Onbizalmat_ado_titok-tunder_mesek

Önbizalmat adó Titoktündér-mesék

Varázslatos világa révén pozitív gondolkodásra ösztönöz a Titoktündér-mesekönyvsorozat, amely rendkívüli népszerűségnek örvend az 5–12 éves gyerekek körében. Nemcsak szórakoztat, hanem hasznos segítséget is nyújt a nagyobb óvodásoknak és a kisebb diákoknak hétköznapi problémáik megoldásában, például amikor csúfolódás céltáblájává válnak, verekszenek, vagy őket bántják, barátkozniuk, vagy békülniük kell.
Lola, a titoktündér kalandjait óvónőiknek köszönhetően jól ismerik a Városmajori Óvodákba járó gyerekek, a napokban pedig a mesék írójával is megismerkedhettek. Beck Andrea a tornateremben összegyűlő négycsoportnyi óvodásnak Carola, az undok tündér történetét olvasta el, majd a helyes és helytelen cselekedetekről beszélgetett velük.
„Ez volt az első óvodai író-olvasó találkozóm. Könyvtárakban rendszeresen tartok könyvbemutatókat, főleg alsó tagozatos gyerekeknek, szerte az országban” – mesélte lapunknak a szerző.
Beck Andrea a Titoktündér-sorozat részeként 2011 óta hét kötetet jelentetett meg, az év végén pedig már a nyolcadik is kapható lesz a könyvesboltokban. Mint mondta, a történetekkel szeretne hozzájárulni a pozitív életszemlélet minél korábbi megalapozásához: a rosszkedvet ugyanis a legtöbb helyzetben felül lehet írni azáltal, hogy a kisgyerekek képessé válnak felismerni a dolgok jó oldalát.
„Úgy érzem, sokat segítenek a Titoktündér-mesék a gyerekeknek” – véli Lukács Maya óvónő, az író-olvasó találkozó szervezője, aki először otthon a saját csemetéinek mesélt Beck Andrea könyveiből, és a kedvező fogadtatás után döntött úgy, hogy az óvodába is „elviszi” a tanulságos tündérkalandokat. Tavaly kezdte el olvasni a sorozatot, az idén már a harmadik könyv meséit hallgatták a nagycsoportosai.
Az óvodapedagógus szerint leginkább az önbizalom-hiányos apróságoknak nyújthatnak lelki támaszt a tündértörténetek, például azoknak, akik úgy gondolják, nem tudnak elég szép rajzot készíteni, vagy az évzárón mások előtt sikerrel szerepelni. A mesék arra is ráébresztettek már néhány óvodást, hogy nagyon rosszul teszik, ha olyasvalakit csúfolnak, aki segítségre, támogatásra szorul.

d.