A_dinoszauruszok_tudorai

A dinoszauruszok tudorai

Mi a teendő, ha egy igazi dinoszaurusszal találkozunk? Ilyenkor mindenképpen jól jön egy képes dínókalauz – pontosan olyan, amilyennel a hegyvidéki gyerekek ismerkedhettek meg a Zölderdő Óvodában rendezett könyvbemutató kiállításon.
A Kihalni esélyes! című, Kárpáti Tibor különleges pixelrajzaival illusztrált, vidám kötetben Várszegi Adél először gyermeknyelven, versbe szedve mondja el, milyenek voltak a Föld egykori urai, a villámgyors ragadozók, vagy épp a lomha, barátságos növényevő óriások. Egyet lapozva mindez prózában következik. A tudományos tények alapján összeállított szövegből kiderül, mit evett, mekkorára nőtt, hogyan élt az adott dinoszaurusz, és persze az is, hogy miért nem volt érdemes közel kerülni hozzá.
Itt van mindjárt, például, az egyik kedvenc, a híres T. rex, azaz a Tyrannosaurus rex, amely: „Héttonnányi karizma, bár csekély a karizma, vérszomjas ragadozó. Nyilván úgy gondolja, a világ egy jókora nyers húsos falatozó. Ha rád jön az orrvérzés, ne várj együttérzést, azonnal beléd harap. Nincs semmi kecmec, egy perc alatt megesz, a tirexnél ez már alap.”
A dinoszauruszrajzok a Zölderdő Óvoda lépcsőház-galériájában láthatók. A szerző és a könyvet gondozó Két Egér kiadót vezető Mészáros Tibor játékos vizsgára hívta a gyerekeket. A kérdezz-felelek és az elmaradhatatlan színezés után az egyetlen magyar hitelesített „Dínószakértői Képzési Központ” mindenkinek átadta a jól megérdemelt pecsétes okleveleket. Ezzel az ottani óvodások immár hivatalosan is a dinoszauruszok tudorának mondhatják magukat.
„Mészáros Tibor kért fel, hogy írjak szövegeket Kárpáti Tibor dínós képeslapjaihoz, és ezekből készítsünk közösen egy mesekönyvet. Mindegyik dinoszauruszhoz egy vers és egy rövid, tudományos tényeken alapuló leírás tartozik, ez utóbbi mellett az őskor növényzete is megjelenik” – mesélt a kötet születésének körülményeiről a korábban már egy kilenctagú raptorcsalád bébiszitter-keresésének történetét is papírra vető Várszegi Adél.
A szerző elmondta, hogy tulajdonképpen útikalauzról van szó, amely hasznos tanácsokkal szolgál az egész család számára arra az esetre, ha netán összefutna egy dínóval. Amire egyébként – legalábbis gondolatban – minden esély megvan, nem kell hozzá más, mint együtt elolvasni a legújabb dinoszauruszos könyveket.

M.