rendszeresen együtt nyaralnak moldvai csángó gyerekekkel az önkormányzat balatoni táborában. Innen a baráti kapcsolat, amit karácsonykor ajándékozással tesznek még szorosabbá. Most játékokat, finomságokat küldtek a diószéni iskolásoknak. A pedagógusok névre szóló ajándékokat is csomagoltak „keresztgyermekeiknek”. A felajánlásokat a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület juttatta célba.
A Virányos Általános Iskola a PontVelem Okos Programban megjelenő „Varázsolj mosolyt egy társad arcára!” című felhíváshoz csatlakozott. Minden osztályból érkeztek felajánlások, volt közöttük könyv, puzzle, logikai játék, baba, plüssfigura, focistakártya. A csomagokra ráírták, hogy milyen nemű és korú gyermeknek szánják. A harminc karácsonyi csomagolópapírral díszített dobozt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat juttatja el a rászorulókhoz.
Az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolába járó tanulók 114 cipősdoboznyi játékot, édességet, gyermekruhát és tisztálkodószereket, valamint 23 zsák tartós élelmiszert adtak össze. A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetségének felhívására december elején kezdődött a gyűjtés, az adományokat tanáraik segítségével életkor szerint összeválogatva juttatták el a nehéz sorban élő csángó magyar gyerekekhez Lábnyikba és Magyarfaluba.
A Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumban karácsonyi vásárt rendeztek. A bevételből a következő évben a gyerekek szabadidős tevékenységeit finanszírozzák, ebből mennek osztálykirándulásra.
A Svábhegyi Jókai Mór Általános Iskola és Német Nemzetiségi Általános Iskola az idén is csatlakozott a Polgár Alapítvány jótékonysági cipőgyűjtő-akciójához. A fiatalok és szüleik több száz pár cipővel járultak hozzá a kezdeményezés sikeréhez. A lábbeliket rossz körülmények között élő családok kapták meg.
A Zugligeti Általános Iskola is részt vett abban a karácsonyi adománygyűjtésben, amit dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke és Majnek Antal, Kárpátalja katolikus püspöke fővédnökségével a Szent László Társulat szervezett a külhoni magyar gyermekotthonoknak, iskoláknak és óvodáknak. Az ajándékok Kárpátaljára, a ráti Szent Mihály árvaházba, Böjte Csaba gyermekotthonai közül Gálospetribe, Székelyhídra és a székelyföldi erdővidéki magyar iskolákba, óvodákba (Barót környéke), a vajdasági 3 Lurkó Ház intézményeibe, valamint a kelet-felvidéki magyar közösségekhez kerültek. Mezőségi és székelyföldi nehéz sorban élő magyarok, idősek, gyerekek és családok karácsonyához járul hozzá minden évben az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány „Angyalok a Mezőségen” akciója, amihez a Zugligeti iskola is csatlakozott. A felajánlott élelmiszerekből, tisztítószerekből, könyvekből, játékokból, DVD-kből és sok minden egyébből az alapítvány önkéntesei személyre szabott csomagokat állítottak össze.
A Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium két kezdeményezésben is szerepet vállalt. A „dianások” gyerekeknek gyűjtöttek a „Varázsolj mosolyt egy társad arcára!” program keretében: az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös akciója nemcsak a megajándékozottaknak, hanem az ajándékozóknak is örömet okozott. Emellett a Rákóczi Szövetségen keresztül juttatták el ajándékaikat – tartós élelmiszereket, édességeket, játékokat és gyermekkönyveket – határon túli oktatási, nevelési intézményekhez.

mm.