Nia_a_test_es_a_lelek_harmoniaja1

Nia, a test és a lélek harmóniája

A Hegyvidék lakói már megszokhatták, hogy az Aktív Hegyvidék program részeként a legkülönbözőbb ingyenes sport- és mozgásprogramokon vehetnek részt. Az idén tovább bővült a kínálat, januártól Balázs Mari moderntánc-koreográfus, táncelméleti szakíró és munkatársai Nia-órára várják a fizikai és szellemi felfrissülésre vágyókat a Németvölgyi Általános Iskola tornatermében.
A Nia (Neuromuscular Integrative Action) immár több mint harmincéves technika, az amerikai Debbie és Carlos Rosas alkotta meg. Spirituális elemekkel fűszerezett, táncos mozgásforma, megjelenik benne a taekwondo, a tai chi, az aikido, a jazztánc, a modern tánc, a Duncan-technika, valamint a jóga, a terápiás célú Feldenkrais-módszer és az Alexander-technika is. Testet és lelket egyaránt felüdítő hatását a speciális légző gyakorlatok teszik teljessé.
A Nia híd a tudatosság és a tudattalan, a fizikai és a spirituális lét között. Energiát ad, beindítja a test öngyógyító folyamatait, jóllétet biztosít, miközben az elmét is megnyugtatja. Nagyszerű módja a stressz megszüntetésének, a harmóniateremtésnek, mozgás közben, testünk üzeneteit figyelve, könnyedén, mosolyogva, táncolva, erőlködés nélkül győzhetjük le saját korlátainkat. Összesen ötvenkét táncmozdulatot variál, gyakorlatilag végtelen kombinációkban, speciálisan a technikához írt vagy válogatott zenékre. Egy-egy óra zenéje és koreográfiája kötött és jogvédett.
Kortól, nemtől és fizikai állapottól függetlenül művelhető, bármikor el lehet kezdeni és csatlakozni hozzá, nincs kezdő vagy haladó szint. Az órák szabadon látogathatók, pusztán elhatározásra van szükség – no, meg váltóruhára (külön cipőt nem kell vinni). A Hegyvidék mostantól kitüntetett helyet foglal el a Nia népszerűsítésében, hiszen a Magyar Nia Egyesületet a kollégáival, Kocsis Anitával és Zsarnóczky Zsanettal közösen megalapító Balázs Mari a XII. kerületet tekinti a bázisuknak.

(-os)