Szalonelet_a_szineszmuzeumban

Szalonélet a színészmúzeumban

Igazi ínyencséget kínál a zenebarátoknak a Bajor Gizi Színészmúzeum újonnan elindított koncertsorozata. A házigazda, fiatal zenészekből álló Musiciens Libres a legmagasabb színvonalon képviseli a klasszikus zenei értékeket, amiket változatos átiratokban is bemutat, nem visszariadva az akár formabontó hangszereléstől sem.
Szebényi Ágnes, a múzeum közművelődés- és múzeumpedagógiai szakembere elmondta, hogy régóta terveztek zenés programokat, elsősorban klasszikus zenei jellegűeket. Korábban alkalmanként már szerveztek hasonlót, akkor az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében hangszeres zenét tanuló középiskolások muzsikáltak, méghozzá nagy sikerrel.
„Bajor Gizi a férjével, Germán Tiborral 1933-tól élt a villában, amely a társasági élet központjának számított – mesélte. – Szerdánként és vasárnaponként nagy összejöveteleket tartottak, vacsorákat, fogadásokat adtak, irodalmi esteket és nem utolsósorban koncerteket rendeztek. Kicsit ezt a szalonéletet szeretnénk megidézni. A tervek közt szerepel idővel az irodalom és a színház műfajának becsempészése is a patinás falak közé. Fontosnak érezzük, hogy a látogatók – a ház elsődleges, múzeumi jellegén túl – ne feledkezzenek meg a villaépületről sem; a cél az, hogy visszaadjuk a közösségi tér funkciót is!”
Egy rákbeteg gyerekekért létrehozott alapítvány szervezett hangversenyt a színészmúzeumban, ennek volt a főszereplője a Musiciens Libres. „A zenészek dicsérték a körülményeket, megemlítették, hogy a miénk a kerület egyik legjobb akusztikájú belső tere. Egyik gondolat jött a másik után, mígnem megegyeztünk a közös zenei sorozat beindításáról” – beszélt az előzményekről Szebényi Ágnes.
A kilenctagú Musiciens Libres hazánk legmodernebb, leginkább formabontó együttesei közé sorolható. A zenekar művészei hisznek abban, hogy nincsenek falak a különböző stílusok között, a klasszikus, a kortárs, a jazz- vagy a népzene egyaránt maradandó értéket képvisel. Mindig valami meglepőt, valami különlegeset nyújtanak.
A következő koncertjükre ugyan szeptemberig várni kell, a házban azonban a nyáron sem áll meg az élet. Július 9–13. és augusztus 27–31. között színházi napközis táborok várják a gyerekeket. Igény esetén tárlatvezetések lesznek az állandó és az időszaki kiállításokon – ezek egyrészt Csehov színműveinek magyar színpadi adaptációit dolgozzák fel, másrészt az idén 60 éves Bubik Istvánra emlékeznek. Szeptember 6-án, a rendhagyó évadnyitón a 100 éve született Benkő Gyula előtt tisztelegnek a múzeumban.
Folytatódnak a nagy sikerű, előzetes regisztrációhoz kötött villaséták. A látogatók megismerhetik az egyébként elzárt, titkos szobákat, épületrészeket is, közben pedig érdekes, izgalmas történeteket hallhatnak színházról, híres emberekről, művészetekről és sok minden másról. További információk: www.szinhaziintezet.hu, www.oszmi.hu, 225-3161, 375-1184.

(-os)