Egy_negyzetmeterrel_tobb_zold_terulet

Ezer négyzetméterrel több zöld terület

Évtizedek óta elhanyagolt állapotban van az Eötvös út 48–50. alatti védett épület. Eddig ez senkit sem zavart, azt legalábbis nem lehet állítani, hogy a környezetet féltők tömegesen rohamozták volna kéréseikkel az önkormányzatot, tegye rendbe a romos villát és környékét.
Miután a kormány forrást ad az épület és környezetének rendezésére, a Normafa-rehabilitáció részeként megkezdődtek a felújítási munkálatok, erre mi történik? „Természetesen” a szokásos közösségi oldalakon, majd médiumokban azonnal megjelentek a lejárató írások, amelyek „nagy területen zajló fakivágásokról”, „letarolásról” szóltak.
A Normafa régóta esedékes rendbetétele a 2015-ös helyi népszavazás után indult el. A nagy többséggel elfogadott fejlesztések fontos része volt a rossz állapotú műemlék épületek felújítása, új funkciókkal való megtöltése. Ennek első lépéseként már megvalósult az egykori lóvasút-végállomás teljes rekonstrukciója a Zugligetben – és ez zajlik most az Eötvös út 48–50. alatt is, ahol a Normafa látogató- és információs központjának kialakítása kezdődött meg. Itt lesz a Normafa kapuja, amely a tervek alapján méltó módon, színvonalas szolgáltatásokkal várja majd a főváros egyik legszebb, legnépszerűbb kirándulóhelyére érkezőket.
Az Eötvös úti telek építési terület, nem erdő, és nem tartozik a Normafa természetvédelem alatt álló részéhez. A fakivágások zömében a sarjról kinőtt, invazív fajokat – ecetfákat, akácfákat – érintették, de mint minden hasonló méretű építkezésnél, a felújítás helyigényéhez szükséges mértékben valóban kiterjedtek egyéb növényekre is. Ezeket részben a telken belül, részben pedig a környéket korábban sokáig csúfító, elhanyagolt Hotel Olimpia lebontott vasbeton épületegyüttese helyén, valamint közterületen pótolja az önkormányzat, a jogszabályban előírt módon.
A munkálatok során – a látogatók által igényelt funkciók megteremtése érdekében – a Hegyvidéki Önkormányzat felújítja a helyi védettséget élvező, rossz állapotú szecessziós nyaralóvillát, mellette pedig egy új, tájba illő, modern épületet és parkot hoz létre. A hajdani Hotel Olimpia ingatlanán, szintén a hegyvidékiek kérésére, park létesül, így összességében a két telken nemhogy csökken, hanem több mint ezer négyzetméterrel nő a zöld terület.
A hosszú egyeztetéssorozat után kidolgozott, majd a helyi népszavazással megerősített fejlesztési program részeként az önkormányzat korábban már rendbe tetette a normafai sétányokat, újjáépíttette az Anna-réti játszóteret. Pelenkázóval ellátott illemhelyek, több tucat új pad, szemetesek kerültek ki a környékre, továbbá megújult a Jánoshegyi út is, amelyet rendszámfelismerő sorompóval védenek az engedély nélkül, szabálytalanul behajtó autósoktól. Az út szélességét csökkentve – a természet érintése nélkül – ízületkímélő, gumiborítású futópályát építettek a mozogni vágyók részére.
Az építkezések többnyire bontással is járnak, amelybe akár beletartozhat zöld területek átalakítása is. Azonban egy beruházás értékelésével talán nem ártana megvárni a végeredményt, és megnézni, miből mi lett, nem előre elintézni annyival, hogy „biztos fakivágás, letarolás” történik. A Normafa rehabilitációjának egyik fő szempontja eddig is a természetvédelmi területek megóvása, a zöld területek lehetőség szerinti bővítése volt – és ez továbbra is így marad.

s.