Megujult_a_Racz_Aladar_uti_rendelo1

Megújult a Rácz Aladár úti gyermekrendelő

Színesebb és barátságosabb lett a megújult Rácz Aladár úti házi gyermekorvosi rendelő és a védőnői iroda. A beruházás része annak az egy évvel ezelőtt megkezdett nagyszabású önkormányzati programnak, amelynek keretében az összes hegyvidéki háziorvosi rendelő esztétikusabbá, komfortosabbá válik.

„Néhány éven belül jelentős javulást tapasztalhatnak majd a Hegyvidéken élők az egészségügyi ellátás körülményeiben” – mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő abból az alkalomból, hogy hivatalosan is átadták a Rácz Aladár út 5. szám alatti házi gyermekorvosi rendelő és a védőnői iroda felújított épületét. A politikus hozzátette, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat három év alatt az összes háziorvosi rendelőjét felújítja, az Egészséges Budapest Program keretében pedig, a kormány támogatásával, rövidesen megkezdődhet a Szent János Kórház fejlesztése és a Kútvölgyi Klinikai Tömbben az új Hegyvidéki Szakrendelő kialakítása is.
„Normális, európai színvonalat szeretnénk elérni” – foglalta össze a hegyvidéki rendelőfelújítási program célkitűzését Pokorni Zoltán polgármester. Mint mondta, a program részeként tavaly márciusban adták át az új helyre költöző, Böszörményi úti gyermekrendelőt, 2017 második felében pedig a Rácz Aladár úti felnőtt-, majd a gyermekorvosi rendelő felújítása következett. Az idén a tervek szerint a Fodor utcai, a Normafa úti, valamint az Ugocsa utcai rendelőket teszi rendbe az önkormányzat, míg 2019-ben újabb négy helyszínen folytatódik a munka. A program teljes költsége várhatóan meghaladja a 600 millió forintot.Megujult_a_Racz_Aladar_uti_rendelo2Váczi János alpolgármester arról beszélt, hogy a rendelőfelújítások során a korábbinál kellemesebb, esztétikusabb és jobban kihasznált terek létrehozására törekszenek, s ehhez egészségügyi fejlesztésekben jártas belsőépítész szakemberek segítségét is igénybe veszik. Ennek eredménye látható a most elkészült gyermekrendelőben is, ahol a kicsik igényeihez igazodó játékok, színes berendezési tárgyak, vidám faldekorációk teszik derűsebbé, komfortosabbá az itt töltött időt.
Nemcsak esztétikai beavatkozás, hanem festés és burkolatcsere is történt a Rácz Aladár úti épületben: a már korábban kicserélt ablakok után ezúttal a belső nyílászárók kerültek sorra, a rendelők pedig hangszigetelt ajtókat kaptak. Megújult az elektromos hálózat és a fűtési rendszer, valamint a vizesblokkokat is teljesen átépítették, úgy, hogy azokat mozgássérültek is használni tudják. A Hegyvidéki Gyorsnet Programhoz kapcsolódva ingyenesen hozzáférhető, széles sávú, vezeték nélküli internethálózatot építettek ki a várókban.
„Az egyik szülő, miután megérkezett a frissen felújított rendelőbe, megkérdezte tőlem, hogy jó helyen jár-e. Másvalaki pedig azt mondta: úgy érzi magát, mintha Svájcban lenne” – idézte fel dr. Dolowschiák Annamária házi gyermekorvos a szülők reakcióit. A doktornő, aki immár huszonötödik éve dolgozik ezen a helyen, a pácienseihez hasonlóan nagyon örül a fejlesztéseknek, mindenekelőtt a gyermekbarát módon kialakított, színes várónak, valamint annak, hogy az orvosi vizsgáló tágasabb lett, így egy játszósarkot is berendezhettek ott.
„A kihasználatlan helyiségek, például az egykori kartonozó megszüntetésével a védőnők irodája is bővülhetett, továbbá külön szobát tudunk kialakítani a várandós kismamák tanácsadása számára” – szólt a védőnői munkát segítő változásokról Dezső Tünde, a Hegyvidéki Egészségügyi Központ vezetője. Mint mondta, az akadálymentesítés, tehát a mozgássérültek és a babakocsival érkezők közlekedésének megkönnyítése is fontos szempont volt a tervezők számára. A bejárat előtti terület rendezése szintén ennek figyelembevételével zajlott le.

sz.