Szokjunk_le_a_dohanyzasrol

Szokjunk le a dohányzásról!

Miért szó szerint életbevágó, hogy leszokjunk a dohányzásról, és milyen intézményes segítséget kaphatunk ehhez? Sokakat érintő kérdéseket vetett fel és válaszolt meg az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem ez évi első előadásában dr. Horváth Ildikó. A tüdőgyógyász főorvos a rendkívül veszélyes COPD betegség megelőzéséről és kezeléséről is beszélt a szép számú közönségnek.

A tüdő automatikusan működik, különlegessége, hogy ugyanakkor akaratlagosan is sok mindent megtehetünk vele. A felsíró csecsemő már azonnal használni kezdi ezt a szervét – indította a dohányzásról szóló előadását dr. Horváth Ildikó az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem januári összejövetelén.
Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet tüdőgyógyász főorvosa azt is hozzátette, hogy bár léteznek örökletes tüdőbetegségek, a legtöbb bajt mi magunk idézzük elő. Az egyik kivétel a rendkívül ritka Alfa1-antitripszin-hiány, ami egy COPD-t (krónikus obstruktív légúti betegség) okozó génhiba. Következménye, hogy a szervezet idővel tulajdonképpen felemészti a tüdőt.
A statisztikák szerint a tüdővel kapcsolatos problémák 60 százaléka az egészségtelen életmódhoz köthető, nem fertőző betegségek következményei. Ezeket a kockázatokat életmódváltással, a dohányzás kerülésével jelentősen csökkenthetjük.
Riasztó adat, hogy a dohányosok mintegy tíz évvel rövidebb ideig élnek, aminek súlyos társadalmi, gazdasági hatásai is vannak. Elég csak arra gondolni, hogy rendkívül sokba kerül a gyógykezelésük, arról nem is beszélve, hogy garantálni kell a nem dohányosok egészséghez fűződő jogait. Magyarországon jelenleg 25 százalék körüli a dohányosok aránya, ami régóta a legalacsonyabb szám, azonban közvetve – a többi között a COPD betegségen keresztül – még így is ott van a leggyakoribb halálokok között.
A megoldás a leszokás, amihez megfelelő motivációra és sokszor külső támogatásra van szüksége a dohányosoknak. A feladat ugyanis nem egyszerű, a nikotinfüggőség egyenértékű a heroin miatt kialakuló szenvedéllyel. Ráadásul a dohányzás szokásként épül be a mindennapokba, egy idő után automatizmussá válik, amit a nikotin utáni vágytól függetlenül nagyon nehéz megváltoztatni.
Ehhez járulhat hozzá a viselkedésterápia, ami Magyarországon is elérhető. Az ingyenesen hívható 06/80-44-20-44-es forró dróton konkrét támogatást kapnak a leszokni akarók. Mostanáig körülbelül 14 ezren kértek segítséget, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy sikeres a program.
Ha a viselkedésterápia nem vezet eredményre, léteznek olyan gyógyszerek, amikkel „becsapható” az agy, megszűnik a dohányzással járó örömérzés. Bármikor érdemes letenni a cigarettát, mert egy hónap alatt már javulnak az életkilátások, öt év alatt az ötödére visszaesik a tüdőrák kockázata, amiből egyébként évente 10 ezer új esetet diagnosztizálnak.

A COPD betegséggel kapcsolatban a szakember a megelőzés és a korai felismerés fontosságára hívta fel a figyelmet. Éppen ezért 50 éves kor felett akkor is érdemes elvégezni egy légzésfunkció-vizsgálatot, ha egyébként nincsenek konkrét panaszok.
A Magyarországon a népesség közel 5 százalékát (azaz mintegy félmillió embert) érintő COPD nemcsak a dohányzás miatt alakul ki, környezeti hatások is növelhetik a kockázatát. Jelenleg a negyedik, 2020-ra a harmadik vezető halálokká válik. Ugyanolyan arányban érinti mindkét nemet. A tüdőn belüli légutak beszűkülésével és méretének csökkenésével jár, gyakori járulékos betegségei a tüdőrák, valamint a szív- és érrendszeri elváltozások. A prevenciót szolgálja a háziorvosoknál is rendelkezésre álló spirométer (funkcionális légzésdiagnosztika), ahogyan a Korányi kórházban elérhető speciális tüdőrákszűrést is érdemes elvégeztetni.
Az elektromos cigarettáról dr. Horváth Ildikó annyit mondott, hogy mivel nikotint tartalmaz, biztosan nem egészséges. Ezenkívül a gőze – a hagyományos cigiéhez hasonlóan – propilén-glikolt és glicerint is tartalmaz, ezek pedig károsíthatják a légutakat.
A főorvos nem ajánlja a vízipipát sem, mert ellenőrizhetetlen mennyiségű nikotint, valamint (az elektromos cigarettához hasonlóan) a felforrósított levegővel számos ártalmas anyagot juttat a szervezetbe. Összességében sok szempontból károsabbnak tekinthető, mint a hagyományos dohányzás, a vízipipázók közelében ülők akkora terhelést kapnak, mintha több szál cigarettát szívnának el.
Végezetül a szakember mindenkinek azt ajánlotta, hogy a megelőzés és a rehabilitáció érdekében lehetőleg mindennap végezzen el egy egyszerű gyakorlatot: fél percen keresztül álljon fel a székéből, majd üljön vissza, méghozzá megállás nélkül. Ezzel tulajdonképpen megtornáztatjuk a tüdőnket, ami növeli annak kapacitását, és segíthet megelőzni a betegségek kialakulását.

sm.