Narciszfutas_hegyvideki_gyerekekkel

Nárcisz Futás hegyvidéki gyerekekkel

Négyszáz kerületi óvodás és kétszázötven általános iskolás vett részt a Gesztenyés kertben immár harmadik alkalommal megrendezett jótékonysági Nárcisz Futáson. A Magyar Hospice Alapítvány és a Hegyvidéki Önkormányzat közös rendezvénye a betegek és elesettek támogatására, az emberi méltóság élethosszig tartó megőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.
A rászorulók iránti együttérzés kifejezése erőt adhat a kritikus élethelyzetbe kerülők számára – mondta a megnyitón Korda Nikolett, az alapítvány programvezetője. Mint fogalmazott, a hegyvidéki Nárcisz Futás szemléletformáló esemény, ami elülteti a gyerekekben a segíteni akarás igényét. Hozzájárul ahhoz, hogy meglegyen bennük a tudatosság, hogy felnőttként se feledkezzenek meg azokról, akiknek támogatásra van szükségük, és cselekvő együttérzéssel viszonyuljanak az elesettekhez. Erre emlékeztet minket a nárcisz virága, amely világszerte nemcsak a remény és az életigenlés, hanem a rákbetegeket, rákban haldoklókat gondozó szervezetek gyakori szimbóluma is.
„Hat évvel ezelőtt csatlakozott az önkormányzat a Magyar Hospice Alapítvány Nárcisz-programjához, azóta minden évben gyerekek ültetik el a virágokat a Királyhágó téren kifejezetten erre a célra létrehozott ágyásban. Ilyenkor sárga léggömböket is szélnek eresztenek, amikhez hozzákötötték a rajzos és szöveges jókívánságaikat” – beszélt a kezdetekről Fonti Krisztina alpolgármester, aki elmondta, hogy a margitszigeti, nagyszabású Hospice-futásokhoz is csatlakozott a XII. kerület. Az ezeken szerzett tapasztalatok alapján született döntés két évvel ezelőtt a hegyvidéki Nárcisz Futás megszervezéséről, amelyen az óvodások és kisiskolások szüleikkel együtt indulhatnak.
„A nárcisz fejlődése és elkerülhetetlen elvirágzása az emberi élet szakaszait szimbolizálja, egyszerűbbé teszi a gyerekek számára az elmúlás fogalmának megértését” – folytatta Fonti Krisztina, majd hozzátette, hogy ő, tisztelete és elismerése jeléül, adója egy százalékát évek óta az alapítványnak ajánlja fel. Adományozásra a futóversenyen is lehetőség nyílt, hiszen nevezési díj gyanánt a szülők 500, a gyerekek nevében pedig 200 forinttal támogatták a civil szervezet munkáját.
A futás előtt az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Burján Csaba és csapattársa, Oláh Bence gondoskodott az alapos bemelegítésről, majd következett egy hangos „hajrá, nárcisz” kiáltás, és kezdődhetett is az egykörös verseny. Győztest nem hirdettek, a célban mindenkinek járt egy kis frissítő és az elhasznált energiát pótló csokoládé.

sm.