Kiemelt_dicseret_egy_kulonleges_fejlesztesert

Kiemelt dicséret egy különleges fejlesztésért

Nagyszerűen szerepelt két hegyvidéki diák a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumba járó Fábry-Nagy Enikő és Billing Dániel kiemelt dicséretet kapott fejlesztéséért, egy különleges szünetmentes tápegységért.

Az Európai Unió harminc évvel ezelőtt indította el a fiatal tudósok versenyét. Ehhez csatlakozott 1991-ben a Magyar Innovációs Szövetség, amely Közép-Kelet-Európában elsőként szervezett Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyt 14 és 20 év közöttieknek. Méghozzá egyre jobb eredményekkel, ennek köszönhető, hogy a vetélkedő 1995 óta része az európai versenysorozatnak.
Az idei – az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az M5 csatornával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával megrendezett – viadal első fordulójára beküldött százhat pályázatból a zsűri hatvankilencet javasolt kidolgozásra. Ezek közül végül ötvenhét készült el a megadott határidőre. A pályázatokat orvostudomány, biológia, kémia, egyéb; fizika–matematika; mechanika–elektronika; informatika témakörökbe sorolták.
A pályázók először a szekciózsűri előtt tartottak ötperces prezentációt, majd ugyanennyi időn keresztül válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Ezt követően az akadémikusokat és gazdasági szakembereket is a soraiban tudó bírálóbizottság döntött arról, kik kapják a díjakat, elismeréseket. Köztük voltak a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói, Fábry-Nagy Enikő és Billing Dániel, akik kiemelt dicséretben részesültek fejlesztésükért, egy különleges szünetmentes tápegységért.
„A tápegységben lévő akkumulátort kicseréltük egyfajta szuperkondenzátorra, azaz szuperkapacitásra. Ebben az az újdonság, hogy az akkumulátorokhoz képest még inkább környezetbarát, könnyebb, tehát jól hordozható, jobban megfelel erre a célra, mint egy hagyományos akkumulátor” – mesélte Billing Dániel, aki hozzátette, hogy kifejezetten a felhívásra készítették a munkájukat.
A két diák hosszas ötletelés után jutott el a szuperkapacitásokig, ezáltal a szünetmentes tápegységekig. Először elméletben dolgozták ki a tervüket, utána következtek az előrehaladáshoz elengedhetetlen gyakorlati kísérletek. Enikő az elektronikai feladatokat oldotta meg, Dániel a programozást vállalta.
„Rengeteg segítséget kaptunk az iskolánktól, tanáraink mindenben támogatták a munkánkat. Az első fordulóban inkább csak reménykedtünk a továbbjutásban, ugyanakkor bizakodtunk is, mert véghez akartuk vinni, amibe belekezdtünk” – mondta Fábry-Nagy Enikő.
Az eredménynek mindketten nagyon örülnek, hiszen így megvan a lehetőségük a továbblépésre. Annál is inkább, mivel már most többen érdeklődnek a készülék iránt – épp ezért szeretnék tökéletesíteni az ötletüket.

MM.