Nemzetkozi_sakkmester_a_senior_sakkbajnok

Nemzetközi nagymester a szenior sakkbajnok

Országszerte minden évben több ezer sakkozó indul el a Magyarországi Önkormányzatok Országos Szenior Egyéni Rapid Sakkbajnokságában. A Hegyvidék, ahová Pokorni Zoltán polgármester javaslatára és támogatásával „hozták el” a versenyt, immár harmadik alkalommal csatlakozott a sorozathoz, amelynek Szabolcsi János révén négy évvel ezelőtt XII. kerületi bajnoka volt.
A Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. és a Hegyvidéki Szociális Központ felhívására ezúttal nyolcan ültek asztalhoz a hagyományosan a Barabás-villában rendezett elődöntőben. A kiírás szerint kizárólag 60 év feletti kerületiek nevezhettek. A partikat svájci rendszerben, tíz perc játékidővel bonyolították le, így sok múlt a gyorsaságon és a helyzetfelismerésen.

Erről beszélt a versenyt hat győzelemmel és egy remivel megnyerő Boguszlavszkíj Jevgenyij is, aki elmondta, hogy már négyévesen megismerkedett a sportággal, de komolyabban csak tízéves korától kezdett el foglalkozni vele. Mindez Leningrádban történt, ami az akkor a világ talán legjobbjának számító orosz sakk fellegvára volt.

„Mesterjelöltként jöttem negyven éve Magyarországra, mindig munka mellett sakkoztam, így lettem először mester, majd nemzetközi mester. Közben játszottam Debrecenben, Pécsett, Keszthelyen és a leghosszabb ideig a Vasasban” – mesélt pályafutásáról a „civilben” matematikus Boguszlavszkíj Jevgenyij, aki a magyar ranglistán többször bejutott az első ötvenbe. Számos alkalommal állhatott fel dobogóra: különösen büszke egy nagymestereket felvonultató, az egykori Jugoszláviában megszerzett győzelmére, valamint a magyar szeniorbajnokságban a 60 év feletti kategóriában – Káposztás Miklóst és Portisch Ferencet megelőzve – elért első helyére.

A hegyvidéki versenyt korábbi eredményei ellenére sem tartja könnyűnek, ahogyan fogalmazott, a rapid partikon bármi előfordulhat, ráadásul kiváló ellenfelekkel találkozott: „Gyors a verseny, ilyenkor pedig egy kicsit minden más. Könnyebb hibázni, ezért különösen fontos a koncentráció, ami viszont szellemileg és fizikailag egyaránt sokat kivesz a játékosokból.” Szerinte ez a viadal is bizonyította, hogy a sakk frissen tartja a szellemet, ráadásul igazi társasági sport, amit amatőr szinten bármikor el lehet kezdeni.
Daróczi Krisztina, a Hegyvidéki Szociális Központ programvezetője arról beszélt, hogy a sakkverseny pontosan azokat a célokat erősíti, amik az időseknek szóló Szépkorúakért a Hegyvidéken programban is kiemelt helyet kapnak: „Azon dolgozunk, hogy a kerületben élő idősek jobban megismerjék egymást, valódi közösségeket alkossanak, és hasznosan, de még inkább kedvük szerint tölthessék el a szabad idejüket. Erre is nagyszerű alkalom a bajnokság, ahol akár ismeretségek, barátságok is köttethetnek.”
A hétfordulós, körmérkőzéses minibajnokság végén mindenki ajándékcsomagot és emléklapot, míg az első három helyezett – sorrendben: Boguszlavszkíj Jevgenyij, Tuza József és Koronghy Gyula – oklevelet és érmet is kapott. Mivel Koronghy Gyula visszalépett az országos döntőben való részvételtől, helyette a 4. helyezett Kulcsár Dezső képviseli majd a Hegyvidéket a szeptember 13–14-i, nagykanizsai döntőben. Ott eldől, ki lesz az idén a Magyarországi Önkormányzatok Szenior Rapid Sakkbajnoka.

M.