Jo_helyre_kerult_a_32_ezer_muskatli

Jó helyre került a 32 ezer muskátli

Harminckétezer virágot ajándékozott a XII. kerület lakóinak a Hegyvidéki Önkormányzat a hagyományos muskátliosztáson. Minden hegyvidékinek tíz tő járt, a növényeket a már megszokott helyeken, a Városháza téren, a Fodor és a Pagony utca találkozásánál, a Rácz Aladár úti orvosi rendelőnél, a városmajori templom előtt és a Zugligeti Bölcsődénél vehették át.
A kezdeményezés célja, hogy a muskátlik nyaranta még színesebbé, barátságosabbá tegyék a hegyvidéki utcaképet, a lakóházak belső tereit, a folyosókat és az udvarokat. Erről beszélt a palánták átadásában személyesen is részt vevő Pokorni Zoltán polgármester, aki elmesélte, hogy a program elindítása a véletlennek köszönhető. Tíz évvel ezelőtt ugyanis egy megrendelő nem vett át néhány tízezer muskátlipalántát egy helyi kertészettől, ezért a virágokat felajánlották megvételre a kerületnek. Ekkor javasolta Kovács Lajos alpolgármester, hogy a növényeket a lakók kapják meg.
„Úgy gondoltuk, az sem számít, ha néhány palánta a nyaralókba, hétvégi kertekbe kerül, hiszen a nagy többségük még így is a kerületet díszíti majd. Szerencsére nem kellett csalódnunk, azóta is minden évben viszontlátjuk a virágokat az ablakokban, az erkélyeken, a gangokon” – mondta a polgármester.
„Szeretnénk jó példát mutatni, kedvet csinálni a társasházak, családi házak és kertek virágosításához” – említette Rózsa Zoltán, a környezetvédelmi programokat koordináló önkormányzati zöld iroda vezetője, aki néhány további kezdeményezésről is szólt. Az utóbbi időszakban ötezer tulipánhagymát ültettek, és a polgármesteri hivatal ablakaiba, továbbá a Városháza téren felállított növénytartókra is hamarosan muskátlik kerülnek ki. Lakossági kezdeményezésre az idén már nem csupán a Böszörményi út, az Apor Vilmos tér és a Csörsz utca, hanem a Jagelló út villanyoszlopait is virágokkal díszítik fel – méghozzá nemcsak muskátlikkal, hanem a korábban már jól bevált begóniákkal és más egynyári palántákkal.

mm.