Libegok_Ejszakaja_csillaghullas_idejen

Libegők Éjszakája csillaghullás idején

Fennállása óta még nem vitt sötétedés után utasokat a Libegő, július 28-án, az első Libegők Éjszakáján azonban az esti órákban is fel lehet majd szállni a népszerű ülőszékes felvonóra. A különleges programról az ötletgazda Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter adott hírt a Lóvasút épületében rendezett közgyűlésén, amin Pokorni Zoltán polgármester is részt vett.
„Derült égbolt esetén rengeteg hullócsillag lesz látható július huszonnyolcadikán, ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy ezen az estén tartják meg a Libegők Éjszakáját” – mondta el a polgármester. Az esti rendezvény idejére biztonsági okokból kivilágítják a zugligeti Libegő útvonalát, a János-hegyi Erzsébet-kilátóban azonban lekapcsolják a fényeket, hogy azok ne zavarják a csillaghullásban gyönyörködni óhajtó látogatókat.
Fehér Gyula, a sí és turisztikai klaszter elnöke arról beszélt a találkozón, hogy a Libegők Éjszakájának ötletét a nagy sikerű, szintén általuk kezdeményezett Sípályák Éjszakája adta, amelyet februárban – ugyancsak első alkalommal – rendeztek meg a kivilágítható hazai sízőhelyeken. 2015-ig mindössze három ülőszékes felvonó – a zugligeti, a sátoraljaújhelyi és az eplényi – működött az országban, azóta viszont már elkészült a lillafüredi, a mátraszentistváni és a második eplényi létesítmény, az ősz folyamán pedig a mátrai Sástón is egy új, turisztikai célú libegőt vehet birtokba a közönség. A mátraszentistvánit kivéve mindegyik csatlakozik a Libegők Éjszakájának programjaihoz.
Knyazovics Imre üzemeltetési vezető, a BKV Zrt. munkatársa szerint a rendezvény óriási lehetőséget jelent Magyarország első, 1970-ben átadott ülőszékes felvonójának népszerűsítésére. A Libegő egyes hétvégi napokon, főleg a tavaszi hosszú hétvégéken maximális kihasználtsággal működik – olyankor akár 3500-4000 utas is megfordul rajta naponta –, ám egyéb időszakokban bőven vannak még szabad kapacitásai.

sz.