A_legsokoldalubb_svab_konyha

A legsokoldalúbb sváb konyha

Ismét büszkék lehetünk a hegyvidéki svábokra, ugyanis az idén sem távoztak üres kézzel a most negyedik alkalommal megrendezett sváb disznótorról, azaz a Sautanzról.

„Ez a fesztivál nagyon jó közösségépítő alkalom, hiszen lehetőséget ad arra, hogy ápoljuk és továbbadjuk a sváb hagyományokat az ifjúságnak” – beszélt a gasztrokulturális esemény egyik fontos céljáról Schrotti János, a szervező Budakeszi Város Német Önkormányzat és a Pest Megyei Német Önkormányzat elnöke.
A három napon át tartó budakeszi mulatság részeként meghirdetett főzőversenyen nyolc csapat mérte össze konyhatudományát. A Budapest XII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület tagjai megállás nélkül sütötték-főzték az újabb és újabb adagokat – a sátor előtt folyamatosan várakoztak a látogatók, hogy megkóstolják a méltán híres svábhegyi finomságokat.
„Póréhagymával és füstölt sonkával töltött karaj, kérgén sült mustáros sertésszűz, rozmaringos csülök és pikáns raguleves… – kezdte sorolni a bőséges kínálatot Boros Gábor, a hegyvidéki csapat egyik szakácsa, aki félig-meddig azt is elárulta, milyen hozzávalókból készül különleges levesük. – Van benne vöröshagyma, babérlevél, borókabogyó, fehér- és sárgarépa, zeller, mustár, valamint egy titkos összetevő, amiről nem beszélhetek, mert attól különleges.”
Persze, mi azért megpróbáltunk utánajárni, hogy mi lehet a rejtélyes hozzávaló. „Enyhén citromos, sok zöldség és gomba van benne. Nagyon ízletes, nem szabad kihagyni!” – értékelte a ragut – amiben ezek szerint gomba is van… – Radnai Katalin, aki férjével, Józseffel együtt azért jött el Budakeszire, hogy drukkoljon a XII. kerületieknek.
„A Svábhegyről érkeztünk, reméljük, az idén is sikerül hazahozni valamilyen díjat. Fantasztikus a hangulat, süt a nap, kellemes a zene, az ételek pedig igen finomak!” – toldotta meg József.
Kovács Lajos hegyvidéki alpolgármester a hagyományőrző egyesület tagjaként éppen a közkedvelt ragut porciózta. „Három éve edzünk a versenyre. Tavaly sikerült elhoznunk a győzelmet hirdető bárdot. Nagy öröm és büszkeség, hogy a sváb közösségeknek is tudunk újat mutatni. Izgalmas feladat volt felkutatni és újra elkészíteni az elfeledett recepteket. A nagyvárosi lét ellenére is sikerült visszanyúlnunk a gyökereinkhez” – fogalmazott az alpolgármester, aki azt is hozzátette, hogy a hozzávalókon túl a konyhatechnikai fortélyok is sokat számítanak a fogások elkészítésénél.
„A fesztivál igen fontos szerepet játszik az életünkben, hiszen az ország több pontjáról is érkeznek ide svábok. Az esemény jól szimbolizálja a közösség összetartását” – mondta Meskó Gyula, a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület egyik alapítója, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese.
A sülteket és leveseket bíráló szakmai zsűri döntése alapján a hegyvidéki csapat ezúttal a legsokoldalúbb konyha díjat hozta el. A győzelmet hirdető Sautanz Bardot a budakeszi svábok vehették át.

BM.