Kalauz_a_megujulo_Normafahoz

Kalauz a megújuló Normafához

A Normafa rehabilitációs program keretein belül megvalósuló fejlesztéseket, valamint a most induló és előkészítés alatt álló projekteket ismerhetik meg az olvasók a Hegyvidék újság 2018. június 19-i lapszámával együtt terjesztett füzetből.

A hegyvidékiekkel és a civil szervezetekkel folytatott közel kétéves egyeztetéssorozat eredményeképpen alakította ki a Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa rehabilitációs programját, amelynek elindításáról 2015 májusában helyi népszavazáson döntöttek a XII. kerületben élők. A referendumot követően, a kormány támogatásával, szinte azonnal megkezdődött a terület rendbetétele, és számos kisebb-nagyobb változás történt az elmúlt három évben. A megvalósuló fejlesztéseket, valamint a most induló és előkészítés alatt álló projekteket ismerhetik meg az olvasók a lapunkkal együtt terjesztett füzetből.
A színes fotókkal gazdagon illusztrált önkormányzati kiadvány egyebek mellett részletesen tájékoztat arról, hogyan teremtettek rendezett körülményeket a kirándulóutakon, pihenőhelyeken és játszótereken, hol létesültek akadálymentes, pelenkázóval is ellátott illemhelyek, továbbá milyen lett a síház melletti fitneszpálya, vagy az új futóút, ami az átépített Jánoshegyi út mellett haladva köti össze a Normafát a János-heggyel.
A rehabilitációs program fontos eleme a pusztulófélben lévő műemlékek megmentése. E célkitűzés első látványos eredményéről, az egykori lóvasút-végállomás épületének újjáélesztéséről, az iskolává alakuló hajdani Fácán vendéglő megkezdett felújításáról és a Fácán mellett található, Hild József által tervezett klasszicista fogadóépület leendő rekonstrukciójáról is szó esik az összefoglalóban.
Érdemes annak is belelapoznia a kiadványba, aki kíváncsi rá, hogyan alakul át az Eötvös út, a Konkoly-Thege Miklós út és a gyermekvasút által határolt terület. Itt közlekedési fejlesztés kezdődik az Eötvös út legfelső szakaszának forgalommentesítése érdekében, park épül a lebontott Hotel Olimpia helyén, valamint látogató- és információs központ jön létre a kirándulók, sportolók és a meghosszabbítandó fogaskerekű vasút tervezett új, felső végállomásához érkező utasok számára.

z.