Minosegi_jazz_a_harmadik_Get_Closer_Fesztivalon1

Minőségi jazz a harmadik Get Closer fesztiválon

Április elején immár harmadik alkalommal rendezik meg a háromnapos Get Closer Jazzfesztivált a MOM Kulturális Központban.

Az előző években a műfaj olyan sztárzenekarai jártak itt, mint a John Scofield Quartet, Richard Bona együttese vagy a Billy Cobham Band. Mellettük a hazai jazzszcéna legjobbjai, például a két legendás együttes művészetét felelevenítő In Line és Syrius Legacy zenekarok játékát is élvezhette a közönség.
Az idei fesztivált felvezető, oldott hangulatú sajtóbeszélgetés a MOMkult Jókai-termében zajlott, és számos más kerületi jazzeseményről is szó esett rajta. A Hegyvidéki Önkormányzat szívügyének tekinti a főváros kulturális életében fontos szerepet betöltő eseményeket, így a Get Closer, vagy a Cziffra Fesztivált, nem meglepő tehát, hogy a beszélgetésen ezúttal is részt vett Pokorni Zoltán polgármester. Az ő bevezető szavai után Kleb Attila, a Get Closer-rendezvények művészeti vezetője ismertette az idei koncertkínálatot. Két jazzművészt is üdvözölhettünk, aki korábban és az idén is a koncertek közreműködője volt, illetve lesz: Mogyoró Kornél ütőhangszerest és Kárpáti Dódi trombitást. A kitűnő zenészek néhány perces improvizációval lepték meg a jelenlévőket.
Az idén Lengyelország lesz a Get Closer fesztivál vendége, tekintettel nemzeti újjászületése 100. évfordulójára. Így tehát az első és harmadik estén vezető lengyel együttesek játékát figyelhetjük.Minosegi_jazz_a_harmadik_Get_Closer_Fesztivalon2A programsorozat április 6-án, pénteken a Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Trio műsorával indul, amely minden bizonnyal meggyőzően mutatja majd be, hogy tud még újat nyújtani a hagyományos zongoratrió. A New Orleans-i trombitás, Nicholas Payton nyitottságát, sajátos zenei evolúcióját számos projektje bizonyítja. Legújabb, Afro-Caribbean Mixtape című albumának anyaga változatos irányzatok ötvözete a beboptól az R&B-ig, az afrikai és karibi népzenei hatásokig.
Másnap, április 7-én a Heavy Weather zenekar és a zseniális gitáros, James „Blood” Ulmer műsora biztosítja a „szombat esti (jazz)lázat”. A nemzetközi szupergruppban norvég és osztrák zenészek mellett Mogyoró Kornél képviseli hazánkat. Mint erre neve is utal, a formáció Joe Zawinul és a fúziós jazz ikonikus csapata, a Weather Report zenei öröksége előtt tiszteleg, de saját kompozíciók is elhangoznak az est folyamán. Ulmer Odyssey Triója pedig az évtizedekkel ezelőtti eredeti felállásban (a másik két tag: Charles Burnham – hegedű, Warren Benbow – dob) adja elő a free funkot, rockot és jazzavantgárdot kombináló muzsikáját.
A zárónap sem tartogat kevesebb izgalmat: Kuba Więcek triója és a fesztivál sztárja, Lizz Wright amerikai énekesnő lép fel. A 23 éves alt- és szopránszaxofonos zongora nélküli felállásban szikár, de érdekfeszítő zenét produkál, míg az erőteljes alt hanggal megáldott fekete díva gospel- és soulhatásokat felvonultató művészetének jellemzői a bluesos harmonizáció, a lüktető ritmus és az eksztatikus előadásmód. Most Grace című 2017-es lemezét mutatja be.
A hagyományoknak megfelelően ezúttal is kiállítás kíséri a Get Closer Jazzfesztivált. Európa egyik legkiválóbb jazzfotósa, az olasz Roberto Cifarelli, számos lemezborító alkotója válogat legjobb felvételeiből.

Márton Attila