nemNem_jelentenek_veszelyt_a_koszalo_rokak

Nem jelentenek veszélyt a kószáló rókák

Egyre gyakrabban előfordul a Hegyvidéken, hogy a rókák nemcsak a kertekben, kukatárolókban jelennek meg, hanem a földszinti lakásokba is bemerészkednek. Különösen az utóbbi hetekben nőtt meg a hívatlan látogatók száma, aminek részben természetes okai vannak: mostanában kezdenek ugyanis vadászni a nyári alomban született kis rókák, és ők előszeretettel fedezik fel környezetüket. Másrészt a kifejlett egyedek is folyamatosan urbanizálódnak, s bár tartanak az embertől, a kíváncsiságuk, vagy éppen az éhségük, szomjúságuk sokszor legyőzi a gyanakvásukat.
Fontos tudni, hogy a róka nem támad emberre, a váratlan találkozások sokakban mégis félelmet kelthetnek. Az állat ilyenkor mindig a menekülést választja, a mi dolgunk annyi, hogy ebben nem gátoljuk meg. Ha tehát a kukatárolóban, a kertben, esetleg a lakásunkban rókát látunk, álljunk félre, kiabáljunk rá, adjuk meg a lehetőséget, hogy minél gyorsabban elfuthasson. Könnyen elkergethető erős fény és/vagy zaj keltésével is.
Előfordulhat, hogy erre nincs mód, mert az állat beszorul valahová, vagy nem találja a kiutat a lakás belső részéből. Ebben az esetben se próbáljuk meg különféle eszközökkel noszogatni, mert ezt támadásnak veheti, inkább kérjünk segítséget szakembertől (lásd alul a kiegészítést!)
Az állatokat belterületen tilos kilőni, az erre vonatkozó engedélyt a rendőrkapitányságok még a mezőőrnek sem adják ki, viszont az állatok elszállítása biztonságosan megoldható. Jó hír, hogy veszettség elleni immunizálásuk folyamatos, Budapesten, ezen belül a Hegyvidéken évtizedek óta nem találtak veszett példányt (az elhullott állatokon minden esetben elvégzik a szükséges vizsgálatokat). Ennek ellenére, a biztonság kedvéért, senki ne próbálja befogni, magához hívni, megsimogatni őket.
A rókák mozgását nem lehet korlátozni, azonban sokat tehetünk azért, hogy elkerüljék közvetlen lakókörnyezetünket. Mivel a vadászat mellett szívesen „kukáznak”, a kutyáknak, macskáknak kitett étellel szinte magunkhoz vonzzuk őket. Tartsuk zárva a szeméttárolókat, komposztálókat, és semmiképpen ne etessük az állatokat. Akik erdő közelében laknak, és nyáron nyitva tartják a földszinti teraszajtót, tegyenek valamilyen akadályt a bejárathoz, esetleg használjanak szúnyoghálót. Ezek a megoldások más városlakó vadállatokat, így a szintén előszeretettel „kiránduló” nyesteket is távol tarthatják.
A Hegyvidéki Önkormányzat arra kéri a lakókat, hogy ha rókatetemet találnak, az ingyenesen hívható 06/80-205-201-es telefonszámon vagy a polgármesteri hivatalnál jelentsék be ezt. Mindenképpen jelezzék azt is, ha egy róka támadóan viselkedik, vagy összeverekedett kutyájukkal, macskájukkal. Ez utóbbi esetben a házi kedvencet vigyék el állatorvoshoz!
További felvilágosítást az önkormányzati állatorvos, dr. Juhász Péter ad. Telefonszáma: 355-3764.

mm.

 

Huszonnégy órás diszpécserszolgálatot működtet a rókákat befogó Polisz Biztonsági Kft., amelynek munkatársai a bejelentést követő egy órán belül kiszállnak a helyszínre. Általában telepített csapdát állítanak fel, majd a befogott állatot a Pilisi Parkerdővel együttműködve más területre viszik. Ha a róka nem tud kijutni a lakásból, a bekerített kertből, a kiásott árokból, akkor hurkos módszert alkalmaznak, ami teljesen veszélytelen az állatra. A befogás díja 35 000 forint + áfa. A cég az elhullott rókák elszállítását is vállalja. Telefonszáma: 06/70-338-8586.