Zenei_csemegek_az_idei_Cziffra_Fesztivalon

Zenei csemegék az idei Cziffra Fesztiválon

Bővül a rendezvények, a helyszínek és a részt vevő művészek száma is a harmadik Cziffra Fesztiválon – ami viszont állandó, az a rendkívül magas színvonal. A február 19–27-ig tartó esemény mára hazánk egyik legismertebb és legnépszerűbb sorozatává nőtte ki magát, amely minden korosztálynak különleges életérzést és számtalan megismételhetetlen pillanatot nyújt.

Első alkalommal a MOM Kulturális Központ színház- és kupolaterme adott otthont a Cziffra Fesztiválnak, tavaly bekapcsolódott a Zeneakadémia, az idén pedig már a Művészetek Palotája is „csatasorba” áll. A világhírű vendégművészek puszta felsorolása is zenei „ki kicsoda” lehetne. A nagyszabású rendezvénysorozat ötletgazdája, Balázs János zongoraművész tervei között nemcsak a helyszínek és a neves résztvevők sorának folyamatos bővítése szerepel, hanem a fesztivál rangos külföldi koncerttermekbe való eljuttatása is a névadó születésnapi centenáriumára, 2021-re.
Az idei programban három helyszínen tíz koncertet hallgathat végig a közönség. A sort február 19-én a fesztivál Kamarazenekarának hangversenye nyitja a MOMkult-ban, Kállai Ernő Junior Prima díjas hegedűművész irányításával. Közreműködnek: Balázs János zongorán, Darko Briek klarinéton és Gwendolyn Masin hegedűn. A fellépők Mozart, Weber, Ravel és Chopin műveiből játszanak.
Másnap este ugyanott a fesztivál egyik legérdekesebb zenei csemegéje lehet a ZongOpera. A Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima díjas koloratúrszoprán énekesnő, Miklósa Erika Balázs János zongorakíséretével Mozart, Erkel, Puccini, Bizet és Verdi legismertebb operaáriáit adja elő. Ezek mellett Liszt-művek Cziffra-átiratai is felcsendülnek.
Február 21-én és 22-én hagyományos értelemben vett klasszikus zenei koncertek lesznek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Zeneakadémián. Az első estén Arcadi Volodos világhírű zongoraművész tolmácsolásában hallgathatjuk meg Schumann Pillangók című művét, Brahms zongoradarabjait és Schubert A-dúr szonátáját. Másnap Beethoven Hammerklavier címen ismert zongoraszonátája, majd orosz zeneszerzők, Prokofjev, Obukhov és Szkrjabin művei hangoznak el Pierre-Laurent Aimard zongoraművész előadásában.
A következő napon, február 23-án ismét egy zenei „kakukktojás” következik, ezúttal a Zeneakadémia nagytermében. Az improvizáció című programban három művész három műfajban mutatja be a rögtönzés művészetét. Balázs János a klasszikus zenét, Presser Gábor a progresszív pop/rockot, Szakcsi Lakatos Béla pedig a jazzt képviseli.
Másnap délelőtt a MOMkult kupolatermében hangszerbemutató koncert lesz gyerekeknek. Eötvös József Liszt-díjas gitárművész kalauzolja a fiatalokat, a zeneirodalom nagyobb állomásait érintve. Este a színházteremben, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, Bárest idézi fel Cziffra György szórakoztató zenei és jazzes kötődéseit. A múlt század első felének legnagyobb magyar és külföldi slágerei egyedi hangszerelésben szólalnak meg a Hot Jazz Band és a Sárközi Lajos vezette cigányzenekar előadásában.
Február 25-én délelőtt a MOMkult színháztermében a Virtuózok és a Junior Prima díjasok ugyancsak hagyományos örömkoncertje következik, A jövő generációja címmel. Két ifjú hegedűs, zongorista, klarinétos és csellista, valamint egy szopránénekesnő tolmácsolja Mozart, Händel, Saint-Saëns, Paganini és Rahmanyinov legismertebb műveit.
Este a Zeneakadémia ad otthont az Homage á Cziffra gálahangversenynek, amelyen a szervezők átadják a fesztivál díjait. Liszt Ferenc két közkedvelt művét – a Les Préludes-öt és az Esz-dúr zongoraversenyt – hallgathatja meg a publikum a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában, Vásáry Tamás vezényletével. Közreműködik: a tavalyi Bartók-világverseny győztese, Cosima Soulez Larivére hegedűművész és Balázs János. Két nappal később, kedd este a MOMkult nagytermében Bősze Ádám, a fesztivál műsorvezetője Cziffra „After” című zenei stand-up-estjén személyes gondolatait és élettapasztalatait osztja meg a zeneszerető közönséggel.
A harmadik Cziffra Fesztiválhoz kapcsolódó számtalan rendezvény felsorolása szinte lehetetlen. Mesterkurzustól kiállításokig, rajzpályázattól vetélkedőig sok minden megtalálható a sorban, sőt még a gasztronómia is helyet kap a felejthetetlennek ígérkező tavaszi programsorozatban. A részletekről a www.cziffrafesztival.hu honlapon olvashatnak az érdeklődők.

Márton Attila