Gyerek_vagyok_-_nem_nezhetek_mindent_mint_a_nagyok2

„Gyerek vagyok, nem nézhetek mindent, amit a nagyok”

„Fel kell készíteni gyermekeinket arra, hogyan uralják az online világot, hogy ne az uralkodjon rajtuk” – e gondolattal nyitotta meg Pokorni Zoltán polgármester az első Hegyvidéki ONvédelem Családi Napot a MOM Kulturális Központban. A fiatalokat és szüleiket szórakoztató programok várták, miközben hasznos tanácsokat kaptak a biztonságos internethasználattal kapcsolatban.

A gyerekeket nem lehet eltiltani a modern kor vívmányaitól – meg kell tanítani őket ezek használatára. Az internetnek is van jó és rossz oldala: a Hegyvidéki ONvédelem Programot és az ennek keretében első alkalommal rendezett családi napot is azért szervezi az önkormányzat, hogy segítséget nyújtson a digitális világban való eligazodáshoz, hogy a nethasználat az ifjúság számára hasznos, ne pedig ártó legyen. Minderről Pokorni Zoltán polgármester beszélt a szórakoztató program megnyitóján.
„A digitális világra való felkészítés már csecsemőkorban elkezdődik” – mondta előadásában dr. Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szakértő, aki szerint a szülőknek a digitális eszközök használatában a kezdetektől jó példát kell mutatniuk. Szólt az amerikai gyermekorvosok ajánlásáról, miszerint amikor a család étkezik, érdemes mellőzni az okostelefonok és más hasonló kütyük használatát. Nem tartják jónak azt sem, ha egy gyereknek saját digitális eszköze van, amellyel egyedül, szülői felügyelet nélkül tud képeket, videókat nézni. A szakemberek ellenzik, hogy a szülők tévézéssel, videózással oldják meg az altatást, a gyermekfelügyeletet, a kicsik ugyanis a későbbiekben is a képernyő bámulását tartják majd az unaloműzés, az önszórakoztatás legjobb módjának.
Dr. Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója, aki első osztályos kisfiával együtt állt fel a pódiumra, azokról a számítógépen, okostelefonon alkalmazható programokról, beállítási lehetőségekről beszélt, amik nagy hatékonysággal kiszűrik a káros tartalmakat. Ám a műszaki megoldásoknál is fontosabb – tette hozzá –, hogy a szülők már egészen korán elkezdjenek beszélgetni gyermekeikkel a helyes eszközhasználatról, az internet veszélyeiről. Így teremthető meg ugyanis az egymás közti bizalom, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben a gyermek meg tudjon nyílni a szülő előtt, ha bajba kerül az online térben.Gyerek_vagyok_-_nem_nezhetek_mindent_mint_a_nagyok1„Komoly probléma az internetes zaklatás, amivel tízből hat gyermek találkozik a közösségi oldalakon” – hívta fel a figyelmet dr. Baracsi Katalin, aki Ábel Anita műsorvezetővel folytatott pódiumbeszélgetést. Az internetbiztonsággal foglalkozó szakjogász szerint a fiatalok sokszor nem gondolnak bele abba, hogy online tetteiknek is ugyanolyan komoly jogi következményei lehetnek, mint a való életben, ha azok bűncselekménynek minősülnek. Persze, senki sem vágyik a bírósági procedúrára, így a problémákat legjobb még csírájában elfojtani. A jogásznő arra biztatott mindenkit, hogy a visszaéléseket jelentse az oldalak üzemeltetőinél, vagy a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által fenntartott biztonsagosinternet.hu, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság égisze alatt működő internethotline.hu weboldalon.
A gyermeknapon megrendezett családi napon nemcsak az előadások, valamint a pszichológiai és informatikai tanácsadások során, hanem játékok formájában is találkozhattak a vendégek a biztonságos internethasználat kérdéseivel. Egy „szabadulószobában”, például, az adatbiztonsággal kapcsolatos feladványokat kellett megoldaniuk a vállalkozó kedvűeknek, így akadályozhatták meg, hogy személyes adataik egy képzeletbeli hacker, Mr. Nolan kezébe kerüljenek.
A kisebb gyerekek az Arany János iskolából és a Városmajori Gimnáziumból érkező kortárs mentorok, az ONvédelem programban önkéntes munkát vállaló középiskolások segítségével oldottak meg a témához kapcsolódó rejtvényeket. A fiatalok a MOMkult aulájában kiállított táblagépeken úgynevezett choice, azaz „választós” videókat próbálhattak ki: megnézhették, hogyan fejeződhet be a közösségi oldalak visszaéléseivel foglalkozó egy-egy történet, amennyiben jó vagy rossz válaszokat adnak a döntési helyzetekben. (Az önkormányzat megbízásából készített, Magyarországon úttörőnek számító videók megtalálhatók a Hegyvidéki ONvédelem Program weboldalán, a hop12.hu címen.)
A nap folyamán bábelőadás, kézműves-foglalkozások, továbbá – a Magyar Telekom támogatásával – arcfestés, ugrálóvár és hullámvasút-szimulátor is várták a családokat. Nagy tetszést arattak Szeder és Lóci, valamint Hajós András zenés produkciói, amikben a gyerekek segítségével új dalok születtek. Zárásul álljon itt az egyik internetes élményeket feldolgozó szám tanulságos refrénje: „Klikk-klikk, ezt meg szabad nézni,/katt-katt, ezt meg le kell zárni./Klikk-klikk, én még csak gyerek vagyok,/nem nézhetek mindent, amit a nagyok.”

sz.