Vizinovenyek_akar_a_teraszon

Vízinövények, akár a teraszon

Bár ez az év kifejezetten „medárdosnak” mondható, azért a meleg nyári napokon jóleshet a kerti tavacska felüdítő látványa. Erről és a tóban élő növényekről annak sem kell lemondania, akinek nincs kertje, de van terasza vagy erkélye.

A Medárd-nappal (június 8.) kapcsolatos népi megfigyeléseknek van alapja, így nyugodtan mondhatjuk: nem zörög a haraszt, ha vizes. Ha Medárd napján esik, akkor negyven napig esni fog, mondja a népi bölcsesség. És valóban, a tudomány is igazolta, hogy egyes években a trópusi monszun szelídebb változata áztatja Európát júniusban. Gondoljunk csak vissza az elmúlt hetekre: áprilisban és májusban többet kellett öntözni a kertet és az utca aszfalttal keretezett növényeit, mint azóta!
Persze, ez a jelenség sem tart örökké, és utána kérlelhetetlenül beköszönt a meleg, száraz nyár. Akkor pedig visszasírjuk az évszak eleji hűsítő záporokat, hiszen mi magunk is – mint a növényeink – vízre vágyunk, legyen az pohárban, tóban, medencében vagy akár öntözőkannában. Ebben az időszakban sok örömet és felfrissülést okoz még a legkisebb mesterséges tavacska is, amelynek a partján ott zöldellnek a mocsarak és lápok hűvös érzetét sugárzó növények.
A legegyszerűbb megoldásként kínálkoznak a kertészeti árudákban és barkácsáruházakban kapható előre gyártott műanyag medencék. Ezeket megvásárolva csak ki kell alakítani a környezetüket, ami mérettől függően akár egy nagyobb virágtartó láda is lehet. Medence már néhány tízliteres űrtartalomtól felfelé elérhető, és gyakran magában foglal egy kis szökőkutat is, amely a csobogás és a párásítás által fokozza a hűsítő hatást.
Aki ennél komolyabbra vágyik, kedvére válogathat a könnyen kivitelezhető, egyedi és esztétikus változatok között. Ha a pincében pihenő téli gumikat felvisszük a teraszra, és kibéleljük vastag tófóliával, máris kész a kis tó. Mire a gumikat újra fel kell szerelni az autóra, addigra a tó is felszámolható, hiszen véget ér a szezon. Az esztétikai hatás érdekében a gumit el kell takarni, és ki kell alakítani azt a környezetet, ami a természetesség érzetét hangsúlyozza. (Persze, az autóversenyzés szerelmeseinek más véleménye is lehet egy kopott Pirelliről.)
Az autógumik arra is kézenfekvő lehetőséget kínálnak, hogy két kis tavacskát hozzunk létre. Az egyik két gumi magasságú lehet, a másik egy. Így a magasabból egy kis csobogón át folyamatosan folyhat a víz az alsóba, amit aztán egy kis rejtett szivattyú juttat vissza a felsőbe.
Haladjunk tovább az egyedi megoldások felé! Ideális terasztavat lehet létrehozni egy félbevágott boroshordó kibélelésével. (Elvileg bélelés nélkül is megtartja a vizet, hiszen az a dolga, de ebben a tulajdonságában azért ne bízzunk meg.) Ennek a megoldásnak is előnye, hogy a hordó űrtartalma bőven 100 liter alatt tartható, így nem jelent komolyabb megterhelést a födémnek; csak mintha egy testesebb ember álldogálna rajta. Ebben az esetben – mivel a hordó kívülről is tetszetős – nem kell takarásról gondoskodni, és ha kellően széles, akár néhány tavirózsalevél is elfér benne.
És ha már itt tartunk, kedvcsinálóként vegyünk sorra néhány növényt, ami szívesen díszlik kis kerti tóban vagy annak közelében! A vízbe hínárokat lehet telepíteni. A legtetszetősebb talán a füzes süllőhínár, amely a víz tisztántartásában is hathatós segítséget nyújt.
Kis vízfelületen is érvényesül az akvaristák által szintúgy kedvelt kagylóvirág. Nagyobb területet igényel az őshonos sulyom és a trópusi vízijácint, amely kék virágaival feledteti, hogy a meleg égövben mennyi problémát okoz a folyók elgyomosításával. Az úszó növények vitathatatlan előnye, hogy nem kell talajrétegről gondoskodni, és eltakarják a tó kiábrándítóan műanyag fenekét.
A nedves vízpartra a mocsári gólyahír, vagy a nefelejcs ajánlható, ezek könnyen tarthatók, és szép virágot nevelnek. A kis kerti tó arra is alkalmas lehet, hogy az egyébként szobában nevelt vízipálmát cserepestül belemerítsük, és hagyjuk, hogy a nyári hónapokban kedvére napfürdőzzön. Őszre egy kiteljesedett, haragoszöld, sűrű szobanövényt vihetünk vissza a lakásba.
Aki még mindig nincs meggyőződve egy teraszon kialakított tavacska elengedhetetlen szükségességéről, gondoljon arra, hogy a rozésüveget milyen remekül lehet hűvösen tartani, ha a tavirózsalevelek közé merítjük, amíg kiürül…

(Barta)