Hatartalanul_kirandultak_a_budais_diakok

„Határtalanul” kirándultak a budais diákok

A magyar–magyar kapcsolatok építését, a személyes kötelékek kialakítását és elmélyítését zászlajára tűző Határtalanul! program segítségével két kiránduláson vehettek részt az idén tavasszal a BGSZC Budai Középiskola diákjai. Deme Éva, Juhász Istvánné és Csörsz Viktória értő irányításával március 12–16-ig negyvenen ismerkedhettek meg nemzeti történelmünk délvidéki emlékeivel, szecessziós művészeti ritkaságokkal és a külhoni magyarság helyzetével.
A tanulók jártak Kishegyesen, Törökbecsén, Óbecsén, Zimonyban, Zomboron, Zentán és Palicson. A kirándulás legfelemelőbb percei közé tartozott, amikor Nándorfehérváron közösen elénekelték a Himnuszt, Szabadkán pedig megkoszorúzták a második világháborús emlékművet. Elmentek a szabadkai Ivan Saric Műszaki Középiskolába is, ahonnan a partneriskolai együttműködés részeként ugyancsak negyven fiatal jött Magyarországra. A két iskola tanulóinak élménybeszámolói a www.szecesszio.wordpress.com honlapon olvashatók.
Néhány héttel később, április 3–7-ig Deme Éva, Csörsz Viktória és Kocsis Zsolt pedagógusokkal szintén negyven diák felvidéki körutazást tett. Eljutottak az egykor jelentős magyar városokba, Dévénybe, Pozsonyba, Bősre, Dunaszerdahelyre, Nagyszombatba, Zólyomba, Körmöcbányára, Besztercebányára. A várlátogatások során Vöröskő várában, Fehérkő váránál, Csejtén, a Bolondóc-várban a magyar történelem kapcsolódó eseményeit elevenítették fel. Hosszabb időt töltöttek Selmecbányán, ahol megkoszorúzták az Óvárban található magyar honvédemlékművet.
A BGSzC Budai Középiskola felvidéki partneriskolája a Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium, ezért a körutazást követően onnan érkeztek gyerekek a hegyvidékiekhez. A közös programokról szól a www. hatartalanulfelvidek.wordpress.com honlap.

(m.)