A májusi nap jótékony erejétől édesebbek már a termések

Érik a szabadföldi eper, a piacon megjelentek a hüvelyesek, a zöldbab, a zöldborsó, és végre édes koktélparadicsomokat is találni a fólia alatt nevelkedő, de már napfény által érlelt zöldségek közt. A háziasszonynak ilyenkor valódi élmény rendet vágni cikázó receptötletei sorában, miközben kiválasztja a legmegfelelőbb alapanyagokat az étkezésekhez. Néhány ihletadó ajánlattal mi is hozzájárulunk a gazdagon burjánzó lehetőségekhez.

Epershake reggelire

A shake nagy találmány, hiszen egyszerre mennyeien finom és laktató. Ráadásul ha friss gyümölcsből készítjük, a legörömtelibb módon juttathatjuk szervezetünket természetes vitamin- és energiaforráshoz általa. Mi másból is készíthettük volna el most, mint édes, mosolygós, gyönyörű eperszemekből?

 

Hozzávalók

50 dkg friss eper

2 ek porcukor

1 tk vaníliakivonat

2,5 dl jéghideg tej

4,7 dl eperfagyi

 

Néhány szemet tegyünk félre az eperből a díszítéshez, a többit mossuk meg, csumázzuk le, és dobáljuk be a turmixgépbe. Öntsük fel hideg tejjel, adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a cukrot is, majd pürésítsük. A fagylaltot adjuk hozzá utoljára. Fontos, hogy jó minőségű jégkrémet használjunk! Sűrű, fagyos reggeli italt kapunk, amely tejszínesen krémes állagával és intenzív eperillatával hozzásegít, hogy jól induljon a nap.Majusi_nap_jotekony_erejetol_edesebbek_mar_a_termesek3

 

Zöldborsókrémleves kecskesajttal

A friss zöldborsó nemcsak azért öröm a családnak, mert rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, de azért is, mert bontásával elbíbelődhetnek a gyerekek, akik úgyis mindig szerepet követelnek maguknak a konyhában. Ez a krémleves általában az ő tetszésüket is elnyeri, hiszen sűrű, selymes állagával igencsak eteti magát.

 

Hozzávalók

40 dkg friss zöldborsó

4 dkg répa

4 dkg vaj

½ vöröshagyma

4 dl zöldségalaplé

só, bors, bazsalikom

10 dkg kecskesajtkrém

 

A hagymát apróra vágjuk, kevés vajon megdinszteljük, majd rádobjuk a felkockázott sárgarépát is. Ha kissé megpirult, felöntjük a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zöldborsót és a vékony csíkokra metélt bazsalikomleveleket. Körülbelül 20 perc alatt puhára pároljuk, majd turmixgépben pürésítjük. Visszatesszük a tűzre 5-6 percre, és forrón, kecskesajtkrémből hideg vizes kézzel gyúrt gombócokkal a közepén tálaljuk. Majusi_nap_jotekony_erejetol_edesebbek_mar_a_termesek5

 

Spagetti alla Norma

Az olaszok száz és százféle módon komponálják bele remek tésztáikhoz kínált paradicsomos raguikba a padlizsánt. Nem hiába, hiszen ez a különös zöldség krémes, lágy ízt ad az olyannyira kedvelt, savanykás paradicsommártáshoz. A Bellini operája által ihletett spagetti alla Norma valódi királynő a padlizsános tészták között.

 

Hozzávalók

50 dkg hámozott paradicsom

45 dkg koktélparadicsom

4 dkg sűrített paradicsom

olívaolaj

1 kis hagyma

3 gerezd fokhagyma

5 dkg zeller

5 dkg sárgarépa

1 babérlevél

2 dl zöldségalaplé

só, bors

1 padlizsán

Grana padano sajt

 

A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd szitába tesszük, és lenyomtatjuk, hogy eltávozzon belőle minden keserűség. Míg préselődik, feltesszük az apróra vágott hagymát és az áttört fokhagymát egy kevés olívaolajon párolódni. Megpucoljuk és felkockázzuk a répát és a zellert is, majd az alaplé és a babérlevél társaságában hozzáadjuk a hagymákhoz. Jöhetnek a só, a bors és a félbevágott koktélparadicsomok, végül a hámozott és a sűrített paradicsom is.
Körülbelül negyed óra alatt összeérnek az ízek. Préseljük át a mártást egy nagyobb lyukú szitán, hogy megszabadulhassunk a koktélparadicsomok héjától. Ezután hevítsünk egy lábosban bő olajat, és süssük ki benne a padlizsánszeleteket. Főzzük al dentére a spagettit, majd a mártás egy részével forgassuk össze. Tálaláskor helyezzünk egy-egy sült padlizsánszeletet a tésztakupacok tetejére, majd halmozzunk rá a mártásból. Reszeljünk a tetejére Grana padano sajtot. Majusi_nap_jotekony_erejetol_edesebbek_mar_a_termesek1


