A_Normafa_kapuja

A Normafa „kapuja”: hamarosan épül a látogatóközpont

Május végén megkezdődik a Normafa látogató- és információs központjának kialakítása az Eötvös út 48–50. szám alatt. Felújítják a területen található, helyi védettséget élvező szecessziós nyaralóvillát, mellette pedig egy új, tájba illő kiszolgálóépületet hoznak létre.

A népszerű kirándulóhely környékének rendbetételéhez kapcsolódóan az egykori Hotel Olimpia lepusztult épületét már elbonttatta az önkormányzat, a helyén park létesül, valamint a hegygerinc forgalommentesítése érdekében kiépítik az Eötvös út új szakaszát.
A Normafa hosszú egyeztetéssorozat után kidolgozott, helyi népszavazással is megerősített rehabilitációs programja keretében a sétaút-rekonstrukciótól a játszótér-felújításon át a futópálya-építésig sok minden megvalósult az elmúlt három évben. Ezeknek köszönhetően kulturáltabbá, rendezettebbé vált a város legnépszerűbb kirándulóhelye. A rehabilitáció azonban még nem ért véget, sőt, számos egyéb munka mellett az építészeti értéket képviselő régi épületek helyreállítása és új funkcióval való megtöltése csak most kezdődik meg, a kormány támogatásával.
„A környéket régóta csúfító egykori Hotel Olimpia elhanyagolt épületét – amit egy elhúzódó kisajátítási eljárás után az év elején vehetett birtokba az önkormányzat – már elbonttattuk, a következő hetekben a bontási törmelék aprítását végzi el a megbízott kivitelező. A felaprított törmeléket környezetkímélő módon helyben, az Eötvös út 48. szám alatti villa felújításához kapcsolódóan, valamint az Eötvös út új szakaszának építése során használjuk fel” – szólt a most zajló munkálatokról Váczi János alpolgármester.
A Hotel Olimpia bontására azért volt szükség, hogy megújulhasson a Normafa páratlan panorámájú központi területe, és a jelenleg az autóforgalom által használt részeket visszaadhassák a kirándulóknak. A Konkoly-Thege Miklós út felső, zsákutcává váló részénél a jövőben rendezett parkoló várja az oda érkezőket, kiváltva ezzel a Normafa Síház melletti, felszámolandó parkolót. A hajdani Hotel Olimpia telkén új közpark is létrejön. A leendő park kialakításával kapcsolatban három tervváltozat készült: arról, hogy ezek közül melyik valósuljon meg, a környéken élők szavazhatnak majd.
Váczi János azt is elmondta, hogy május végén egy új, tájba illő, faburkolatú épület alapozási munkáival elkezdődik a Normafa Park, valamint a jövőben oda érkező fogaskerekű vasút fogadóközpontjának kialakítása az Eötvös út 48–50. szám alatt. A területen található régi, több mint százéves, helyi védettséget élvező szecessziós nyaralóvillát, amely szintén látogatóközponti funkciókat tölt be majd, a tervek szerint szeptemberben kezdik felújítani, úgy, hogy megőrizze korhű arculatát.
Az új látogató- és információs központ, a Normafa „kapujának” leendő funkcióit illetően az önkormányzat kikérte a XII. kerületi polgárok véleményét, a szórólapokon és a hegyvidek.hu honlapon közzétett kérdőívet több százan töltötték ki tavaly nyáron. A kérdőívekből kiderült, hogy kávézó, büfé, egy kisebb melegkonyhás étterem, információs és tájékoztatópont, továbbá csomagmegőrző, öltöző, zuhanyzó és pelenkázóval kiegészített illemhely szerepel a leginkább óhajtott szolgáltatások között.
Sokan örülnének, ha szervezett programok – például természetvédelmi kiállítás, vagy túratervezés – lennének itt, és többen igényt tartanak kölcsönzőre is. A sportszerek közül leginkább kerékpárt, míg télen szánkót, síléceket bérelnének a látogatók, és jó néhányan vannak olyanok is, akik piknikezéshez kölcsönöznének különféle hasznos kellékeket.
Az önkormányzat a beérkezett javaslatok figyelembevételével dolgozta ki a végső terveket. A nyertes koncepció alapján a megújítandó régi villa az információs központnak, a környék múltját és természeti értékeit bemutató interaktív kiállítótérnek, továbbá kávézónak és az üzemeltetéshez kapcsolódó irodáknak biztosít majd helyet, míg a látogatók által igényelt különféle szolgáltatóegységek és az egyéb üzemi funkciók az új, terepbe simuló épületben jelennek meg. Az új épület tetején egész évben használható, műanyag borítású tanulósípályát alakítanak ki.

sz.