Fuggeszkedes_es_labemeles_a_MOM_Beachen

Függeszkedés és lábemelés a MOM Beachen

Négy évvel ezelőtt adták át a MOM Sport Uszoda és Sportközpont kertjében az ingyenesen használható, az amatőröket és a profikat egyaránt kiszolgáló Street Gym tornapályát. Az egyedi fejlesztésű, kizárólag Magyarországon készített alkatrészekből összeállított eszközöket a street workout és a freestyle sportágak legjobbjai tesztelték, és elismerően szóltak a pálya minőségéről.
Ezt azóta a közönség is visszaigazolta, hiszen nemcsak a környékről, hanem a XII. kerület távolabbi pontjairól, sőt Budapest más városrészeiből is sokan jönnek a népszerű edzőhelyre, hogy elsajátítsák és gyakorolják az egyszerű, ám rendkívül hatékony mozgásformákat. Ilyenek a különböző húzódzkodások, felüléses, törzskitartásos és lábemeléses gyakorlatok, amik első látásra talán „rémisztőnek” tűnnek, azonban az alapfogások kortól és nemtől függetlenül bárki számára kivitelezhetők. Nem kell hozzá más, csak elhatározás és kitartás. Nagyon fontos, hogy a pályát biztonsági okokból 14 éven aluli gyerekek nem látogathatják, ők a szomszédos játszótéren élhetik ki mozgásigényüket.
A versenyzők is szívesen használják a hegyvidéki Street Gym ötletesen összekapcsolt eszközeit. Itt rendezte meg korábban a Magyar Street Workout Szövetség, a Szabadtéri Testnevelési Egyesület és a Hunbars Street Workout Hungary a húzódzkodás világnapja (World Pull Up Day) magyarországi programját, amin több mint kétszázan indultak. Állandó pontnak számít a nagy sikerű Fitparádé is – ennek keretében rendezik a bajnokságot –, míg legutóbb a Hungarian Street Workout Challenge résztvevői tartottak látványos bemutatókat a tornapályán. Némileg szűkebb körben ez utóbbi ismétlődött meg júniusban az Országos Street Workout Találkozón, amelyre kezdők, haladók, többszörös magyar bajnokok, világbajnoki indulók is eljöttek.
„A sportág tulajdonképpen a torna utcai megfelelője. Vannak benne statikus elemek, mint a kézenállás és a függeszkedés, valamint dinamikus gyakorlatok, köztük a levegőben megtett háromszázhatvan fokos fordulat. Annyit még érdemes tudni, hogy ez a saját testsúlyos edzés egyike a leghatékonyabb zsírégető mozgásformáknak” – foglalta össze a street workout lényegét Horváth Ádám. A MOM Sport kommunikációs referense, aki nemcsak szervezőként, hanem sportolóként is részt vett a találkozón, elmondta, hogy a rendezvény egyszerre szolgálta a felkészülést és a közösségépítést. Alkalmat adott arra, hogy a versenyzők megmutassák egymásnak az új gyakorlatokat, és tanácsokkal segítsék a sportággal most ismerkedő kezdőket.
„Fekvőtámasszal, húzódzkodással kell kezdeni, amik a legkevesebb technikai tudást igénylik” – javasolta Kócs Sándor. A nyolcszoros magyar bajnok és a moszkvai világbajnokságon 11. helyen végző sportoló szerint ezek a mozgásformák különösen jól végrehajthatók a MOM Sport pályáján, ahol később a bonyolultabb támaszmérlegeket, mellsőmérlegeket és akrobatikus elemeket is biztonságosan lehet gyakorolni.

MM.