Pacsni

Ezer éve nem ettem, és a napokban eszembe jutott: hová tűnt a pékségekből a régi jó pacsni? Még emlékszem, gyerekként mindig a János kórház mellett, a villamosmegállóban lévő kis bódéból vásárolt nekünk anyukám. A nővérem sosem szerette ezt a kissé édeskés, piskóta alakú péksüteményt, de én mindig ezt választottam, ha arra jártunk. Addig kutattam a fellelhető receptek között, míg ki nem szűrtem belőle azt az esszenciát, aminek az eredménye kísérteties módon visszahozta a régi emlékeket.

 

Hozzávalók

65 dkg liszt

4,5 dl tej

4 dkg élesztő

2 ek olaj

1 tk só

4 ek cukor

10 dkg hideg vaj

 

Kevés langyos tejben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztből, az olajból, a sóból, a maradék cukorból és a felfutott élesztőből lágy tésztát dagasztunk. Körülbelül egy órán át kelesztjük, majd lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és egy centi vastagra nyújtjuk.
A hideg vaj egyharmadát sajtreszelőn ráreszeljük, hajtogatjuk, majd a sodrófával már inkább csak nyomkodva óvatosan kinyújtjuk, és jöhet a második harmad vaj. Ismét hajtogatunk egyet, hasonló módon kinyújtjuk, és ráreszeljük a harmadik harmadot is. (Én megnyomkodtam, és másodjára már nem nyújtottam drasztikusan, hanem csak kézzel, így került rá a vaj második harmada, majd hajtogatás és újabb kézi nyújtás után az utolsó harmad.)
Újfent hajtogatunk, és 15-20 percig pihentetjük a tésztát. Ezután felgöngyöljük, három centiméteres darabokra szaggatjuk, és óvatosan piskótaformára húzzuk a pacsnikat. Egy pohár forró vizet teszünk a sütő aljára, vagy erősen bespricceljük a pacsnikat, hogy sütés közben gőz keletkezzen. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 230 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük. Legjobb frissen, még langyosan fogyasztani.Majusi_nap_jotekony_erejetol_edesebbek_mar_a_termesek4

 

Gyümölcsös habcsókkoszorú

Bár ez a desszert azok közé tartozik, amihez szentségtörésnek tűnik hozzányúlni, kár lenne kihagyni az ízélményt. A szépségénél csak a finomsága nagyobb!

 

Hozzávalók

1 ek kukoricakeményítő

30 dkg porcukor

6 nagy tojásfehérje

1 tk ecet

1 tk vaníliakivonat

eper, málna, áfonya

2 ek kristálycukor

2 tk citromlé

240 ml tejszín

ehető virágok a díszítéshez

 

Melegítsük a sütőt 135 fokra. Egy sütőpapíron rajzoljunk körbe egy nagyobb tányért, majd fordítsuk lefelé. Keverjük el a keményítőt a porcukorral. Kezdjük felverni a tojásfehérjét az ecettel, majd 1-2 perc után adjuk hozzá a cukros keveréket, evőkanalanként. Amikor kemény és fényes a hab, adjuk hozzá a vaníliakivonatot is, és verjük még egy percig.
Töltsük habzsákba, amibe előzőleg nagy, csillag alakú nyomófejet helyeztünk. Ragasszuk a sütőpapírt egy kevés habbal a tepsihez, majd készítsünk a habból nyolc szabályos fészket a papírra rajzolt kört követve, úgy, hogy a fészkek összeérjenek, és egy koszorút alkossanak. Evőkanállal készítsünk mélyedést a fészkek közepére, közéjük pedig nyomjunk kis csillagokat, hogy jobban egymáshoz rögzítsük őket. Körülbelül másfél óra alatt sül ki.
Ezután kapcsoljuk ki a sütőt anélkül, hogy kinyitnánk legalább 3-4 órán keresztül, amíg teljesen le nem hűl. Tálalás előtt töltsük fel a fészkeket tejszínhabbal, és szórjuk meg kristálycukorba és a citromlébe forgatott gyümölcsökkel. Díszítsük ehető virágokkal!Majusi_nap_jotekony_erejetol_edesebbek_mar_a_termesek2