Szerelemvirag_az_idealis_balkonnoveny

Szerelemvirág, az ideális balkonnövény

Ilyen névvel, mint a szerelemvirág, egy növény akkor is felkelti a figyelmet, ha történetesen nincs kisebb labdányi, világoskék színű, tartós virága. Sőt, gondozni sem ördöngösség! Ezek után szinte érthetetlen, miért nem virágzik néhány példánya minden hegyvidéki teraszon.
A válasz, persze, egyszerű: mert még nem terjedt el. A Dél-Afrikából származó növény az amarillisz rokona, de a családon belül elszigetelt kis csoportot alkot. Összesen egyetlen faja van, igaz, hogy az rögtön két színváltozatban, kékben és fehérben is létezik. A hangzatos Agapanthus tudományos név váratlan módon a görög agapé (szeretet) és a szintén ismerősen csengő anthosz (virág) szavakból áll össze.
Őshazája az egzotikus Fokföld, a világ egyik legérdekesebb területe, a többi között botanikai szempontból is. A Fekete Kontinens alsó csücskén egyedülálló növények sokasága fejlődött ki. Szerencsénkre a klíma hasonlít a Földközi-tengeriéhez, így az ottani növényeket – például a muskátlit is – viszonylag könnyű honosítani. Persze, nálunk nem bírják ki a zord telet a szabadban, de a tavasztól őszig terjedő időszakban nagyon jól érzik magukat a napsütésben.
A növény vastag gyökereket fejleszt, amikkel sűrűn átszövi cserepét. A pangó vizet nem bírja, ezért válasszunk neki lapos alátétet! Hosszú, keskeny levelei egyenesen a gumós gyöktörzsből fejlődnek. A tő terebélyes lombozatot nevel, majd a levelek között megjelennek a bimbók. Ezek akár másfél méter magasra is kiemelkednek, és csak ott bontakoznak ki az őket védő fellevélből.Szerelemvirag_az_idealis_balkonnoveny2Ekkor még mindig nem a virágzás következik, hanem előbb mindenfelé virágszárak fejlődnek a központi részből, akár egy felrobbanó tűzijáték. Végül május második felében – de az első hullám sokszor már áprilisban – kinyílik a 40-60 önmagában is impozáns kék virág.
A hat szirmot a kék árnyalataiban játszó csíkozás is díszíti. Folyamatosan fejlődnek az újabb kis virágok, amelyek az elhervadók helyébe lépnek, így az arasznyi virággömb tartósan, akár egy hónapig is virágozhat. Nincs olyan erkély, balkon vagy terasz, ahol ezek a légiesen elegáns, mindeközben óriási virágok ne kaphatnának szerepet!
Ráadásul a növény – ellentétben, például, a hagymásokkal – virágzás után sem hagyja abba a növekedést, hanem újabb leveleket hajt, így egyetlen tő éveken át virágozhat. A gyönyörű virágok láttán keveseknek fordul meg a fejében, hogy levágja azokat, ha mégis, akkor a szárak, vágott virágként, vízben is tartósak. Méretüknél és szerkezetüknél fogva különleges kompozíciók vagy ikebanák tökéletes alapanyagai lehetnek.
Az Agapanthust csak elvétve lehet megtalálni kertészetekben, így nehéz megteremteni az állomány alapjait. Ha viszont már van egy anyatövünk, akkor otthon is könnyen szaporítható, hiszen szorgalmasan neveli a sarjakat. Elég ezeket átültetésnél leválasztani, és némi előnevelés után már tovább is ajándékozhatjuk a különleges virágot. Az átültetésnél érdemes figyelni, mert a szerelemvirág kifejezetten nem kedveli a nagy, tágas cserepet. Akkor virágzik a leggazdagabban, ha szűk edényben szinte nyomorog.
Télen tökéletesen megfelel neki a világos és fagymentes lépcsőház (a szobában levelei megnyúlnának, és a tő erejét veszítené). Ekkor elég havonta, nyáron viszont kétnaponta kell öntözni. Ilyen körülmények között kifejezetten napos helyen is egészségesen fejlődik.
Nem igényel különösebb gondozást, de az elhervadt virágzatokat érdemes levágni. Ha ezt elfelejtjük megtenni, akkor őszre fekete repítőkészülékes magokat nevel, amik szépen ki is kelnek majd a közeli erkélyládákban. Mivel azonban sarjakról könnyebb szaporítani, és úgy hamarabb lehet virágzó a tő, általában nem érdemes vesződni a magvetéssel.
Tavasszal távolítsuk el a tövekről az elszáradt leveleket, hogy szebbek és könnyebben öntözhetők legyenek. Kártevők, kórokozók ritkán jelennek meg az Agapanthuson. Ősszel a fagyok beállta előtt kell védett helyre vinni az edényeket.

(Barta)