Lelki_tamogatas_szavak_nelkul

Lelki támogatás szavak nélkül

Kevesen tudják, hogy a Szent János Kórházhoz tartozó Budai Gyermekkórháznak van egy külön telephelyen működő gyermek- és ifjúságpszichiátriai rehabilitációs osztálya. A dr. Máttyus Anna főorvos által vezetett Ali utcai részlegen a többi között érzelmi, hangulati, tanulási, magatartási és evési zavarokkal, szorongással, pszichés problémával küzdő gyerekeknek, fiataloknak nyújtanak segítséget egyénileg vagy csoportosan, különféle módszerekkel.
Az itt zajló élmény- és művészetterápiás foglalkozásokat, nyári táborokat évről évre jelentős összegekkel támogatja a MOL Gyermekgyógyító Programja. A legutóbbi pályázaton az Aprónép Alapítvány közreműködésével nyert összegből az alkotómunkához – festéshez, szövéshez, fonáshoz – szükséges eszközöket, anyagokat, valamint meseterápiás kellékeket, például bábokat, zenei anyagokat, mesetárat szerzett be az intézmény.
„Komplex rehabilitációs programunkban nagy hangsúlyt kapnak a művészetterápiás módszerek, amelyek képzőművészeti, zenei, drámai és mozgásos élményekhez juttatják a gyerekeket és a fiatalokat. Ily módon alternatív terápiás lehetőséget teremtünk mindazoknak, akiket beszélgetéssel nehezen lehet elérni” – foglalta össze támogatásban részesített munkájuk lényegét Törzsök-Connolly Éva komplex művészetterapeuta, pedagógiai terapeuta.
Mint a szakember elmondta, a művészetek és a mesék terápiás célú alkalmazása hozzájárul a szorongás oldásához, az önbizalom és az önértékelés erősítéséhez, a tehetség kibontakoztatásához, valamint a társas kapcsolatok építéséhez. Az önfeledt, élményalapú foglalkozásokon a gyerekek lelki támogatást, megerősítést kapnak a nehézségeikkel való szembenézéshez, továbbá ahhoz, hogy napi szinten megküzdjenek ezekkel.
A nyár folyamán hétről hétre más-más tematikájú táborok várják a különböző korosztályokat a rózsadombi Ali utcában. Az óvodásoknak – akiknek a nagyobbakhoz hasonlóan szintén lehetnek szorongásos tüneteik, beilleszkedési problémáik, alvási vagy táplálkozási zavaraik – július elején mese- és bábtábort szerveztek a terapeuták. A 7–10 éves gyerekek részére meghirdetett élménypedagógiai tábor ezekben a napokban zajlik, míg a hónap végén az anorexiával élő kamaszoknak lesz művészetterápiás tábor. Végül szociális készségfejlesztő, önismereti, valamint enyhe értelmi fogyatékkal, tanulási nehézséggel élőknek szóló gyógypedagógiai készség- és képességfejlesztő tábor zárja a nyarat.
Az egészségügyi részleg a következő években is folytatni óhajtja a tematikus programokat. „Szeretnénk, ha a gyerekek rajzaiból, festményeiből egy galériában kiállítás nyílna ősszel” – beszélt terveikről Törzsök-Connolly Éva. A tárlaton bárki alkotása szerepelhet majd, aki részt vett valamelyik táborban, függetlenül attól, hogy az illetőnek milyen a rajzkészsége, van-e bármilyen előképzettsége. Az alkotómunka ugyanis nem műalkotások készítését jelenti, hanem azt, hogy a gyerekek, fiatalok a művészet nyelvén ki tudják fejezni problémáikat, amiket – különösen egy trauma után – nem igazán bírnak szavakba önteni. A művészetterápia a szakembereknek is jelentős segítséget nyújt ahhoz, hogy jobban megértsék fiatal pácienseik állapotát, és „megláthassák a megláthatatlant”.

k.