Eremhalmozo_karatesok

Éremhalmozó karatésok

Egymás után két országos versenyen is kiválóan szerepeltek a Hegyvidék SE kötelékébe tartozó Győri úti Shuhari Dojo karatékái. Tekintélyes mezőny gyűlt össze a Budapesten megrendezett Nyílt Shito-Ryu Országos Bajnokságon, amelyen valamennyi karateiskola versenyzői elindulhattak. A Hegyvidék SE negyven sportolóval képviseltette magát, négyévestől a felnőttig minden korosztályban.
Anti Zsuzsanna edző elmondta, hogy szívesen indulnak ezen a versenyen, mert az óvodás korosztályú és a kezdő övfokozatú gyerekek is sikerélményhez jutnak. Lehetőséget ad nekik a bemutatkozásra, továbbá arra, hogy éles helyzetben kipróbálhassák azokat a mozgásokat, amiket akár néhány hónap alatt megtanultak. „Számukra kisebb csoportokat alakítanak ki. A magasabb szintű formagyakorlatok és küzdelem helyett shikodachi versenyszámban és szivacsküzdelemben mérkőzhetnek meg egymással” – szólt a szabályokról a sokszoros bajnok.
A felnőttekre és a magasabb övfokozatú karatésokra a megszokott szabályrendszer vonatkozott, így számukra kiváló lehetőség nyílt a magyar bajnokságra való felkészülésre. A hegyvidéki csapat végül 15 arany-, 21 ezüst- és 23 bronzéremmel tért haza. Ezzel a megszerzett pontokat tekintve a harmadik, az éremtáblázaton az ötödik helyen végzett, számos nagyobb létszámmal induló klubot megelőzve.
Egy héttel később a karate olimpiai szakág magyar bajnokságán folytatódott a Hegyvidék SE eredményes szereplése, aminek értékét növeli, hogy itt már a nevezésnek is komoly feltételei voltak. A felkészülést a magyar válogatott korábbi tagjai, formagyakorlatban Anti Zsuzsanna Sensei, küzdelemben Kunos Zsuzsanna Sensei irányították.
A megméretésre Török Kristóf Sempai bíró mellett egy kisebb, tízfős csapattal érkezett a Shuhari Dojo, és a hegyvidéki versenyzők szinte kivétel nélkül érmes helyen végeztek. Formagyakorlat (kata) versenyszámban Zalavári Lőrinc a 10 évesek között bronzérmet, Oláh Hajna Luca a 11 éveseknél, Simák Dániel a 12 éveseknél ezüstérmet szerzett. Juhász Botond a 12–13 évesek között, az utánpótlás-kategóriában immár magyar bajnoknak mondhatja magát, ráadásul küzdelemben is felállhatott a dobogó második fokára. Szintén küzdelemben bizonyult Magyarország legjobbjának Rieder Flóra, aki a 12–13 évesek között nem talált legyőzőre.
Nemcsak egyéniben, hanem csapatversenyben is avattak hegyvidéki bajnokokat. Demeter Áron, Ferenczi Zerind és Simák Dániel az U14-esek mezőnyében a tavalyinál lényegesen erősebb ellenfeleket megelőzve nyerte meg a magyar bajnokságot. A nap végén a Hegyvidék SE versenyzői az ország harmadik legeredményesebb utánpótláscsapatának járó kupát vehették át.
„A csapat valamennyi tagjának teljesítményével elégedettek lehetünk, az eredményesség visszaigazolása az elvégzett munkának. Most egy kis pihenő következik, utána újra beindul a gépezet, a következő tanévben még komolyabb feladatok várnak ránk. Emelkedik a tét, egy év múlva már Eb- vagy vb-kvalifikáció is múlhat ezeken a versenyeken” – vont mérleget az edzőkkel egyetértésben a Shuhari Dojót irányító Kápolnási Márton.
A szakosztályvezető a közeljövő programjairól is szót ejtett. Június harmadik-negyedik hetében napközis táborokat szerveznek a Győri úti edzőteremben, július 7–12-ig pedig ismét megtartják a nagy népszerűségnek örvendő „ott alvós” szabadidős táborokat 6–19 éves jelentkezők részére.
A japán nagykövetség az idén ismét a hegyvidéki Shuhari Dojo karateszakosztályát kérte fel, hogy bemutatót tartson a gyereknapi rendezvényén. A program jó alkalmat adott arra, hogy az olimpiai sportágak közé választott karatét népszerűsítse, amely immár teljes jogú „tagja” lesz a tokiói ötkarikás játékoknak.

-os