Sportolassal_kiegyensulyozottabb_eletet_lehet_elni

„Sportolással kiegyensúlyozottabb életet lehet élni”

Osvald Adrienn, a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola testnevelője, a Megathlon SE triatlon-, duatlon- és öttusaversenyzőinek edzője érdemelte ki az idén a hegyvidéki sportvezetők közül a „XII. kerület Sportjáért” díjat. Vele beszélgettünk példamutatásról, tehetséggondozásról, a sport és a tanítás szeretetéről.

– A pedagógusi pálya hivatás, a sport életforma. Miért ezeket választotta? Van valamilyen családi példa, amit követett?

– A családunkban generációk óta jelen van a sport és a pedagógia. Szinte mindenki sportol, sportolt, mellette edzőként is tevékenykedik. Nagyszüleim és szüleim is pedagógusként, valamint a mai napig aktív edzőként dolgoznak különböző sportágakban, így már gyerekkorom óta tudtam, milyen pályát szeretnék választani. Két lánytestvérem hasonlóan gondolkodik, számukra is elképzelhetetlen a világ sportolás nélkül.

– Melyik volt az első sportág az életében?

– Amióta járni tudok, sportolok. Kiskoromban sok mindent kipróbáltam; a legelső meghatározó sportág a szertorna volt. Öt évig űztem, amikor egy sajnálatos baleset következtében eltört a kezem.

– Hogyan következett az úszás és a triatlon?

– A gyógytornászom javasolta az úszást, rehabilitáció céljából. Ebből lett a versenyúszás három évig, majd a későbbi edzőm felfigyelt rám, és átcsábított a triatlonhoz, amely lassan húsz éve fontos része az életemnek.

– Mikor kezdett edzősködni?

– Az egyetemi éveim alatt szereztem meg az úszóedzői képesítést. Már ekkor elkezdtem foglalkozni az úszásoktatással, nyaranta pedig a régi egyesületemben, Esztergomban dolgoztam mint segédedző, az ottani utánpótláscsapatnál. A Testnevelési Egyetem elvégzése után az Uniqa Team Újbuda egyesülethez kerültem, utánpótlás- és felnőtt versenyzőkkel dolgoztam két évig.

– Majd következett a Megathlon SE.

– Így igaz! Többedmagammal megalapítottuk a Megathlon SE triatlon- és öttusa-egyesületet. Alelnökként az utánpótlás vezetőedzőjeként dolgozom. Jelenleg kétszázötvenen sportolnak, versenyeznek nálunk, de továbbra is várjuk a jelentkezőket. Büszke vagyok arra, hogy évről évre egyre több kiemelkedő tehetségünk van, számos országos és nemzetközi bajnoki címet szereztünk.

– Hogyan került a Városmajori Gimnáziumba?

– Rögtön a Testnevelési Egyetem elvégzése után beadtam az önéletrajzomat a Városmajori Gimnázium testnevelő tanári álláshirdetésére. Nagy örömömre engem választottak, ami óriási megtiszteltetés, hiszen az ország egyik legelismertebb és legszínvonalasabb gimnáziumába kerülhettem.

– Mit tud hasznosítani az edzői tudásából, sportolói tapasztalataiból az iskolában?

– Már tanítás előtt is sokat foglalkoztam gyerekekkel, így nem volt nehéz megtalálni velük a közös hangot. Saját versenyzői tapasztalataim a kezdetekkor is segítettek abban, hogy hasznos tanácsokkal lássam el a diákjaimat, és megfelelően tudjam motiválni őket az órákon. Ehhez változatos foglalkozásokra van szükség, éppen ezért igyekszem a mai fiatalság igényeihez igazítani a kötelező tananyag tematikáját.

– Mire gondolt, amikor megtudta, hogy kitüntetik a „XII. kerület Sportjáért” díjjal?

– Az egyik kedves kollégám hívta fel a figyelmemet a pályázatra, és ösztökélt, hogy nyújtsam be azt. Meglepődtem, ugyanakkor örültem is a díjnak, nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen szinten is elismerik a munkámat. A kollégáim és a diákok is gratuláltak nekem.

– Edző és testnevelő, ugyanakkor sportoló is. Mik az eddigi legjobb eredményei, mire a legbüszkébb, és mik a tervei versenyzőként?

– Amióta edzőként és tanárként is dolgozom, sajnos kevesebb időm jut a felkészülésre, ezért a versenyek mostanában hátrébb szorultak. Azért évente van néhány viadal, amelyen megméretem magam. A terveim között szerepel, hogy a közeljövőben végigcsinálok egy Ironmant – ez gyerekkori nagy álmom! Ami a legjobb eredményeimet illeti, több győzelmet szereztem egyéniben és csapatban országos bajnokságokon. Ezek mellett jó szívvel emlékszem az Olimpiai Reménységek Versenyén elért hatodik helyezésemre.

– Ha nagyon röviden kellene meggyőzni a mai gyerekeket a rendszeres mozgás fontosságáról, mit mondana nekik?

– Próbálok pozitív mintát mutatni a körülettem lévőknek. Arra hívom fel a fiatalok, de a felnőttek figyelmét is, hogy sportolással sokkal egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet lehet élni. A vitalitás megőrzésének egyik alapja a rendszeres testmozgás, ami hozzájárul a jó közérzet megtartásához, boldogabb és hosszabb életet eredményez. Elég csak megnézni az évtizedek óta sportoló idősebbeket – legyenek ők mindnyájunk példaképei!

sm.