Eltunnek_a_veszelyes_katyut

Eltűnnek a veszélyes kátyúk

A tél különösen kedvez a sok bosszúságot okozó kátyúk kialakulásának, hiszen az aszfalt felületi repedéseibe beszivárgó és a nap folyamán akár többször is megfagyó, majd felengedő nedvesség folyamatosan tágítja a réseket, ráadásul idővel az út szerkezetét is károsítja. Ennek az alattomos „munkának” az eredményei a kátyúk, amiknek a méretét egyre csak növelik az áthaladó járművek.
Az önkormányzati fenntartású utak állapotát – főszabály szerint ezeken nincs tömegközlekedés – folyamatosan ellenőrzik a polgármesteri hivatal munkatársai. Ha a közlekedés biztonságát veszélyeztető úthibát találnak, azonnal jelzik a korábban közbeszerzésen kiválasztott kivitelezőnek. Ettől számítva 72 órán belül kell megszüntetni a kátyút, ami a téli időszakban speciális eljárással történik.
Mivel télen nem működnek az aszfaltkeverő telepek, a javításokat hideg aszfalttal végzik a szakemberek. Amennyiben egymáshoz közel több kátyút kell javítani, öntött aszfaltot használnak. A hideg tömítőanyag simább és fényesebb felületet képez, azonnal terhelhető, ugyanakkor kevésbé ellenálló, a forgalom hatására viszonylag gyorsan megsüllyed, és cserére szorul.
Az utóbbi hetekben és a közeljövőben a többi között a Dániel úton, a Kék Golyó utcában, a Magas úton, a Határőr úton, a Csillagvölgyi úton, a Galgóczy utcában, a Szamóca utcában, a Karthauzi utcában, a Bükkös úton, a Tartsay Vilmos utcában készült el vagy várható kátyúzás. Továbbra is várja az önkormányzat a lakossági bejelentéseket a www.hegyvidek.hu honlapon és a mobiltelefonra ingyenesen letölthető Hegyvidék-applikáción keresztül, ez utóbbi különösen gyors és egyszerű. Fővárosi kezelésű utak esetén a 301-7500-as telefonszámot kell hívni.
Nemrég elkészült a Dániel út és a Zalai út találkozásánál lévő, ívelt, dupla nyomvonalú járda újraaszfaltozása. Ugyanott a járdákkal közrefogott zöld felület köré szegélyt építettek a kivitelezők, míg a járda alsó részét úgy alakították ki, hogy az úttest felé dőljön, ezzel megoldódott a csapadékvíz biztonságos elvezetése.

mm.