Kulturalis_egyuttmukodes_Araddal1

Kulturális együttműködés Araddal

Immár nyolc évre tekint vissza a Hegyvidék és Arad testvérvárosi kapcsolata, aminek kiemelt területe a kulturális programok szervezése, a hagyományok átadása. Ennek szellemében írta alá Fonti Krisztina hegyvidéki és Bognár Levente aradi alpolgármester az idei együttműködési megállapodást. Ezzel párhuzamosan Giotto Doichita aradi kortárs festőművész munkáiból nyílt kiállítás a polgármesteri hivatalban.

Minden a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepen kezdődött. A 2010-ben ide érkező aradi és XII. kerületi alkotók Erdélyben is bemutatták munkáikat, innen szökkent szárba a két település kapcsolata, ami a testvérvárosi és kulturális együttműködésben csúcsosodott ki.
Minderről Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester beszélt Giotto Doichita aradi festőművész kiállításának megnyitóján. Mint elmondta, a Hegyvidék és Arad kapcsolata folyamatosan fejlődik, évről évre újabb eseményekkel bővül a programok sora. Mindkét polgármester és az alpolgármesterek is szívükön viselik a közös gondolkodást, munkatársaikkal együtt azon dolgoznak, hogy valódi tartalommal, élettel töltsék meg az egymást gazdagító rendezvényeket. Mindez újabb lendületet kapott a három évvel ezelőtt megkötött, majd azóta minden évben megerősített együttműködési megállapodással.
A Solti György Zeneiskola számos alkalommal fellépett Aradon, és hegyvidéki képzőművészek is rendszeresen bemutatkozhatnak az erdélyi városban. Az Aradi Kamaraszínház és tánccsoport a többi között a Hegyvidéki Napokon szerepelt nagy sikerrel, most júniusban pedig a Csiky Gergely Főgimnázium néptáncosai jönnek el ugyanerre a rendezvényre. Szeptemberben az Aradi Filharmonikusok adnak koncertet a MOM Kulturális Központban, a Hegyvidéki Fúvós Kvartett és néptánccsoport pedig az Aradi Napokra kapott meghívást. Fonti Krisztina külön is kiemelte a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium és az aradi Csiky Gergely Főgimnázium között évek óta tartó, gyümölcsöző kapcsolatot.Kulturalis_egyuttmukodes_Araddal2„Különösen fontos, hogy ennek a konfliktusoktól terhelt Európának a szívében még szorosabbra fűzzük együttműködésünket, megmutassuk, mennyi szépség és érték vesz körül, amelyek békésebbé, élhetőbbé és tartalmasabbá teszik életünket” – fogalmazott az alpolgármester. Ezt az üzenetet erősíti az Európában és Kanadában egyaránt elismert Giotto Doichita kiállítása, amin az alkotások – a művész meghatározása szerint – „absztrakt és figuratív elemekből, valamint szavakból álló képi keverékek”.
A művészeteken keresztül még jobban megismerhetjük és megérthetjük egymást, a kultúra az egyik legjobb színtere az együttmunkálkodásnak – hívta fel a figyelmet Bognár Levente, Arad alpolgármestere. Mint mondta, a közös programok továbbgondolása a Kölcsey Egyesület hegyvidéki bemutatkozása, ami a civil kapcsolatok erősítéséhez is hozzájárulhat. Arad számára modellértékűek a hegyvidéki közterületi fejlesztések, a közterek kialakítása és a környezetvédelemmel kapcsolatos fejlesztések is. Szintúgy követendő példa, ahogyan a XII. kerület kialakította és működteti a MOM Művelődési Központot.
Giotto Doichita kiállításával kapcsolatban az aradi alpolgármester azt emelte ki, hogy az aradi kortárs képzőművészet egy másik, a hegyvidéki közönség számára mostanáig talán kevésbé ismert arcát jeleníti meg. Az alkotó sajátos, egyéni stílust képvisel, tárlataival a világot járva igyekszik dialógust kezdeményezni a helyi kortárs művészekkel. Lírikus, absztrakt, sajátosan expresszív gondolatvilága harmóniát próbál teremteni a különböző karakterek között. Ütközteti és ötvözi a világ sokszínűségét, mindenkor az összhang szükségességét hirdeti.

sm.

 

Giotto Doichita kiállítása június 15-ig tekinthető meg a polgármesteri hivatal (XII., Böszörményi út 23–25.) első emeletén, munkaidőben.