Mano-zug_Zugligeten

Manó-zug Zugligeten – mesélnek a gyerekek

A Zugliget Óvoda zöld csoportos pedagógusai a gyerekekkel együtt megírták, az egyik szülő pedig rajzokba foglalta Pukli manó és társai történetét. Így született meg a Manó-zug meséi című kötet, amely az óvodások nézőpontjából – manóperspektívából – mutatja meg a mindennapjaikat, az őket körülvevő világot.

Nagy kalandba fogtak a Zugliget Óvoda zöld csoportos óvónői, Divényiné Farkas Katalin és Fodor-Vass Réka, amikor 2016 nyarán megalkottak egy mesebeli világot, a Manó-zugot, huszonnégy kis lakóval, azaz manóval. Tették ezt azért, hogy így segítsék az újonnan érkezők beilleszkedését.
Az óvónők huszonnégy aprócska, a benne lakó manó jellemző tulajdonságát megjelenítő házikót készítettek. Sütfőz, Manó-zug szakácsának házát apró kis fakanál, Kincses manóét csillogó anyagból varrt zsák különbözteti meg a többiekétől. Amikor a gyerekek először jártak szüleikkel az óvodában, rögtön meg is ismerkedtek Manó-zuggal. Pontosabban a manólakókkal és házaikkal, amelyek meglepetéssel is szolgáltak, hiszen az óvónők ezekben rejtették el az óvodások jeleit.
„Olyan történetet találtunk ki, amibe a gyerekek hamar bele tudják képzelni magukat, azonosulhatnak a szereplőkkel” – beszélt a kezdetekről Fodor-Vass Réka, aki elmondta, hogy a kicsik mindennap újabb mesét szerettek volna hallani Manó-zugról, vagyis saját magukról. Hiszen a történet az óvodások élményei, játékai, ötletei alapján folytatódott.
Gyakran kirándultak a közeli erdőbe, ahol Odu manó nyomait kutatták, és próbálták kitalálni, vajon merre bóklászhat, mit csinál éppen. A gyerekek egyik nagy kedvence Rosszcsont manó, aki néha bizony szófogadatlan, vagy nem szívesen osztja meg a játékot a barátaival, esetleg ráripakodik a lányokra. Ekkor Bölcs manó szépen elmagyarázza neki, hogyan lehetne megegyezni a többi manóval, hogy mindenki tudjon azzal a játékkal játszani. Sőt, azt is elmondják neki, hogy nem szabad kiabálnia a lányokkal, sokkal többet ér el, ha halkan, kedvesen beszél hozzájuk – mutatta be a karaktereket az óvodapedagógus.
Természetesen minden óvodásnak van már kedvence: Merse az örökké morgó Pukkancs manót, Petra a segítőkész Csupaszívet, Samu a Pukli kezét meggyógyító Gyógymanót szereti a legjobban. A történetek közül Pancsi a hajóépítős részt kedveli, mert abban az összes manó részt vesz, míg Marci valamennyi „zöld óvodás” véleményét tolmácsolva kijelentette: a Manó-induló az egyik legkedvesebb éneke.
Amikor elég kaland gyűlt össze, az óvónők úgy döntöttek, készítenek a csoportnak egy fa mesekönyvet, amibe fotók, rajzok is belekerülnek. „Megkértük az egyik édesapát, Timár András grafikust, hogy legyen a segítségünkre, és rajzolja meg a borítót. Az ő ötlete volt, hogy szülessen egy papír mesekönyv is, amihez elkészíti az összes illusztrációt” – emlékezett vissza a decemberben megjelenő kötet születésének körülményeire Divényiné Farkas Katalin, hozzátéve, hogy a grafikus két verssel is gazdagította a kötetet.
A megzenésített Manó-altató, Szalóczy Pál előadásában, megtekinthető a Youtube-on. A folytatásra sem kell már sokat várni, hiszen jelenleg is írják a Hegyek óriása és a Boszorkány új ruhája című fejezetet.
A Manó-zug meséit bárki megvásárolhatja a Pagony könyvesboltokban, vagy megrendelheti a www.manozug.com weboldalon, ahol további érdekességek olvashatók a különleges könyvről.

MM.