Akadalymentesites_az_idosek_lakasaiban

Akadálymentesítés az idősek lakásaiban

Sok esetben kisebb átalakítások is elegendők ahhoz, hogy az idősek biztonságosan tudják használni lakásukat. A 70 év feletti hegyvidéki nyugdíjasok életfeltételeinek akadálymentesítéssel történő javítása érdekében ismét meghirdette a helyi önkormányzat az Otthon megöregedni című pályázatát.

A 72 éves Rédei Lászlóné sokat táncolt fiatalabb korában, ma már azonban a hétköznapi mozgásformák is nehezére esnek. Csontritkulása van, tavaly nyáron protézist ültettek be a jobb oldali csípőjébe, az idén pedig a bal oldalán végeznek el hasonló beavatkozást.
Egy évvel ezelőtt, amikor első ízben hirdette meg a Hegyvidéki Önkormányzat az „Otthon megöregedni” programot, az önkormányzati bérlakásban egyedül élő asszony kihasználta a lehetőséget és benyújtotta pályázatát. Azt kérte, hogy a fürdőszobájában zuhanyzót alakítsanak ki a kád helyett, amelyet mozgásproblémái miatt már csak nagyon nehezen tudott használni.
„Februárban jártak itt az önkormányzat által megbízott kivitelezők, akiknek a munkájával rendkívül elégedett vagyok. Két vízszerelő, egy burkoló és egy villanyszerelő egyetlen hét alatt elvégezte a tervezett átalakítást” – mesélte.
Mint mondta, szép és biztonságos lett az új zuhanyzója, ahová kapaszkodókat is felszereltek. Újracsempézték a kibontott kád mögötti részeket, és egy új mosdót is kialakítottak. Mivel a kád kikerült a kisméretű fürdőszobából, most már a mosógépét is el lehetett ott helyezni, amely eddig, hely hiányában, a hálószobába volt beállítva.
A Hegyvidéki Önkormányzat tavalyi felhívására ötvenöt pályázat érkezett, ezek közül huszonegy jelentkező kérését támogatták. A kezdeményezés iránti folyamatos érdeklődésre való tekintettel az idén is meghirdették az „Otthon megöregedni” pályázatot, összesen 15 millió forint keretösszeggel.
A 70 éven felüli idősek, amennyiben háztartásukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 150 ezer forintot, a maximum egymillió forint értékű átalakítási munkák térítésmentes elvégzését igényelhetik. Százötven- és kétszázezer forint közötti havi jövedelem esetén a kivitelezési költségek felét tudja állni az önkormányzat, míg 200 ezer forint felett a kivitelezés nem, csak a tervezési munkák ingyenesek. Amennyiben a két alacsonyabb jövedelemkategóriába eső pályázók igénylik az akadálymentesítést, részükre az önkormányzat – a polgármester döntése alapján – két évig segélyhívó készülék térítésmentes kihelyezését is biztosítja.
A jelentkezők XII. kerületi otthonában elvégezhető átalakítások körébe tartozhat, például, csúszásmentes járólap lerakása, zuhanyozó beépítése, küszöbök megszüntetése, kapaszkodók felszerelése. Kertes házak esetén járdajavítás, korlát kialakítása is igényelhető.
A pályázatokat 2018. június 15-ig lehet benyújtani. A pályázati adatlap letölthető az önkormányzat honlapjáról, továbbá a polgármesteri hivatal népjóléti irodáján, a Hegyvidéki Szociális Központban, a gondozási központokban, valamint a Hegyvidéki Kulturális Szalonban juthatnak hozzá az érdeklődők. Az intézmények munkatársai segítséget nyújtanak az adatlap kitöltésében.

z.

 

További információk a pályázatról: 224-5900/5388-as telefonszám vagy varga.maria@hegyvidek.hu e-mail-cím.