A_GroupnSwing_es_a_Holfenymulato

A Group’n’Swing és a Holdfény Mulató

A Group’n’Swing már nevében is a jazzes szórakoztatás legendás korszakára utal. A Fonogram-díjas együttes gyakori vendég a budai oldalon, láthattuk a Millenáristól a Városmajorig sok helyen, és a MOM Kulturális Központban sem először lépett fel júniusban. A Holdfény Mulató című koncertmusical bemutatása azonban a népszerű formáció pályafutásának különösen kiemelkedő állomása, hiszen nemcsak zenei, de egyben színházi produkció is. A megszokott felállás, azaz a nyolc hangszeres és a két énekes a közel húsztagú Maffia Swing tánckarral kiegészülve lépett a közönség elé, és ezúttal a zenészeknek is fontos dramaturgiai szerep jutott: meg kellett tanulniuk színészeknek és táncosoknak is lenni.
A show tavaly nyáron már nagy sikert aratott szabadtéren, a zárt térben való megjelenítés azonban még nagyobb feladat elé állította a művészeket. Az előadás érdekes kerettörténetbe foglalja a több mint tízéves zenekar sikerszámait (Mint egy zsák, Villanyszerető, Most légy férfi!), amiket három nagylemez tartalmaz. Ezeket sikerült harmonikusan beilleszteni a színpadon zajló események menetébe.
A két helyszínen folyó történet Chicagóban játszódik, a munkamániás, kimért Catherine hivatalában és a nagy show-ra készülő mulató próbatermében, végül pedig a megvalósult revüben. Két fontos tematikai irány bontakozik ki: egyfelől a férfi-nő kapcsolat, azaz a szerelem, másfelől az alkotás igénye, ez esetben egy olyan előadás megvalósítása, ami képes elhárítani a mulató és az abban játszó zenekar létét fenyegető csődöt.
Ily módon a színpadi játék valamennyi résztvevője kettős szerepben mutatkozott be. Mihályi Réka nagyszerűen formálta meg Catherine, a céltudatos üzletasszony és Judy, a díva szerepét. Mindkét figura önálló, emancipált nő, de titkon esendő, szeretetre vágyó ember. Magyar Bálint Ben, az eleinte szerény, álláskereső aktakukac, majd Gary, a nagyváros meghódítására törő aranyifjú szerepében remekelt. A táncos lábú lányok és fiúk akár mint hivatalnokok, akár mint a show hivatásos szereplői egyaránt meggyőző alakítást nyújtottak.
A Group’n’Swing négy fúvósa és a ritmusszekció vérpezsdítő swinges hangzásvilágot teremtett. A Maffia Swing tánckar lendületes, mozgalmas táncképei, pazar kosztümjei lenyűgöző látványt nyújtottak. Óriási volt Almási Attila harsonaszólója, amit fekvő helyzetben is folytatott, a közönség tapsvihara kíséretében. A kitűnő hangszerelést a United együttesből is ismert Romhányi Áron zeneszerző-producernek köszönhetjük, a színpadra állítás munkája Kovács Gábor Dénes rendező érdeme, a tánckar vezetője Salik Gyula, a koreográfus Bóna Gábor, a menedzser Gönczi Dorka volt.
Az együttes már csaknem egy éve dolgozik újabb produkcióján, amit augusztus 3-án és 4-én mutat be a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Száz év szerelem 1918-tól napjainkig játszódó tíz történetben dolgozza fel a hazai slágertermés legjavát.

(Márton A.)