Csaladokbol_kozosseg

Családokból közösség

Néptánc, romantikus duettek, frenetikus rockkoncert, színes vásári forgatag – különleges élményekben lehetett részük mindazoknak, akik ott voltak a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola hagyományos Luca-napi programján. A mottó ezúttal az volt, hogy „Büszke vagyok a családomra”, és ennek megfelelően nemcsak a kisdiákok, hanem szüleik, sőt még tanáraik is felléptek.
Dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta: családunk és tanáraink gyermekkorunk meghatározó szereplői – többek között rajtuk is múlik, hogy kik leszünk, ha felnövünk. „Az iskola és a szülők közti kapcsolat harmóniája nagyban hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez. Ezen a vidám eseményen egymásra mosolyoghatnak a tanárok, a diákok és a szülők” – fűzte hozzá az államtitkár.
A speciális fejlesztést igénylő, értelmi sérült gyerekekkel foglalkozó tanintézmény életében kiemelt szerepet kap a család. „Nagyon fontos, hogy jó kapcsolatunk legyen a szülőkkel, hiszen csak együtt, egymást kiegészítve nyújthatunk segítséget a tanulóknak. Szükség van olyan programokra, amiken a gyerekek rokonai is részt vesznek, jól érzik magukat” – fogalmazott dr. Somogyiné Takáts Andrea, a Fekete igazgatója.
„Végtelenül tiszteletreméltó az a munka, amit a Fekete István iskola pedagógusai végeznek” – hangsúlyozta Hajnissné Anda Éva. A Közép-Budai Tankerületi Központ vezetője példaértékűnek tartja az oktatási intézmény szemléletmódját.
„Ahogy a családtagok, úgy a tanárok sem lehetnek magányos hősök: szükség van az együttműködésre. Fontos, hogy gyermekeinket ne elszigetelten neveljük. A társadalmi akadálymentesítés nagyon erős és szeretettel teli világot eredményez. Büszkék vagyunk a Fekete István iskolára, hiszen sokat tesz azért, hogy a családokból közösséget formáljon” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, aki arról is beszélt, hogy bár a fenntartó szerepét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vette át, a Hegyvidéki Önkormányzat továbbra is a szívén viseli az iskola sorsát.
Az épületen nemrégiben jelentős felújításokat végeztek szakemberek. A homlokzati falakat és a tetőt hőszigetelő réteggel borították be, lecserélték a nyílászárókat, valamint napelemeket telepítettek, így csökkentve az iskola energiaszükségletét.

B. Mimi